Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam All
Pierwszy poscik na forum i niestety z problemem w A510
A510 był w naprawie już we wrześniu, objawy były takie że obiektyw się nie chciał schować. Na lcd była ciemność. Został naprawiony na gwarancji i było ok...
I wczoraj zaczeła się jazda. Czasami nie chowa się obiektyw, rzęzi rzęzi i nic mu to nie daje. Po włączeniu z wysuniętym obiektywem czasami go schowa i wyciągnie jeszcze raz. Zdarza się że nic nie robi tylko wydaje 5 pisków i się wyłącza.
Wymieniłem na świerzo naładowany komplet aku, przez cały dzień robiłem zdjęcia i kręciłem filmiki, i wszystko ok, do czasu jak go próbuje wyłączyć
Najgorsze jest to że 18 maja skończyła mu się gwarancja canona :/.
Any idea? bo kurde nie bardzo mi się uśmiecha teraz co pół roku go naprawiać pogwarancyjnie.
Wygląda na to że mechanizm jest ok, tylko za słabo kręci silniczek od obiektywu.
Aparat nigdy mi nie upadł, nie leżał w piachu, przechowywany w suchym pokrowcu itd.
Najgorsze jest to że 18 maja skończyła mu się gwarancja canona :/...
Jak wyżej: zepsuł się, ale ja nie o tym chciałem...
Coś mi po głowie chodzi, ze zgodnie z przepisami po gwarancji przysługuje dodatkowo jakiś okres odpowiedzialności zwany rękojmią. Nie znam wprawdzie tych przepisów, ale może warto się tym zainteresować.
I to jak najszybciej, bo to chyba tylko jeden miesiąc (lub max. trzy?) po gwarancji obowiązuje.
SamSabat, moze zadzwon na zytnia i pogadaj ...choc sam osobiscie juz dawno bym go rozkrecil Moze dostal sie brud w mechanike obiektywu i sie zaciera. Moze to kwestia przeczyszczenia.
Dzwoniłem na Żytnią, kazali podesłać, dadzą znać czy da się na gwarancji zrobić.
I tu jest ból 22 przesyłka w jedna stronę plus za naprawę niech mnie skasują ok 200(chyba że konserwacja no to ok 60-70)i wychodzi 250zł . Po roku użytkowania. :/
Rękojma na usługę jest 3 miesiące więc się nie łapię.
Mam nauczkę i następnym razem będę brał sprzęt z min 2 lata gwary
Jutro go wyślę i dam znać co będzie i za ile.
Pewnie wpis
"Naprawa zespołu obiektywu"
Mam tylko nadzieje że mnie skasują za transport a naprawę zrobią w ramach gwarancji
Rękojma na usługę jest 3 miesiące więc się nie łapię.
Mam nauczkę i następnym razem będę brał sprzęt z min 2 lata gwary
Widzisz, trzeba było pogooglać :-)
Ja to zrobiłem i już wiem, ze na dzień dzisiejszy nie obowiązuje juz rękojmia, lecz "USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego. (Dz. U. z dnia 5 września 2002 r.)" http://www.powiatzary.pl/d_kon/ustawa.pdf
w skrócie: sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru przez 2 lata. (Art. 10)
Postaraj się zatem dochodzić swoich praw u sprzedawcy, a nie w serwisie.
A tu masz całe forum na ten temat:
w skrócie: sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru przez 2 lata. (Art. 10)
Postaraj się zatem dochodzić swoich praw u sprzedawcy, a nie w serwisie.
A tu masz całe forum na ten temat:
Tak to prawda, zapomniałem o tym
Problem jest tylko jeden ....
Musiałbym szefowi przekazać i niech się chłopina męczy, bo aparat kupywałem u siebie w firmie. 8)
Tak to prawda, zapomniałem o tym
Problem jest tylko jeden ....
Musiałbym szefowi przekazać i niech się chłopina męczy, bo aparat kupywałem u siebie w firmie. 8)
No to się, kurde sprawa komplikuje ;-)
Ale mam nadzieję, że da się to jakoś załatwić, ponieważ w świetle prawa nie ma podstaw, abyś ponosił koszty serwisowania.
Przeprowadziłem dalsze śledztwo i mam jeden wniosek
Jeżeli w trakcie zamykania uderze lekko w obiektyw to się zamyka i jest ok. Wygląda na to że coś się zabrudziło albo hgw.
Dziwne jest natomiast, że obiektyw wyjezdza bez problemu
Nic to wyślę najwyżej bede ~50zł w plecy jak mi na gwarancji tego nie zrobią.
A nie lepiej jednak poprosić kogoś ze znajomych by stał się "chwilowym właścicielem" aparatu i próbować bezpłatnie naprawić sprzęt na warunkach szczególnych sprzedaży konsumenckiej...? Tutaj także możesz rościć sobie prawo do wymiany egzemplarza na nowy, a te wspomniane dwa lata będą nadal obowiązywały od wymiany..?
pozdrawiam!
A nie lepiej jednak poprosić kogoś ze znajomych by stał się "chwilowym właścicielem" aparatu i próbować bezpłatnie naprawić sprzęt na warunkach szczególnych sprzedaży konsumenckiej...?
Niby można, ale
Problemem jest to że moja firma nie naprawia aparatów(tylko drukarki i sprzęt komp) i koszt spadnie na mojego pracodawce, a tego nie chciałbym , bo jak wiadomo zależy mi na dobrych relacjach . Pytałem sie go jak to załatwia i mówi że po podpisaniu karty gwarancyjnej np Canona klient zgadza się na warunki w niej zawarte w tym przypadku 12miesięcy i tak robi z każdą nietypową rzeczą.
Jest to gwarancja zewnętrzna, której udziela producent.
Ok, sprawa załatwiona Dzięki uprzejmość serwisu na Żytniej wyczyścili mi mechanizm obiektywu za free. Czyli tak jak miałem nadzieje jedynie koszty przesyłki ~50zł.
Komentarz