mydlany tamron?, pomocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nero30
    Coś już napisał
    • 2006
    • 94

mydlany tamron?, pomocy

Witam

prosze kolegów o subiektywną ocenę i pomoc, tamron 28-75 z 20d okazał sie mydlany przynajmniej na mój gust, może jest na to rada? albo ten typ tak ma

oto foto

pozdrawiam
  • fICHU
    Bywalec
    • 2005
    • 200

w pierwszej chwili myslalem, ze to wina poruszenia i srednich warunkow (czas) ale 1/1600sek z EXIFa i f/2.8 to zdecydowanie mydlo.
    jak na TEGO tammiego to zdecydowanie bym reklamowal.
    szkoda, ze nie mozna po tym zdjeciu wywnioskowac czy nie ma przypadku FF/BF.
    7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
    Mój śmietnik

Komentarz

• nero30
      Coś już napisał
      • 2006
      • 94

zaraz wsadzę test ff/bf, (statyw 50 cm od gazety, 45 stopni kont nachylenia

Komentarz

• ms714033
        Bywalec
        • 2005
        • 176

Zamieszczone przez fICHU
        w pierwszej chwili myslalem, ze to wina poruszenia i srednich warunkow (czas) ale 1/1600sek z EXIFa i f/2.8 to zdecydowanie mydlo.
        jak na TEGO tammiego to zdecydowanie bym reklamowal.
        szkoda, ze nie mozna po tym zdjeciu wywnioskowac czy nie ma przypadku FF/BF.

Spokojnie, nie nerwowo!!!

Wybrałeś nagorszy dla tego obiektywu zakres tj. zarówno przesłona 2,8 jak i ogniskowa 75. Na wszystkich testach mówią, że wtedy ten Tamron mydli ( ma problemy ).

Czy wszystkie zdjęcia tak wyglądają, tzn. przy innych ustawieniach?

Przecież istnieje możliwość, że AF źle strzelił.

Potestuj jeszcze trochę, tylko nie żadne tablice!!!

Najlepszym testerem jest szara rzeczywistość.

Komentarz

• fICHU
          Bywalec
          • 2005
          • 200

co do tego mylenia sie... to w takim razie moj egzemplarz mnie rozbestwil, jakos nie mam zwyczaju zalowac sobie pelnej dziury. i dla mnie to jest zdecydowanie mydlo (zakladam, ze nie jest to odosobniony przypadek, skoro taki temat na forum) ... ale czekamy na wiecej.
          i dodam, ze nie testowalem tego na tablicach, ceglach itp.
          7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
          Mój śmietnik

Komentarz

• nero30
            Coś już napisał
            • 2006
            • 94

fotki ktabeli testowej:

Ostatnio edytowany przez nero30; 4316.

Komentarz

• ms714033
              Bywalec
              • 2005
              • 176

Zamieszczone przez fICHU
              co do tego mylenia sie... to w takim razie moj egzemplarz mnie rozbestwil, jakos nie mam zwyczaju zalowac sobie pelnej dziury. i dla mnie to jest zdecydowanie mydlo (zakladam, ze nie jest to odosobniony przypadek, skoro taki temat na forum) ... ale czekamy na wiecej.
              i dodam, ze nie testowalem tego na tablicach, ceglach itp.

Odsyłam:

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Komentarz

• nero30
                Coś już napisał
                • 2006
                • 94

a mydlanych zdjęć mam niestety tysiące, myślałem że wina leży po stronie poprzedniego 10d

Komentarz

• ms714033
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 176

Każą się logować

Komentarz

• ms714033
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 176

Zamieszczone przez nero30
                    a mydlanych zdjęć mam niestety tysiące, myślałem że wina leży po stronie poprzedniego 10d

Nie mówię, że tak nie jest, ale czasami warto podyskutować i posłuchać innych. Jeżeli i to nie przyniesie rezultatu to wtedy patrz pkt. 1 czyli reklamacja

Komentarz

• nero30
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 94

jabłuszko, jako przykład typowego zamglenia, ostrość na korzonek.... reszta w exifie lub opisie w galerii
                      http://galeria.interia.pl/praca,w_id...date,jab%B3oko
                      Ostatnio edytowany przez nero30; 4316.

Komentarz

• nero30
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 94

sory, juz poprawiłem powinny wszystkie linki działać)
                        szczególnie te tabele mnie irytują, w zdjęciach codziennych musze go mocno przygasić na jkieś f8 żeby było ok

Komentarz

• fICHU
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 200

Zamieszczone przez ms714033
                          Odsyłam:

http://www.optyczne.pl/index.php?tes...t_ob=26&roz=11
                          owszem, ja tez ogladalem te zdjecia i podobnie jak napisalem powyzej, w takim razie moj egzemplarz rozbestwil mnie czyli posiadacza.
                          nie dosc ze skubaniec wydaje sie ostrzyc tam gdzie chce, to jeszcze wydaje sie byc ostrym. Ale moze to wina zrodla
                          Wtajemniczeni z C-B beda wiedziec o kogo chodzi bez pokazywania palcem

A z drugiej strony poprosilbym o wklejanie zdjec, tam gdzie nie trzeba sie logowac - nie wiem - poprzedni link udalo sie obejrzec - bez logowania, tu juz niestety wola.

pozdrawiam.
                          f.
                          Mój śmietnik

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Akurat niedawno robiłem podobną fotkę tym tamronem w identycznych ustawieniach czyli 75@2,8. U mnie wygląda tak, jak poniżej, czyli raczej ostro:

Komentarz

• nero30
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 94

no właśnie a moje wszystkie fotki wyglądają jak bym zapomniał okularów , gwarancja jest do września, co robic i jak argumentowac, podpowiedcie na podstawie fotek z linków to wyślę te same do sklepu w którym kupiłem

Komentarz

Pracuję...