200/2,8L+EF konw. 2x a 400/5,6 ???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zanussi
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1696

200/2,8L+EF konw. 2x a 400/5,6 ???

Czy ktoś dysponuje testami lub informacjami na temat różnic w obrazowaniu tych dwu zestawów? Jeśli topic był już na forum poprosze o link - sam nic nie znalazłem. Jest jeszcze konwerter 1,4 i o niego także przy okazji spytam. Może ktoś ma sample rónież z tego zestawu (200/2,8 L + 1,4).
    Wdzięczny będę za wszelkie info, sprawozdania, opinie i relacje.
    Oko plus aparat - dobrana para.

• Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

jesli nie potrzebujesz 200mm i chcesz miec 400mm to bierz 400 natomiast jesli traktujesz 200/2.8 +TC jako etap przejsciowy bo w pozniejszym terminie dokupisz 400 to kupuj 200 +tc, co do jakosci zdjec z obu obiektywow to 400 jest ciut lepsza ale 200 jest znacznie jasniejsza (2EV) napweno 200+tc bedzie znacznie gorsza od 400/5.6 ale znowu znacznie mniejsza ;-) i poreczniejsza... no zalezy co kto lubi, ja mam 200/2.8 i kiedys dokupie 400/5.6... albo 2.8 8) ;-)
    Instagram

Komentarz

• zanussi
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1696

Dzięki Jac. 400 mm nie jest moją docelową - przyrodniczą ogniskową. 200mm traktuję jako reporterskie a z konwerterami x1,4 lub x2 to niskowagowa możliwość przedłużenia sobie ogniskowej - problemem jest jakość - czy wystarczająca. Mam okazję zakupienia 200/2,8 w wersji I. Czym różnią się te obiektywy w obu wersjach?

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez zanussi
        Mam okazję zakupienia 200/2,8 w wersji I. Czym różnią się te obiektywy w obu wersjach?
        W jedynce osłona jest wbudowana na stałe (stanowi część obiektywu)
        W dwójce jest normalnie.
        the silence is deafening

Komentarz

• zanussi
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1696

Zamieszczone przez gietrzy
          W jedynce osłona jest wbudowana na stałe (stanowi część obiektywu)
          W dwójce jest normalnie.
          dzięki. a optycznie? lepszy? gorszy? bez zmian? a mechanicznie? szybszy? wolniejszy? bez zmian?

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

dzięki. a optycznie? lepszy? gorszy? bez zmian? a mechanicznie? szybszy? wolniejszy? bez zmian?
            Niewiem w muzeum pisze, że II ma soczewki UD, a w schemacie jedynki nic nie pisze o szeczwkach. Ze względu na możliwość ewentualnego serwisu szkła zalecałbym wersję II.
            the silence is deafening

Komentarz

• zanussi
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1696

Z kolei n photozone.de napisali, że różnice są tylko w wyglądzie. Sam już nie wiem. Nie mam 3k na wersję II a wersja jeden to ok 1k mniej złotówek. Cholerka, cholerka...

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

Z kolei n photozone.de napisali, że różnice są tylko w wyglądzie. Sam już nie wiem. Nie mam 3k na wersję II a wersja jeden to ok 1k mniej złotówek. Cholerka, cholerka...
                Kiedyś miałem zaje ostry egzemplarz 80-200L. Niestety z 20D miał back focus. Na Żytniej odprawili mnie z kwitkiem (przyznam, że całkiem miło ;-) ) bo nie mają już tej płyty głównej...
                Zdecyduj sam, imo nie warto.

edit: a skoro to wersja I jesteś pewien, że będzie współpracować z extenderami?
                the silence is deafening

Komentarz

• zanussi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1696

Nie.... nie mam rzadnej pewności.... nie znam tego szkła, nie widziałem, nie dotykałem, mało o nim znalazłem w sieci i wogóle to jakiś zabytek czy co?

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

i wogóle to jakiś zabytek czy co?
                    Daty wejścia na rynek to 1991 i 1996 odpowiednio dla wersji I i II.
                    Po 5 latach aktualizacji szkła - hmmm? Może podrasowali do cyfry, kto wie. Żeby była jasność: z mojej strony to czysto teoretyczne rozważania oparte na info z museum. Nigdy nie miałem w ręku ani I ani II. Za ciemne ;-)

edit:
                    info prosto z muzeum dla wersji II, ja traktowałbym ten opis jako info co naprawiliśmy w tej wersji.

Telephoto lens boasting high image quality and carrying ease. With two UD-glass elements and rear focusing to correct aberrations, image delineation is extremely sharp. Background blur is also natural-looking, as was simulated by Canon. The lens comes with a dedicated, detachable hood.
                    Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                    the silence is deafening

Komentarz

• zanussi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1696

No tak, alę w ich informacji podane jest "jakie to my teraz mamy szkło" ale nigdzie nie powiedziane jest czy to szkło pod względem konstrukcji i optycznym sie zmieniło... muszę jeszcze poszperać.

Komentarz

• zanussi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1696

znalazłem wszystko o 200mm/2,8 canona

tu jest link

i wogóle to niezła stronka... zaraz pogrzebię głebiej

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

znalazłem wszystko o 200mm/2,8 canona

tu jest link

i wogóle to niezła stronka... zaraz pogrzebię głebiej
                          Optically, based on the illustration of the optical construction shown - virtually no change in the formula It boosts a high image quality and portability ease. The use of the two UD-glass elements and rear focusing help to counter or correct aberrations, making the image delineation extremely sharp. The 8 diaphragm blades also contributes to natural-looking out of focus background blur as well as backlit spots, as Canon said, it has been simulated.

Ale to nie jest oficjalna strona Canona.
                          the silence is deafening

Komentarz

• zanussi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1696

... no ja wiem, że to sa w pewnym sensie przypuszczenia.... ale wydają się być potwierdzone.... poprzednie szkłą 200/2,8 canona takze miały jakieśelementy UD.... UD to nie jest pomysł sprzed 5 czy 10 lat.... szkła w ostatnim czasie zmieniły się pod kąt cyfrówek, ale dotyczy to przede wszystkim szerokich kątów, w długich rurach ten problem raczej nie występuje ze względu na nikłe zakrzywienie promieni światłą. mając do wyboru zoom 70-200/4 L za 2300-2400 i tą stałke za ok 2000 - ja wybieram chyba tą stałkę.

Komentarz

• r65
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 44

Posiadam wersję II tego szkła i z tego co przeczytałem w sieci oba obiektywy różni wyłącznie hood:
                              Cytat z photozone.de:
                              "The Canon EF 200mm f/2.8 L USM II was introduced back in march 1996 replacing the old mk I. The difference between the two is marginal - Canon decided to replace the build-in hood of the mk I for an attachable version which some may consider an advantage or disadvantage (personally I would prefer the build-in hood actually). Other than that both lenses are identical including the optical design."
                              Współpraca tego obiektywu, uważanego z resztą za jedną z najlepszych konstrukcji Canona z extenderami jest mocno chwalona przez użytkowników. Na odbitkach brak praktycznie jakiejkolwiek degradacji obrazu.
                              Pod podanym adresem jest bardzo szczegółowy opis współpracy z konwerterami 1.4x Sigmy i Canona
                              http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm
                              FF z FF po serwisie, EOS33+BP, 17-40L, 135 2L+TCx2 II, 85 1.8, 50 1.4.

Komentarz

Pracuję...