Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zdecydowałem się jednak na coś, co będzie współpracowało z moim 300D. Mam dość ręcznego ostrzenia, cudów na kiju i całego mambo-dżambo z mydlanymi analogami klasy trzysoczewkowego Taira.
Przeszperałem Allegro i oto, co mam do wyboru (według narzuconego sobie progu cenowego):
Przede wszystkim proszę o odpowiedź, któy z powyższych obiektywów będzie współpracował w pełni z 300D, no i który Wy osobiście byście wybrali. Już Wam daruję uzasadnianie
Z góry WIELKIE i SERDECZNE dzięki. Nie pozwólcie mi kupić kota w worku i doradźcie trochę:-D
pzdr
There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.
Nie wiem, jak z Canonem 100-300 , który ponoć jest dobry, ale cała reszta poniżej nie nadaje się do niczego. Żaden z tych obiektywów nie umywa się do 70-300 APO DG MACRO.
tak jak Cichy pisze, z malymi uwagami:
- tego, ze ten Canon jest superostry na pewno nie przyjmowalbym za pewnik, nawet jesli na filmie ma super opinie. niektore niezle szkla Canona kiepsko "przenosza" sie na cyfre. i o dziwo nie dotyczy to tylko i wylacznie szerokich katow. lepiej sprawdzic
- Tamron 70-300 LD do Sigmy 70-300 APO DG to mu jeszcze troche, ale tez spotkalem sie z wzglednie dobrymi opiniami na jego temat. jesli nie boli Cie konstrukcja plastik-fantastik (w tej cenie nie powinna bolec) to mozesz o tym pomyslec.
choc i tak zbieralbym na 70-300 APO DG. troche wiecej, a kupujesz raz a dobrze.
- Tamron 70-300 LD do Sigmy 70-300 APO DG to mu jeszcze troche, ale tez spotkalem sie z wzglednie dobrymi opiniami na jego temat. jesli nie boli Cie konstrukcja plastik-fantastik (w tej cenie nie powinna bolec) to mozesz o tym pomyslec.
Cóż, muszę pochwalić to szkło. Tamrona, znaczy się. Ostry, fajny, niestety USM to to nie jest. Prawdę mówiąc jest wolny w cholerę, zwłaszcza w słabym świetle.
Mimo wszystko - nie żałuję.
O, tu się nie zgodzę. Tamron 70-300 to porażka w bezpośrednim porównaniu do Sigmy APO DG. Mam sample z obydwu, dzień do nocy. To był mój pierwszy teleobiektyw i na początku wydawało mi się też, że jest fajny i ostry, ale jak podpiąłem inne szkła to od razu mi się ten pogląd zweryfikował.
Przemo(c)
nie kupuj tego szkła z nr 1 - to b. stara konstrukcja, zoom typu push-pull, bardzoooooo wolny af i optycznie taki sobie (tak jak nowe 100-300 USM)
Natomiast była jego wersja "L" - mechanicznie to samo, optyka inna bajka, niestety cena również - tak się składa, że mam i na cyfrze jest ok.
Dziękuję Wam za opinie - bardzo mi pomogą. Chciałbym tylko zaznaczyć, że ja naprawdę nie jestem wymagający. To będzie moja pierwsza trzysetka i jedyne, czego od niej wymagam, to żeby współpracowała z moim dSLR i dobrze ostrzyła. Wiadomo, że mogę sobie zbierać i kupić L-kę za 6 koła, ale zwyczajnie mnie na nią nie stać, poza tym czas ucieka, wakacje się zbliżają i już rączki mnie świerzbią. Tak więc Tamron nie bardzo, Canon - za stara konstrukcja. Pozostaje więc Sigma? BTW - nie bardzo się na tym znam, więc zapytam. Czy ogólnie Sigma jest lepszą marką od Tamrona? Wiadomo, że wszystko zależy od modelu szkła, ale chodzi mi o potoczne rozumienie renomy tych firm.
pzdr
Wygrzeb gdzieś Canon 90-300. Kosztuje niewiele a optycznie dużo lepszy od tego badziewia co wymieniłeś. Kiedyś sprzedawałem nowe, ale teraz już ich nie ma.
uzbieraj okolo 2000 moze ciut ponad i kup naprawde dobre szklo ... stara Lke 80-200 2.8 L ... to jest sprzet! ... a jak chcesz cos nowego to canona 70-300 IS .. tez za okolo 2100 ... bardzo zacne szklo.
chyba ze ten przedzial cenowy zupelnie cie nie interesuje.
pozdr
A ja powiem tak.
Sigma i tylko Sigma jak w tej kategori.
Sam ją mam i jest super (oprócz znanych mankamentów tyle razy tu wymienianych). Jak chcesz tele to i tak się okaże po baardzo nie długim czasie że 300mm to nie za daleko i trzeba jak choroba się namęczyć żeby jakieś ptaka złapać.
U mnie to będzie wyglądać tak, że za jakiś czas dokupię sobię stałkę jakieś 400mm może więcej + TC i będzie git.
Do tego czasu Sigma.
80 - 200 L widziałem za około 2000 na allegro jakiś czas temu w foto-media około 2300. Ale trzba uwazac bo ponoć cześci zamniennych już nie produkują i może byc nieciekawie. Ale optycznie - z canonowskich elek 70-200 jest najleszy optycznie.
Wydaje się być niezła... Tylko czy nada się do 300D? I jak się ma do polecanego przez Ciebie Canona? Kit, który mam tak mnie załamał, że jakoś przestałem mieć zaufanie to tanich obiektywów Canona...
Komentarz