Fotografowanie w studio

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Baal
    Bywalec
    • 2006
    • 228

Fotografowanie w studio

Niedługo wybieram się do studia. Do dyspozycji będe miał światło (2 halogeny), czarne i białe tło, statywy i najważniejsze - modelke
    "Poszukuje" rad odnośnie fotografowania w studio.
    Zależy mi na dużej głębi ostrości i na tym aby aparat zdążył uchwycić i wyostrzyć np. włosy w ruchu (przykład: Modelka pochylona głową ku ziemi, podnosi głowę a włosy są w górze i w tym momencie żeby zdążył wyostrzyć) I właśnie robić to na zasadzie modelka w ruchu czy lepiej byłoby dać wiatrak, który by jej włosami falował?

Czy zdjęcia w studio robić ze statywy co skazuje modelke na chwile (30sekund) w bezruchu czy lepiej z ręki (pewnej ręki, nie drgają mi ani nic z tych rzeczy) i robić to tak aby nie zmęczyć modelki?

Macie może przykład takich zdjęć robionych na białym tle?
    Ostatnio edytowany przez Baal; 4430.
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d
  • towersivy
    Uzależniony
    • 2005
    • 992

Warunki w ktorych bedziesz focił to nie zadne "studio" tylko czysta prowizorka :smile: mam nadzieje ze nie bedziesz za to płacił :smile:

Na kolejne towej pytanie nie odpowiem bo nigdy nie bawiłem sie w prowizorki z prawdziwmi fleszami mozna to zrobic z palcem w pupci :smile:
    Nie wiem ile da Ci to swiatła czas/przesłona wiec raczej nikt nie udzieli Ci konkretnej odpowiedzi.

Pozdro.

Komentarz

• Baal
      Bywalec
      • 2006
      • 228

Oczywiście że nie będę za to płacił Jest to totalna prowizorka ale niestety wolę tak poeksperymentować niż od razu wywalić kase na studio i zrobić kicz to chyba jasne, nie?

Szkoda że nie odpowiesz A jak Ty robiłeś to z tymi włosami?
      Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Ja bym ci szczerze radzil wyciagnac ta modelke w plener i pobawic sie np naturalnym wiatrem.
        I z oswietleniem mniej problemow, i z ostroscia czy przyslonami i czasem naswietlania.

Komentarz

• Baal
          Bywalec
          • 2006
          • 228

A Vitez masz jakieś miejsca w Warszawie, w których warto zaprowadzić modelke? Mimo wszystko, bo modelka to znajoma, spróbuje też w studio prowizorycznym

Komentarz

• tymin3
            Bywalec
            • 2005
            • 102

30 sekund bezruchu? nie no na takich czasach to mozna kamienie fotografowac a nie ludzi
            E1, E3

http://www.fotostudio.zambrow.org

Komentarz

• borkomar
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1083

Zamieszczone przez tymin3
              30 sekund bezruchu? nie no na takich czasach to mozna kamienie fotografowac a nie ludzi
              Trafne stwierdzenie
              5D +

Komentarz

• Baal
                Bywalec
                • 2006
                • 228

No właśnie oto chodzi. Mi idzie zdecydowanie wolniej kiedy robię ze statywu (może to kwestia wprawy, a rzadko robiłem ze statywu) albo może to kwestia tego że statyw jest za mały do mojego wzrostu. Mam Velbon CX440 i on ma jest o wiele niższy niż ja

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Baal
                  A Vitez masz jakieś miejsca w Warszawie, w których warto zaprowadzić modelke?
                  Starowka i Podzamcze, Zoo, Wilanow, Lazienki, Ogrod Botaniczny na Bibliotece UW na ul. Dobrej, Cypel Czerniakowski, Kopiec Czerniakowski (jeden z moich najblizszych celow tylko na pogode czekam), Lasek Bielanski, Ogrod Botaniczny Powsin, Twierdza Modlin, ursynowskie blokowiska , Cytadela na Wybrzezy Gdynskim, spacer wybrzezem wislanym, Ogrod Ujazdowski, Agrykola i Ogrod Ujazdowski, deptak przy Domach Centrum, lotnisko Bemowo, lasek Kabacki, Pole Mokotowskie, okolice Dworca Zachodniego->Ursus.

Wszystko zalezy od pomyslu i pogody .
                  Te wymienilem od reki, jakbym sie skupil to moze i drugie tyle bym nazbieral

Komentarz

• Baal
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 228

Owszem, ale jakoś nie wiem czy dam radę uchwycić DOBRY portret w plenerze. A na studyjne napatrzyłem się już trochę

Masz może jakieś rady odnośnie studia?
                    Właśnie jak to jest z biżuterią? Modelka musi ją zdjąć? A jeśli np. z kolczykami wygląda ładniej to co?

Komentarz

• adamek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2265

baal: a jakie zdjęcia chcesz jej zrobić? Jak z biżuterią, to rób z biżuterią.
                      Jak bez bielizny, to rób bez bielizny.
                      Jak z czajnikiem na głowie to rób z czajnikiem na głowie.

To Ty robisz zdjęcia.
                      Miłego dnia
                      adam jastrzębowski
                      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                      tu tu

Komentarz

• Baal
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 228

Adamek - spotkałem się z opinią, iż robiąc portrety kobiecie powinno się zdjąć z niej biżuterie i inne ozdoby, chyba, że jest ona celowo na modelce i chciałem się dowiedzieć o czym jeszcze powinienem wiedzieć wchodząc do studia i mając przed sobą modelke?

Masz może przykładowe fotki robione w studio?

Komentarz

• adamek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2265

no właśnie.
                          Chyba że jest ona celowo na modelce.
                          Najpierw wymyślasz jak chcesz by modelka wyglądała a później ją tak fotografujesz.
                          Miłego dnia
                          adam jastrzębowski
                          tu tu

Komentarz

• Baal
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 228

OK A masz może przykładowe zdjęcia w studio robione? Żebym mógł przejrzeć kilka? I czy masz jeszcze jakieś rady? Każda uznam za cenną

Komentarz

• adamek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2265

http://www.jastrzebowski.com/portrety2/8.jpg (tu na przykład zapomniałem zdjąć z Pauliny biżuterię. ). To był mój ostatni raz jak zapomniałem.
                              Miłego dnia
                              adam jastrzębowski
                              tu tu

Komentarz

Pracuję...