Po co jest grip ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • afoka
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 26

Po co jest grip ?

Planuje zakup 350d i rozważam zakup gripa do niekj.
    Zastanawiam się tylko po co on tak naprawdę jest. Czytałem, że można dlużej używać aparatu - no jasne, bo są dwie baterie , ale równie dobrze moge sobie je nosić w torbie i jak cos podmienic. Czytałem jescze, że lepiej się trzyma aprat w pionie, hm mi się fajnie trzyma 350 w pionie, nie wiem wpawdzie jak się go trzyma z gripem ale ale jeśli nawet lepie to czy róznica jest warta 300-350zł ???
  • Baal
    Bywalec
    • 2006
    • 228

Jak kto woli. Grip ma miejsce na dodatkowy akumulator lub baterie AA. Grip ma również dodatkowy spust migawki do robionie zdjęc w pionie. To czy warto wydać 300-350zł na niego to zalezy od Ciebie. Czy wygodniej jest Ci kręcić całym aparatem "do pionu" czy łatwiej Ci będzie z gripem. Odnośnie akumulatora w torbie. To np. fotoreporter będąc "w akcji" wątpie aby miał czas wracać do torby. Musi mieć dodatkowy akumulator od razu w aparacie bo "a nóz widelec" umknie mu jakaś ciekawa akcja?
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Komentarz

• swaligora
      Coś już napisał
      • 2006
      • 90

Grip - jak sama nazwa wspazuje jest po to byś miał ... lepszy grip :-)
      A tak na poważnie, to 2 baterie na raz masz, więc nietrza ich w kieśniach dźwigać, spust migawki itp, no i duuuużo lepiej się trzyma - przynajmniej moim zdaniem - nie tylo w pionie ale także w poziomie! 350D jest malutki i, co tu dużo mówić, sam jakoś tak niepewnie w ręku leży.
      Szy

Komentarz

• mcgregor99
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 33

No dla niektórych jest warte tych 300pln.... Komfort trzymania jest zdecydowanie lepszy i obsluga też-na gripie są "przeniesienia" niektórych przycisków ,spust migawki i kółko nastaw.To bardzo ułatwia operowanie w pionie ...Po pierwszym zamocowniu gripa juz nigdy go nie odkręciłem...Zastanawiam sie jak mogłem używać 350D bez niego.... ;-)

Komentarz

• kane
          Początki nałogu
          • 2004
          • 293

jesli uwazasz ze dobrze Ci sie trzyma aparat i dobrze robi zdjecia w pionie to grip nie jest Ci potrzebny
          Galeria

Komentarz

• ripek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1486

Tez po zdjeciu gripa macie wrazenie "Jak do cholery moglem kiedys uzywac 350d bez niego 0_o ?"
            Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez ripek
              Tez po zdjeciu gripa macie wrazenie "Jak do cholery moglem kiedys uzywac 350d bez niego 0_o ?"
              Mam to samo w 300D

afoka, bierz z BG, bedziesz wygladac bardziej profi

Komentarz

• arekko
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 30

Zamieszczone przez ripek
                i ja się pod tym podpisuję.Duzo wygodniej się trzyma Założysz i już nie zdejmiesz

Komentarz

• szandor
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 624

Łapy mam nie największe, ale nie są zbyt małe, mimo to dobrze mi się trzyma 350-kę bez gripa. Mam porównanie, syn ma 350+grip. Więc musisz sam gdzieś "pomacać".
                  Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                  R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• Sibil
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 183

mi dobrze się trzymało w pionie dopóki nie założyłem dłuższego szkła. Stabilność bez gripa nie za bardzo jak dla mnie.. chyba już go nie zdejmę

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• Nemeo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1757

Oczywiście za pomocą gripa, można też upodobnić z zewnątrz swój aparat do Marka.

Komentarz

• swiderski
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 338

A ja ze swojej strony dodam, że grip wcale nie musi kosztować 350zł - podróbki sprzedawane na allegro również spełniają swoje zadanie - ale to juz inny temat (poszukaj na forum)
                        350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Komentarz

• afoka
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 26

No moje ręce raczej duże niż małe, więc raczej się zdecyduję.
                          Dziękuje wam wszstkim za rade.
                          Pozdrawiam i do zaś

Komentarz

• Quadrifoglio
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 364

Zamieszczone przez Baal
                            Odnośnie akumulatora w torbie. To np. fotoreporter będąc "w akcji" wątpie aby miał czas wracać do torby. Musi mieć dodatkowy akumulator od razu w aparacie bo "a nóz widelec" umknie mu jakaś ciekawa akcja?
                            Fotoreporter nie kupuje 350D, od tego zacznijmy ;-))
                            http://praca-magisterska.info
                            http://alfetta.pl

Komentarz

• Kubak82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2348

Afoka, sam dawno temu mialem ten dylemat.. do czasu gdy wzialem gripa do reki w sklepie - tam moje watpliwosci prysly ;-) ..proponuje Ci to samo - wez do reki, ocen i sam bedziesz wiedzial.. mna nie kierowala akuratnie chec podpiecia 2 oku bo tak jak piszesz - mozna je wymienic kiedykolwiek.. ale wygoda teraz i gdy focilem "golym" 350d jest bez porownania :-D

Komentarz

Pracuję...