Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Jakiś czas temu kupiłem 30D, z czego jestem bardzo zadowolony ale ciągle właściwie eksperymentuję z ustawieniami w zakładce Picture Style w aparacie. Mam pytanie.. robiąc zdjęcia w jpgach, jakich ustawień używacie w różnych sytuacjach dla zadowalającego efektu? Ja najczęscie Portret z podbitym o 1 parametrem 'Sharpness'.. jest to ok, wg was?
I jeszcze jedno.. gdyby ustawić wszystkie style bazowe (Standart, Portret, Landskape, Neutral i Faithful) na '0' to efekt końcowy byłby taki sam we wszystkich przypadkach, czy wybór samego stylu już jakoś ustawia zdjecie..?
Dzięki :-)
I jeszcze jedno.. gdyby ustawić wszystkie style bazowe (Standart, Portret, Landskape, Neutral i Faithful) na '0' to efekt końcowy byłby taki sam we wszystkich przypadkach, czy wybór samego stylu już jakoś ustawia zdjecie..?
Dzięki :-)
Nie, efekt nie będzie ten sam, bo oprócz ustawień ostrości, saturacji, kontrastu i tonów, każdy Picutre Styl ma zdefiniowane stałe i niezmienne parametry np. krzywe, priorytety saturowania konkretnych kolorów (np. w Landscape - podbijanie niebieskiego i zielonego).
Swoją drogą, to Canon trochę daje d..y, bo w puszkach z PictureStylami można dograć własne style, ale jak narazie dostępne są chyba cztery (Emerald, Twilight, Clear i jeszcze jakiś jeden) a użytkownicy nie dostali możliwości tworzenia własnych (a szkoda).
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
gdyby ustawić wszystkie style bazowe (Standart, Portret, Landskape, Neutral i Faithful) na '0' to efekt końcowy byłby taki sam we wszystkich przypadkach, czy wybór samego stylu już jakoś ustawia zdjecie..?
bundy & MMM, wielkie dzięki... ten link wiele wyjasnia ale chetnie przeczytam o konkretnych waszych doswiadczeniach.
Zamieszczone przez bundy
Swoją drogą, to Canon trochę daje d..y, bo w puszkach z PictureStylami można dograć własne style, ale jak narazie dostępne są chyba cztery (Emerald, Twilight, Clear i jeszcze jakiś jeden) a użytkownicy nie dostali możliwości tworzenia własnych (a szkoda)
....Czy nie mamy takich mozliwosci wlasnych ustawien w zakladce User Def. 1, 2, 3.....?
A co z Waszymi ustawieniami.. jak konfigurujecie suwaki w Picture Style i jakich konfiguracji najczesciej uzywacie...? Wiem, ze czesto nietypowe rozwiazania przynosza wysmienite efekty....THX!
....Czy nie mamy takich mozliwosci wlasnych ustawien w zakladce User Def. 1, 2, 3.....?
I co z Waszymi ustawieniami.. jak konfigurujecie suwaki w Picture Style i jakich konfiguracji najczesciej uzywacie...? ..THX.
.
Najczęściej robię w RAW a tutaj picture styles nie mają znaczenia. Jeśli chodzi o jpegi to poeksperymentuj i zobacz jakie ustawienia odpowiadają Tobie najbardziej. Standard z obnizonym kontrastem i saturacją wygląda dla mnie lepiej. Portrait fatalny odcień skóry daje - proponuję color tone na +1 i obniżyć nasycienie.
aptur, na tych ustawieniach rzeczywiście ciekawie to wygląda.. thx
gietrzy, pod tym linkiem to mamy małą kopalnię eksperymentów.. dzięx
Zastanawiam sie też, czy lepsze efekty uzyskujemy z poziomu softu aparatu, czy też poprzez obróbkę w PS.. chociaż pierwszy wariant na pewno wygodniejszy
Standard z obnizonym kontrastem i saturacją wygląda dla mnie lepiej. Portrait fatalny odcień skóry daje - proponuję color tone na +1 i obniżyć nasycienie.
Potwierdzam - Portrait do portretów się nadaje jak świnia na salony :-) Bez korekty tonów i nasycenia kolory skóry są paskudne i dodatkowo przy specyficznych warunkach oświetleniowych potrafi wyjść niezła kaszana. Do takiego codziennego focenia w jpgu Standard z kontrastem i saturacją na minus (potrafi paskdunie przewalić czerwony) i sharpnes na +3 wydaje się być ok - przy poprawnym naświetleniu, z fotami już nic nie trzeba robić (wyostrzać też nie, bo +3 na ostrości to jest całkiem sporo).
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Ja dopiero co przesiadłem się z EOSa 33 na 30D. Na analogu robiłem zdjęcia B/W z zastosowaniem filtrów (żółty, zielony, czerwony) a efekty były rozpoznawalne od razu. W 30D w trybie Monochrome stosując sztuczkę z filtrami - nie widzę różnicy. U Was też tak jest czy może z moim 30D jest coś nie tak??
W 30D w trybie Monochrome stosując sztuczkę z filtrami - nie widzę różnicy. U Was też tak jest czy może z moim 30D jest coś nie tak??
U mnie widać. Najlepiej zrób sobie zdjęcie w RAW i potem w DPP pobaw się stylami, zaoszczędzisz sobie trochę czasu i szybko przejrzysz jakie ustawienia dają jakie efekty.
Ja dopiero co przesiadłem się z EOSa 33 na 30D. Na analogu robiłem zdjęcia B/W z zastosowaniem filtrów (żółty, zielony, czerwony) a efekty były rozpoznawalne od razu. W 30D w trybie Monochrome stosując sztuczkę z filtrami - nie widzę różnicy. U Was też tak jest czy może z moim 30D jest coś nie tak??
a tak w ogole to rob kolorowe, a dopiero pozniej w ps rob BW, najlepiej uzywajac filtra o nazwie BW - pelna wygoda, sprobuj raz a nie przestaniesz
No tak. Ale myślałem, że skoro jest taka opcja to dlaczego z niej nie korzystać.
Ja jak robiłem na analogu zdjęcie BW z czerwonym filtrem to niebo miałem czarne a chmury stawały się majestatyczne. A tu tego nie potrafię uzyskać. Nie umiem się przestawić...
Ja jak robiłem na analogu zdjęcie BW z czerwonym filtrem to niebo miałem czarne a chmury stawały się majestatyczne. A tu tego nie potrafię uzyskać. Nie umiem się przestawić...
Lepiej sie nie przestawiac... Zdjecia BW wg mnie jakos ladniej na analogu nadal wychodza.
Mam pytanie szczególnie do użytkowników w/w aparatu. Jak zresztą pokazują testy w stylu standardowy zwłaszcza jpeg jest wygląda w porównaniu z konkurencja na nieostry. Standardowo ostrość ustawiona jest na 3 reszta parametrów na 0. Jak ustawiacie te parametry lub jak je ustawić by otrzymać jak najlepsze zdjęcia. Nie mówię już o gustach i guscikach, gdyz jedni lubią cukierkowe zdjęcia inni nie. Co proponujecie ? Podwyższenie samej ostrości już daje ciekawy efekt.
nie będę oryginalny. ja proponuję robienie w RAW i stosowną obróbkę. trzeba na to poświęcić czas ale warto. a przy okazji można się oduczyć robienia "tysięcy" zdjęć jednej sceny. takiej ilości RAW-ów nie chce się obrabiać :]
Komentarz