Problem z kolorem w drukarce Canon i560.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bigger
    Coś już napisał
    • 2006
    • 51

Problem z kolorem w drukarce Canon i560.

Witam.
    Mam następujący problem. (Za bardzo nie wiedziałem w której kategorii umieścić ten wątek).
    Drukuję na Canonie i560 i ... problem w tym że wszystko wychodzi w odcieniach zielonego.
    Po wielu eksperymentach, wiem w czym przyczyna. Otóż drukarka drukuje odcienie szarości mieszając (dobierając) do nich zielony, ale tylko wtedy kiedy w ustawieniach jest wydruk w kolorze, gdy przełącze na B&W jest ok , ale wtedy jest wszystko B&W .
    I tu pytanie jaki powinieniem wymienić atrament (bo są 3-y: Cyan , Magenta, Yellow) na inny ( bo chyba w tym problem) żebym miał odpowiedni kolor szarości przy wydrukach kolorowych (bez odcienia zieleni).
    Przebrnąłem przez wielokrotną kalibracje , parametry użytkownika, wzorniki kolorów RGB itd, wymieniłem nawet wszystkie atramenty na nowe, zamieniłem sterowniki a problem jak był tak jest .
    Pomyślałem zatem że może powinienem zamienić jeden z atramentów na inny , gdyż być może jest z nim coś nie tak. Nie chce wymieniać ponownie wszystkich bo to poważne koszty.
    Dziękuję i pozdrawiam.
    Ostatnio edytowany przez Bigger; 4398.
  • Zigi
    Uzależniony
    • 2005
    • 532

A stosujesz orginalne atramenty czy zamienniki?
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• Bigger
      Coś już napisał
      • 2006
      • 51

Zamieszczone przez Zigi
      A stosujesz orginalne atramenty czy zamienniki?
      Hehe.
      Czekałem na mądre pytanie tak naprawdę
      Spodziewałem się że ono padnie.
      Zamienniki. Ale z poprzednimi było ok.

Komentarz

• Zigi
        Uzależniony
        • 2005
        • 532

Pytam bo miałem kiedyś podobny wałek w Canonie z zamiennikami - niestety kompletie nie pamiętam jakiej firmy, iż kolorki były nienaturalne. Czasem podobnie dzieje się jak się miesza tusze różnych firm.
        40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Komentarz

• Bigger
          Coś już napisał
          • 2006
          • 51

A jakich używasz obecnie, jeśli nie oryginałów? Oczywiście chodzi mi o te z których jesteś zadowolony.
          Bo moje obecne to Aitec.

Komentarz

• Zigi
            Uzależniony
            • 2005
            • 532

Black-pointa, sprawują się ok.

Komentarz

• enter
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1201

ja w i560 od zawsze używam zamieniików InkTec nigdy nie miałem takich zagwostek kolorystycznych. wszystko jak w oryginalnych kolorach.

kupuję sobie 10paki wychodzi najtaniej, 10 strzykawek w kartonie na każdy kolor.

Komentarz

• Bigger
                Coś już napisał
                • 2006
                • 51

Dzięki.
                Ale mimo wszystko jakby ktoś wiedział , który to kolor ... będe dzięczny. Nieco nurtuje mnie to dziwactwo.

Komentarz

• Bigger
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 51

Zamieszczone przez enter
                  ja w i560 od zawsze używam zamieniików InkTec nigdy nie miałem takich zagwostek kolorystycznych. wszystko jak w oryginalnych kolorach.

kupuję sobie 10paki wychodzi najtaniej, 10 strzykawek w kartonie na każdy kolor.
                  A ile płacisz i gdzie kupujesz jak można wiedzieć?

Komentarz

• enter
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1201

ustaw sobie paletę w gimpie [PS] na CMYK i porównaj kolory z kartki i ekranu zobaczysz które sietobie mieszają

Komentarz

• Bigger
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 51

Zamieszczone przez enter
                      ustaw sobie paletę w gimpie [PS] na CMYK i porównaj kolory z kartki i ekranu zobaczysz które sietobie mieszają
                      Próbowałem , ale za skurczybyka dojść nie mogę. Bo ... dodaje mi zawsze zielonego tylko do odcieni czerni, a więc szary , siwy , itd. Zawsze te kolory (odcienie) są o zabarwieniu zielonym.
                      Na grafice wygląda to jak kupa.. zielona

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

robiles moze kalibarcje sprzetowa? czy ustawiasz tylko na oko?
                        Instagram

Komentarz

• Bigger
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 51

Na oko .. to od czasu do czasu u okulisty jestem
                          Tak jak w głównym temacie pisałem robiłem wszystko, w tym kalibracje sprzętową z 10 razy.
                          Teraz tak sobie pomyślałem jednak czy to nie problem z kolorem czarnym.
                          Być może źle miesza się on z innymi kolorami i wychodzi zielony ?
                          Jak dorwę się do innego egzemplarza czarnego to to sprawdzę.

Komentarz

Pracuję...