stara lampa od Olympusa do G6?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • helmuth

stara lampa od Olympusa do G6?

w instrukcji do Canona G6 jest ostrzeżenie przed uszkodzeniem aparatu przez "lampy błyskowe innych firm, szczególnie wysokonapięciowe." brzmi to trochę jak "inne proszki" z reklam TV.
    mam starą lampę od Olympusa (model T32), do której wchodzi 4x AA, czyli niby wszystkiego 6 Voltów.
    czy to sie liczy jako "lampa wysokonapięciowa" i czy rzeczywiście może uszkodzić aparat?

pozdrawiam.
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Nie chodzi o napięcie zasilające , lecz napięcie na stopce lampy , które może być bardzo wysokie.

Komentarz

• helmuth

to mam zmierzyć woltomierzem po włożeniu baterii i właczeniu lampy? jaka byłaby granica bezpieczeństwa? a może jest gdzieś www z specyfikacjami oryginalnych lamp Canona?

Komentarz

• helmuth

Canon ostrzega przed wszystkimi lampami , które mają na stopce > 6V. są przejściówki redukujące to napięcie, np. Wein Safe-Sync HS, ale cena wynosi $55 (+przesyłka) więc się chyba nie opłaca.

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Poczytaj ten wątek : http://www.canon-board.info/showthre...i%EAcie+stopce

Komentarz

• helmuth

przeczytałem, mało co zrozumiałem, może dlatego, że nie było obrazków
            ale zmierzyłem tez napięcie na wyjściu mojej T32. I wyszło niecałe 7,8 V, to 1,2 V powyżej limitu podanego przez Canon (6 V). Zaryzykować??

Komentarz

• Tomasz1972
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3042

Ja bym nie ryzykował

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

E tam... 7.8 to grosze. Jak by bylo 78 albo 178 to gozej