Jaki szeroki kat?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robsonikus
    Bywalec
    • 2005
    • 171

Jaki szeroki kat?

Jaki szeroki kat polecacie do 20d z przesiadka w przyszlosci na 5d.Naczytalem sie juz mnostwo watkow na forum i mam kompletny metlik w glowie.Zastosowanie szkla to sluby :czyli czasami ciemne koscioly plus sale weselne.
  • filip71
    Początki nałogu
    • 2004
    • 250

To zdecydowanie kup coś standartowego czyli z przedziału 24-70. Jak zakupiłem 5D to mój 17-40 stał się prawie bezużyteczny bo staje sie faktycznym szerokim kątem (traktuje o tym także jeden z wątków na forum).
    Ja przy 20D szerokiego kąta używałem głównie w małych pomieszczeniach a do sal weselnych lub do kościoła idealny jest zakres środka czyli wymieniane 24-70.
    Po prawie 2 latach pracy na 20D po zamianie na FF byłem "zszokowany" szerokim polem widzenia przy 24mm.
    Po zamianie body nie stracisz na wymianie szkieł - no chyba, że lubisz trzymać obiektyw do "ekstremalnych" zastosowań czyli szeroki kąt.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• ans
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 35

Jeśli chodzi o 5D, to nie ma sęsu podczepiać pod niego "słabszych" szkieł.
      Chyba lepiej jest zainwestowac w jakąs eLke.

Komentarz

• P_i_t_t
        Coś już napisał
        • 2005
        • 98

Albo rybki albo akwarium. Ze względu na cropa w 20D nie da się mieć szeroko tu i tu. Kolejna rzecz to definicja owej "szerokości" - dla jednego 24mm to jest to, dla drugiego to tylko namiastka. Ze względu na wspomniane śluby idealny byłby tu 24-70 f/2.8 L (patrząc bardziej przyszłościowo pod 5D).

Komentarz

• homzic
          • 2006
          • 9

Podepnę się tutaj z pytaniem jaką stałkę (niższe koszty) polecilibyście do focenia pejzaży do C 350D? Wiem, że najfajniej byłoby mieć taką Tokinę 12-24 ale nie stać mnie na nią więc może być to stałka z tego przedziału ogniskowych.

Komentarz

• totus
            Bywalec
            • 2006
            • 114

zenitar 16/2.8 + korekta dystorsji

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez totus
              zenitar 16/2.8 + korekta dystorsji
              Pokaz jakies efekty z takiego polaczenia.

Komentarz

• totus
                Bywalec
                • 2006
                • 114

sam nie uzywam. dystorsja raczej prosta do redukcji

Komentarz

• chyrus
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 436

16-35 f2.8