Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
niedługo kupuję Canona EOS 5D, przeczytałam już wszystkie wątki dotyczące 5D na tym forum i mam problem z doborem obiektywu. Chodzi o to, że jestem biedną studentką i w momencie zakupu 5D+Speedlite 580EX nie będzie mnie stać na obiektyw za większą sumę niż 3000zł. Teraz w sumie jedną Lką na, którą mnie stać jest 24-105. Ale czy jest sens kupować 24-105 jako szkło "przejściowe"? W okolicach listopada chciałabym kupić CANON EF 14 f/2.8 L USM, więc może teraz zamiast 24-105 na te pięć miesięcy wystarczyłyby mi dwa Tamrony? Jedna stałka i drugi zoom? Sama już nie wiem co robić.
Byłabym wdzięczna za wszelkie sugestie, pozdrawiam.
ja bym bral 24-105 bo w kicie z 5d jest tanszy zdaje sie niz osobno
ps 24-105 jako przejsciowy obiektyw ??? hmm to jest doskonaly spacer zoom do niego 14 + tele w przyszlosci i fajny zestaw bedzie
"Przejściowy" w tym sensie, że skoro za pięć miesięcy mam zamiar sobie kupić lepszą lkę od 24-105, to po co mi ona wtedy? Źle to ujęłam, bo lepsza to pojęcie względne... po prostu napaliłam się strasznie na CANON EF 14 f/2.8 L USM - i wydaje mi się, że przy tym szkle posiadanie 24-105 jest zbędne. Oczywiście mogę się mylić... Zastanawiałam się dlatego czy zamiast 24-105 nie wziąść przykładowo: Tamrona 28-75 + Canona 85 f/1.8.
Jestem niezmiernie ciekawy, co kupują bogaci studenci?
Hehe Eos-1DS ? Poza tym ja naprawdę jestem biedna, a 5D to tylko dzięki uprzyjemości Ojca mego będę miała.
ale o co ci konkretnie chodzi? co zamierzasz fotografowac... czy masz jakies inne obiektywy? czy to bedzie twoja pierwsza lustrzanka? w dodatku cyfrowa...
poza tym nie porownuj roznych zakresow ogniskowych ;-)
hmmm przy posiadaniu 14 mm 24-105 zbedne ???????????????????????????????? hmmm jak dlugo robisz zdjecia ??
14 mm na full frame jest bardzo szerooko i ciezko nad tym zapanowac
"...napaliłam się strasznie na CANON EF 14 f/2.8 L USM - i wydaje mi się, że przy tym szkle posiadanie 24-105 jest zbędne. Oczywiście mogę się mylić...
Mylisz sie, chyba nawet ogromnie, a wręcz wygląda na to, że błądzisz w głębokich ciemnościach.
Czy zdajesz sobie sprawę jaką perspektywę daje 14mm na pełnoklatkowej matrycy?
Cały wątek wygląda na marną prowokację.
Napisz poważnie jakie masz doświadczenia w fotografii, czym fotografowałaś do tej pory, jakie tematy preferujesz, wtedy bedziemy mogli coś doradzić.
No to moze choc slowo do jakiej fotografi ma byc uzywany ten aparat, bo 14 mm to dosyc egzotyczna ogniskowa
Krajobrazy i egzotyczne portrety.
Mylisz sie, chyba nawet ogromnie, a wręcz wygląda na to, że błądzisz w głębokich ciemnościach.
Czy zdajesz sobie sprawę jaką perspektywę daje 14mm na pełnoklatkowej matrycy?
Mniej więcej, ale w ciasnych pomieszczeniach się powinien sprawdzić no i w krajobrazach wyżej wspomnianych.
Co do tego od jak dawna fotografuję hm jakoś 2 lata, z przerwą półroczną po kradzieży 20D.
Fotografuję głównie krajobrazy, często również portrety no i często będę w Indiach, więc chciałabym mieć też coś uniwersalnego, co sfotografuje zarówno człowieka na ulicy jak i zachód słońca
I nie jest to prowokacja żadna.
w Warszawie w blue-city mozna wypozyczac obiektywy sigmy. Pozycz obiektyw 12-24 i sama sie przekonasz, czy to ci odpowiada. Ja osobiscie bym tego nie proponowal, ale najlepiej sprawdzic samemu
hmm do krajobrazow to i 24mm sie nada bierz 24-105 w kicie i sie pobaw zobaczysz czego Ci brakuje (czy szerokosci czy swiatla czy tele i sobie dokupisz) a jak juz bediesz wiedziala co chcesz to 24-105 zawsze mozesz sprzedac i zapewne nie stracisz na nim
(skoro robilas zdjecia 20d to dziwi mnie Twoje pytanie ??? troll?? )
Wybaczcie, że nie znam się na fotografii na tyle na ile powinnam jako przyszły użytkownik 5D. Kupię w takim razie 24-105 z 5D a w przyszłości: CANON EF 24-70 mm f/2.8 L USM zamiast ezgotycznej 14.
Do 20D miałam 18-55, nie nacieszyłam się nim zbyt długo.
Komentarz