Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
1. Jaką LP ma wbudowana lampa gdy moc ustawiona jest na max?
2. W trubach P, Tv, Av istnieje mozliwosc regulowania siły błysku od -2 do +2 z krokami co 1/3 ... jednak w trybie manualnym (a ten mnie bardziej interesuje) jest mozliwosc regulowania flasha tylko w 3 stopniach ... pomimo, ze na linii sa 3 działki to kazda podzielona jest na kilka malutkich (zielone prostokąciki) ... ale nie da sie dodawac/odejmowac po jednym prostokąciku ... a dokladniej ja nie potrafie. Da sie? Czy sie nie da?
3. Mamy Canona G5 i lampe błyskowa ... zwykła, zewnętrzna. manualna, powiedzmy od Zenita (ale napiecia sie zgadzaja). . . wpinamy lampe w aparat i ... no wlasnie i co dalej? Przelaczamy koniecznie na Manual i ustawiamy parametry według odleglosci i przesłony na tabeli na lampie .. easy ... ale przy jakim czasie? Czas odgrywa duze znaczenie. W Zenitach czy Prakticach nie bylo problemu, przelacznik "piorun" dawał czas 1/90 lub 1/125s (zaleznie od modelu). W G5 mamy czas synchronizacji do 1/250s... stad nalezy przyjac, ze dane na tabeli na lampie sa dla czasu 1/125s a jesli ustawiamy 1/250s to nalezy brac to pod uwage??
1. Jaką LP ma wbudowana lampa gdy moc ustawiona jest na max?
2. W trubach P, Tv, Av istnieje mozliwosc regulowania siły błysku od -2 do +2 z krokami co 1/3 ... jednak w trybie manualnym (a ten mnie bardziej interesuje) jest mozliwosc regulowania flasha tylko w 3 stopniach ... pomimo, ze na linii sa 3 działki to kazda podzielona jest na kilka malutkich (zielone prostokąciki) ... ale nie da sie dodawac/odejmowac po jednym prostokąciku ... a dokladniej ja nie potrafie. Da sie? Czy sie nie da?
3. Mamy Canona G5 i lampe błyskowa ... zwykła, zewnętrzna. manualna, powiedzmy od Zenita (ale napiecia sie zgadzaja). . . wpinamy lampe w aparat i ... no wlasnie i co dalej? Przelaczamy koniecznie na Manual i ustawiamy parametry według odleglosci i przesłony na tabeli na lampie .. easy ... ale przy jakim czasie? Czas odgrywa duze znaczenie. W Zenitach czy Prakticach nie bylo problemu, przelacznik "piorun" dawał czas 1/90 lub 1/125s (zaleznie od modelu). W G5 mamy czas synchronizacji do 1/250s... stad nalezy przyjac, ze dane na tabeli na lampie sa dla czasu 1/125s a jesli ustawiamy 1/250s to nalezy brac to pod uwage??
Ad.1. Zajrzyj dopudelka po aparacie - powinna byc instrukcja
Ad. 2. Mi się nie udało... może nie być
Ad.3. Czas błysku to 1/1000 s więc czas migawki nie ma znaczenia - tylko na swiatlo zastane.
1. brak informacji o LP, chyba, ze przeoczyłem ...
3. czas błysku zalezy od lampy ... pełna moc trwa czasem 1/500 a moc zmniejszona np. przez fotodiode w lampie 1/10000s ... ale dzieki, chyba faktycznie czas bedzie bez znaczenia.
1. brak informacji o LP, chyba, ze przeoczyłem ...
3. czas błysku zalezy od lampy ... pełna moc trwa czasem 1/500 a moc zmniejszona np. przez fotodiode w lampie 1/10000s ... ale dzieki, chyba faktycznie czas bedzie bez znaczenia.
1.przed chwilą sprawdziłem doświadczalnie - wychodzi LP=8 - jakoś mało ale tyle wskazał
zewn. światłomierz.
2. w takiej małej lampce nie wiem czy da aż 1/500 - ale na pewno nie jest to uwzględnione
w tabelce.
Z drugiej strony zobacz jaka wielka - wyobrażasz sobie większą moc wypuszczoną z
tego? Przecież by się rozpuściła ;-)
Jak sobie porównam z moim Metzem to się cieszę że ma aż LP=8 ;-)
Do doświetlania w słoneczne dni może być....
No wiesz ... swiatla nigdy za wiele No a jak na wbudowana lampe (i spojrz na jej rozmiary) to ma jedna z wiekszych mocy w swojej klasie. Jednak ostatnia wycieczka w lesie ... uffff jak tam było ciemno
Czym zwykła lampa, powiedzmy jakiś tam średniej klasy Metz róznić się będzie od Canona 420EX? Rozumiem, że Metz działać będzie w pełnym manualu i błyskać będzie pełną mocą (lub zmniejszoną jesli ma wbudowana fotocele) ale bez uwzgledniania ustawien aparatu. Co wiec daje nam dedykowany Canon? Uwzglednia odleglosc od obiektu, jasnosc otoczenia i parametry ekspozycji, tak? Coś więcej? Czy tego nie da sie ustawic recznie? Pracowałem z manualna lampa i analogowym lustrem Praktica i robilem niezle fotki (udawało mi sie wszystko ustawic poprawnie). . . kwestia jedynie dobrania parametrow pod lampe a nie odwrotnie ... zgadza sie?
Pracowałem z manualna lampa i analogowym lustrem Praktica i robilem niezle fotki (udawało mi sie wszystko ustawic poprawnie). . . kwestia jedynie dobrania parametrow pod lampe a nie odwrotnie ... zgadza sie?
Zgadza sie... tylko powiedz - jak dlugo to trwalo?
I gdy zmieniales pozycje powiedzmy o pol metra, czy przyslone o dzialke - wszystko od nowa.
E-TTL daje ci szybkosc i skutecznosc (jak sie pozna jego zasady) niezaleznie od warunkow w jakich robisz zdjecia. Manualne nastawianie ogranicza - zarowno do okreslonych parametrow w aparacie (gdy chcesz sie pobawic GO to juz trudniej przy manualnej lampie) jak i szybkosci robienia kolejnych ujec.
Czyli - da sie manualna lampa robic zdjecia, ale mniej wygodnie i nie wszystkie typy.
Vitez, OK rozumiem ... jednak jestem sceptycznie nastawiony do wydania powiedzmy 500zł wiecej (w stosunku do Metza o podobnej mocy) tylko po to by miec pełen automat. Generalnie na szybkosci mi nie zalezy ... a w polaczeniu z dyfuzorem i filtrami ND mozna zdzialac dosc sporo w manualu .. nieco wyobrazni jak sadze i ...
Dzieki wiec ... wiem, ze poprawne nastawianie troche twa ... ale chyba poki co zakupie cos z Metza. Jeszcze jednak decyzja nie zapadla. . .
Ja sobie kazdy tego typu zakup tlumacze prosto : zakup na lata. Teraz nie potrzebujesz ustawien na szybko... a gdy ktos poprosi o reporterke, slub, impreze? Tego typu bieganie za okazjami nie pozwala na dlugie nastawianie, poza tym moze zabraknac nastawow - w tego typu sytuacjach trzeba nastawic czesto konkretna przyslone i czas (by nie poruszyc i by GO wyszla odpowiednia) a reszte swiatla z lampy. Nie mozesz wykluczyc ze np za rok nie zdarzy sie taka sytuacja? Lampa blyskowa moze sluzyc wiele lat.. taki zakup to "o boze 500zl wiecej" - rozloz sobie te 500zl na kilka lat wygody jej uzytkowania.
Dlatego np wykosztowalem sie na statyw - raz a dobrze kupic, a nie - wydasz troche forsy na lampe, potem okaze sie ona niewystarczajaca i bedziesz narzekal ze forsa w bloto byla. Trzeba myslec przyszlosciowo, zapobiegawczo 8)
Vitez, masz calkowita racje ... dzieki . . . znowu mnie ktos chlasnal po pysku (teraz Ty, kiedys ktos inny) ... kiedys juz bylem nastawiony na zakup RX420 myslac tak jak Ty ... pozniej mi sie cos odwidzilo .. dzieki.
jeśli chodzi o podziałkę mocy lampy na te małe kwadraciki to działa to tylko z dodatkową lampą. Nie wiem tylko czy tylko z dedykowaną czy każdą inną też.
Jak się powinien zachowywać tryb Av? Bo zauważyłem, że gdy ustawie ten tryb z włączoną wbudowaną lampą błyskową, aparat ustawia bardzo długie czasy naświetlania. Nie rozumiem dlaczego. I nie mówię o całkowitych ciemnościach lecz po prostu w pokoju w dzień. Gdy np. w TV ustawie 1/100s to aparat automatycznie dobierze np. f/3.0 ... jednak gdy przełącze w tryb Av, wymierze ta sama scene i ustawie f/3.0 to aparat ustawi np. 1/4s ... to prawidłowe zachowanie? Trochę bez sensu moim zdaniem, dlaczego aparat nie dazy do krotszych czasów? Lampa spokojnie jest w stanie doswietlić taka scene co widac po ustawieniu Tv ... Czy z dodatkowa lampa błyskowa praca w trybie Av będzie lepsza?
Dziękuję.
Proszę o odpowiedź czy to uzytkownikow serii G czy innych aparatów ...
Komentarz