Co to za obiektyw Sigma 70-300mm F 4-5,6 II APO Macro Super?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemo(c)
    Bywalec
    • 2006
    • 116

Co to za obiektyw Sigma 70-300mm F 4-5,6 II APO Macro Super?

Konkretnie ten:

http://allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any.

Czy to coś takiego jak ten ze strony Sigmy:

Czy to jest to samo? Bo już zgłupiałem trochę... Oba niby APO i niby czerwone paski tyle, że nazwy jednak trochę inne....

pzdr
    There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.
  • Paweł Ubysz
    Coś już napisał
    • 2005
    • 93

IMHO inny - bez oznaczenia DG. Popatrz na oznaczenia obiektywu na obu zdjęciach - ten z Allegro ma krótsze oznaczenia ( nadruk pod ogniskową ) niz ten na stronie Sigmy.
    Ostatnio edytowany przez Paweł Ubysz; 3806.
    300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Komentarz

• rychu_lhotse
      Coś już napisał
      • 2005
      • 64

To jest poprzednia wersja tej Sigmy robiona pod analogi.Z tego co wiem z cyfrowymi body też współpracowała.Jeśli się nie myle to chyba kolega Vitez kiedyś używał takowej.

Pozdrawiam
      Rychu_lhotse

Komentarz

• Przemo(c)
        Bywalec
        • 2006
        • 116

Hmmm, jeżeli współpracuje z cyfrakami, to nie jest źle (to zresztą też wynika z opisu). To jedyna Sigma na Allegro do mojego 300D w tej cenie. Ciekawi mnie, jak się ma ta Sigma do jej nowszej wersji? Kupować - nie kupować? Zdecydowałem się na Sigmę, ale czy ten konkrety obiektyw to dobry wybór w porównaniu z jego nowszą wersją? Nie chcę się rozczarować... Może kol. Vitez się wypowie? Będę wdzięczny za pomoc.

Komentarz

• oleksw
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 30

Jedno moge powiedziec ze moga byc problemy typu : blad 99.
          Kolega kupil Canona 350 podpial swoja stara sigme i co drugie zdjecie ERR99.
          Po krotkim tescie okazalao sie ,ze przy przyslonie powyzej bodajze 7 fotki nie zrobi.
          Probowalismy pozniej z trzema innymi body i zawsze ten sam problem.

Komentarz

• Przemo(c)
            Bywalec
            • 2006
            • 116

Ku!@#$% coś czuję, że chyba kupię w sklepie cyfrowe.pl normalną sigmę za 539 zł (wprawdzie to nie APO) ale przynajmniej bez ryzyka. Bo co człowiek, to inna opinia.

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez Przemo(c)
              Ku!@#$% coś czuję, że chyba kupię w sklepie cyfrowe.pl normalną sigmę za 539 zł (wprawdzie to nie APO) ale przynajmniej bez ryzyka. Bo co człowiek, to inna opinia.
              Nie ma ryzyka. Mam dokladnie ta wersje co widnieje na aukcji (APO bez DG) i spisuje sie wysmienicie. Bierz wersje z APO, nie warto oszczedzac tych paru groszy.

Komentarz

• Juzer
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 46

Zamieszczone przez oleksw
                Po krotkim tescie okazalao sie ,ze przy przyslonie powyzej bodajze 7 fotki nie zrobi.
                Mam tą Sigmę, mam 350D i jak do tej pory żadnych problemów nie miałem. Wcześniej miałem zwykłą Sigmę 70-300 (bez APO) i w niej zepsuł się AF to z analogiem na manualu działała OK, a jak podpinałem do 350D to wówczas pojawiał się rzeczony błąd error99.

Komentarz

• odi
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 141

Zamieszczone przez oleksw
                  Witam
                  Ja ostatnio kupiłem taką z allegro tzn bez DG, co prawda przepłaciłem, ale bez problemu działa z moim 300D, błędów nie wywala ( taki problem miałem z innym, starszym obiektywem).
                  pkt 8 regulaminu

Komentarz

• Kaan
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 43

Sigma 70-300 APO (bez oznaczenia DG i DC)

Witam wszystkich

Czy obiektyw Sigma 70-300 APO Macro Super (ale bez oznaczenia DG i DC !) będzie współpracował z 400D lub 350D? Z tego co się orientuję był to model poprzedzający "słynne" zółte i czerwone "paski". Czyli nie ten najstarszy. Poczytawszy trochę na ten tamat to: "im starszy obiektyw (Sigma) i młodsze body tym gorsza współpraca". Hmmm...

Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu współpracą albo jej braku? Lub nawet innych obiektywów Sigmy ale bez oznaczenia DG i DC?

Pozdrawiam

Komentarz

• koraf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1748

Miałem kiedyś ten obiektyw :razz: i jest najsłabszy optycznie - oczywiście będzie
                      współpracował 350d lub 400d ale nie polecam , natomiast polecam ten obiektyw z oznaczeniem DG APO - jest z tej serii najlepszy

Bez oznaczenia DG to obiektyw nie dedykowany do lustrzanek cyfrowych - też nie polecam do wymienionych puszek będziesz maił bliki i odblaski na cyfrze

Komentarz

• dendrome
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 47

mam apo dg macro, jak za te pieniadze jest ok. jak chcesz dam linki do fotek z tego szkla

Komentarz

• marekk_ok
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 821

Mialem to szklo (wer. apo dg macro) - lecz po tym jak podlaczylem sobie 70-200 f4 canona to szybko zaczelem zbierac kase na wymiane.
                          Szklo nie jest rzeczywiscie drogie, lecz jesli mozesz sobie pozwolic i troche poczekac oraz uzbierac na 70-200 to goraco polecam - jest to szklo rewelacyjne - troche kasy wiecej trzeba wydac - ale jakosc, szybkosc i trwalosc sa warte tej kasy.

Komentarz

• piotrgr
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 164

Nie wiem czy Ci pomoże, posiadam Sigmę 70-300 APO Super Macro II wersja tuz przed DG - taka z czerwonym paskiem. Działa z 30D z nowym firmwarem bez problemu.

Komentarz

• gwozdzt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 5780

Zamieszczone przez Kaan
                              Czy obiektyw Sigma 70-300 APO Macro Super (ale bez oznaczenia DG i DC !) będzie współpracował z 400D lub 350D?
                              Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu współpracą albo jej braku?
                              wystarczyło poszukać... np. Vitez ma:

Zamieszczone przez Vitez
                              Mialem dokladnie ta: Sigma 70-300/4-5.6 APO Super Macro (n/u) 600 zł

Powinna smigac bez problemu na dSLR. Jesli juz sa problemy z kompatybilnoscia to w sporo starszych szkielkach. Ale najlepiej to jakbys mial mozliwosc przymierzenia przed zakupem/zwrotu w razie ER99. Jesli APO to o ostrosc/aberracje sie nie boj. DG to byl wg mnie bardziej chwyt marketingowy, choc jakas tam soczewke podobno dorzucili/doszlifowali by z telecentrycznoscia powalczyc ale to wg mnie minimalna roznica.
                              sedno sprawy wyróżniłem w cytacie.

Zamieszczone przez Kaan
                              Poczytawszy trochę na ten tamat to: "im starszy obiektyw (Sigma) i młodsze body tym gorsza współpraca". Hmmm...
                              Lub nawet innych obiektywów Sigmy ale bez oznaczenia DG i DC?
                              wszystko zależy od modelu a nawet nr seryjnego:
                              http://translate.google.com/translat...language_tools
                              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...