Jak używać lampy pierścieniowej do zdjęć makro?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysp
    Bywalec
    • 2006
    • 133

Jak używać lampy pierścieniowej do zdjęć makro?

Witam wszystkich.
    Ponieważ najprawdopodobnie za kilka tygodni dotrze do mnie lampa Canona MT-24EX poszukuję informacji na temat wykorzystania jej możliwości.
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał lub ma do czynienia z dwupalnikowymi lampami pierścieniowymi i mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami? Nie chcę wyważać otwartych drzwi dlatego pytam.
    Lampę będę wykorzystywał głównie do zdjęć makro.

W wyjątkowych wypadkach chciałbym wykorzystać ją do oświetlania od przodu fotografowanego obiektu (np do portretów), natomiast lampy 420EX używać w trybie slave jako doświetlenia. Czy w takiej konfiguracji ww. zestaw się sprawdzi ?

Z góry dziekuję za wszelkie informacje,
    pozdrawiam
    link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez krzysp
    Witam wszystkich.
    Ponieważ najprawdopodobnie za kilka tygodni dotrze do mnie lampa Canona MT-24EX poszukuję informacji na temat wykorzystania jej możliwości.
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał lub ma do czynienia z dwupalnikowymi lampami pierścieniowymi i mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami? Nie chcę wyważać otwartych drzwi dlatego pytam.
    Lampę będę wykorzystywał głównie do zdjęć makro.
    Nie posiadam wprawdzie takiej lampy, ale z tego co widać u spejalistów od macro, w celu uzyskania dobrych efektów lampa ta, mimo całego swojego zaawansowania i tak wymaga dodatkowych akcesoriów zwiazanych z rozproszeniem światła (dyfuzor, folia)
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...