korekta lampy do portretu w lisciach

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • FotoZiutek
    Coś już napisał
    • 2005
    • 57

korekta lampy do portretu w lisciach

Witam!
    Dziś obadywałem pierwszy raz 580EX z 350D i wszystko było dobrze, dopóki nie strzeliłem kilku fotek w mocnej ciemnej zieleni - wszystkie przepalone!
    Doradźcie proszę, co robię źle i jaką korektę powinienem wprowadzić... Jutro będę cykał poważniejsze portreciki i nie chcę skopać
    Zaraz będę ćwiczył w kwiatkach w pokoju (jak już dzieci położę spać ale może już coś doradzicie...

Chyba powinienem ustawić pomiar punktowy i byłoby o wiele lepiej - prawda?
    Tak to jest z dzieciakami - nie dadzą chwili spokoju...
    Ostatnio edytowany przez FotoZiutek; 1598.
    Pozdrawiam!
    Paweł Kaniuk - Lublin.
    www.pawelkaniuk.pl Sprzęt: Canon 5D mkII | jasna szklarnia... i zero talentu
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

W takich warunkach (doswietlanie w dzien) lampa -2/3 albo nawet minus jeden ev.

Pomiar punktowy tu nic nie da. On odnosi sie do zastanego.
    ...

Komentarz

• FotoZiutek
      Coś już napisał
      • 2005
      • 57

Dzięki FLASH GURU ;-) będę pamiętał i przestawię na minus. Jutro oczywiście będę strzelał w RAWach, więc jakieś małe błędy w naświetleniu spokojnie skoryguję potem w kompie... Oczywiście nie omieszkam się pochawlić rezultatem...
      Pozdrawiam!
      Paweł Kaniuk - Lublin.

Komentarz

• tomosj
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 34

W takich warunkach pogodowych zszedłbym z ISO znacznie niżej.
        5D mark II, kilka szkieł i mocne światło

Komentarz

• pantomas
          Bywalec
          • 2004
          • 117

A http://canon-board.info/showthread.php?t=3785 czytałeś ?

Komentarz

• Veene2
            Bywalec
            • 2006
            • 184

A mnie zastanawia ISO 800. Troche duzo jak na sloneczna pogode

Ehh - tomosj mnie ubiegl...:P
            Ostatnio edytowany przez Veene2; 4964.

Komentarz

• FotoZiutek
              Coś już napisał
              • 2005
              • 57

tomosj > pewnie masz rację, wcześniej robiłem piękne ale ciemne schody i nie przestawiłem ISO, choć godzina była już raczej późna 18.00... Ale fakt - z ISO trzeba było zjechać!
              Veene2 > Słońca to u nas nie było!!! Pochmurny, zimny i ponury dzień, a raczej wieczór... Robiłem obchód przed jutrzejszym ostatecznym foceniem!

Niestety tu lampa nie wchodzi w grę, bo zabija grę świateł z kilku źródeł, która nadaje klimat temu miejscu... Nastawy: ISO 1600, 1/6s (z ręki! opatry o ścianę) f3,5. Potem z lampą jak próbowałem (odbijając i tu i tam), to wszystko i tak bardzo płaskie wychdzi i bez tego klimatu...
              Pozdrawiam!
              Paweł Kaniuk - Lublin.

Komentarz

• Veene2
                Bywalec
                • 2006
                • 184

Zamieszczone przez FotoZiutek
                Niestety tu lampa nie wchodzi w grę, bo zabija grę świateł z kilku źródeł, która nadaje klimat temu miejscu... Nastawy: ISO 1600, 1/6s (z ręki! opatry o ścianę) f3,5. Potem z lampą jak próbowałem (odbijając i tu i tam), to wszystko i tak bardzo płaskie wychdzi i bez tego klimatu...
                Ladne schody Gdzie takie mozna znalezc? Mozesz podac dokladny adres?

I jeszcze jedno. Co prawda lampy sie jeszcze nie dorobilem, ale sprobuj odblysnik skierowac ciut w gore, ale nie za bardzo, bo od chmur to sie nie odbije, albo wez nasadke rozpraszajaca... Zdjecia nie bede takie plaskie.
                Ostatnio edytowany przez Veene2; 4964.

Komentarz

• FotoZiutek
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 57

pantomas > jasne! Wiele razy! Ale pierwszy raz robiłem fotki z zewnętrzną lampą!
                  Veene > to lubelska tajemnica! Tylko nieliczni zapuszczają się w takie zakamarki i ciemne bramy... Ale jak się trafi dobre światło (świetlik w dachu) i powłącza żarówki na klatce, to efekty są niesamowite! Jedno z ulubionych miejsc schodowych lubelaków. Lublin: Stare Miasto - jedna z bocznych uliczek - Dominikańska 7 - z zewnątrz nic nie zapowiada takich smaczków
                  Pozdrawiam!
                  Paweł Kaniuk - Lublin.

Komentarz

• Veene2
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 184

Zamieszczone przez FotoZiutek
                    Veene > to lubelska tajemnica! Tylko nieliczni zapuszczają się w takie zakamarki i ciemne bramy... Ale jak się trafi dobre światło (świetlik w dachu) i powłącza żarówki na klatce, to efekty są niesamowite! Jedno z ulubionych miejsc schodowych lubelaków. Lublin: Stare Miasto - jedna z bocznych uliczek - Dominikańska 7 - z zewnątrz nic nie zapowiada takich smaczków
                    No to jak wpadne do mojego rodzinnego miasta (sic!) to pojde na starowke

Dzieki za info

Komentarz

• FotoZiutek
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 57

Zerknij jeszcze tu...
                      Pozdrawiam!
                      Paweł Kaniuk - Lublin.

Komentarz

• Veene2
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 184

Fajne Widze, ze miles racje mowiac, ze to sa najczesciej obfotogarfowane schody w Lublinie No to niech sie juz szykuja na kolejnego chetnego

Pozdarwiam

Komentarz

Pracuję...