30D problem z RAW

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Joshec
    Bywalec
    • 2006
    • 167

30D problem z RAW

Witam. Mam problem z ustawieniem RAW+JPEG. W trybie "manual" zamiast zapisywac plik RAW oraz jednoczesnie plik JPEG zapisuje 2 pliki: *.JPEG oraz *(1).JPEG. Jestem w stanie przezyć brak zapisu RAW w trybach automatycznych ale to? Ktoś coś podobnego zauważył już? Może jest jakieś ustawienie o którym nie wiem? A może to kwestia błędów w softcie (mam 1.0.4)?

Zapisuje tak zawsze jak ustawię RAW+JPEG (M, Av, Tv, P). W aparacie info, że jest tylko 1 plik a Windows pokazuje 2 pliki - oba JPEG a RAWa nie ma :-(
    Myslałem, że już radzę sobie dobrze z obsługą plików a teraz oszalałem :-/
    Ostatnio edytowany przez Joshec; 5857.
  • arkadek

Też posiadam soft w wersji 1.0.4 i nie zauważyłem nic podobnego.

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

W innych trybach niż manual zapisuje normalnie?

Komentarz

• CyberPL
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 31

Ja tak miałem na 350D - sprawę załatwił czytnik, bo dzialo sie tak tylko przy zgrywaniu przez kabelek...
        PLFOTO

Komentarz

• Joshec
          Bywalec
          • 2006
          • 167

OK... myslę, ze mogę zamknąć wątek. Na rozwiązanie naprowadził pan AS z serwisu na Żytniej. Dziękuję!
          Dla być może zainteresowanych. Ponieważ nie dostałem do aparatu płyty z softem ściągnąłem sobie Canon Digital Camera Solution z netu. Niestety oprogramowanie nie współpracowało poprawnie z aparatem. Wszystkie programy jakich używałem zamiennie pokazywały 2 pliki JPEG (nawet po zrzuceniu plików na HDD). Dopiero download przy użyciu firmowego (zaktualizowanego!) oprogramowania powoduje zrzucenie 2 plików: *.CR2 oraz *.JPEG.

Komentarz

• Veene2
            Bywalec
            • 2006
            • 184

Kup czytnik - za 40 zeta lub mniej nie bedziesz mnial problemu a i cala operacja bedzie znacznie szybsza. pozdrawiam

Komentarz

• swiderski
              Początki nałogu
              • 2006
              • 338

Jak napisał Veene2 problem tkwi w windowsie. XP nie radzi sobie z raw + jpeg. Podobne objawy występują również w 350D - czytnik rozwiązuje sprawę.
              350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Komentarz

Pracuję...