Canon EOS 5D + ...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Noctis

Canon EOS 5D + ...

Witam,
    niedługo kupuję Canona EOS 5D, przeczytałam już wszystkie wątki dotyczące 5D na tym forum i mam problem z doborem obiektywu. Chodzi o to, że jestem biedną studentką i w momencie zakupu 5D+Speedlite 580EX nie będzie mnie stać na obiektyw za większą sumę niż 3000zł. Teraz w sumie jedną Lką na, którą mnie stać jest 24-105. Ale czy jest sens kupować 24-105 jako szkło "przejściowe"? W okolicach listopada chciałabym kupić CANON EF 14 f/2.8 L USM, więc może teraz zamiast 24-105 na te pięć miesięcy wystarczyłyby mi dwa Tamrony? Jedna stałka i drugi zoom? Sama już nie wiem co robić.
    Byłabym wdzięczna za wszelkie sugestie, pozdrawiam.
  • alx_80
    Bywalec
    • 2006
    • 192

ja bym bral 24-105 bo w kicie z 5d jest tanszy zdaje sie niz osobno
    ps 24-105 jako przejsciowy obiektyw ??? hmm to jest doskonaly spacer zoom do niego 14 + tele w przyszlosci i fajny zestaw bedzie

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez Noctis
      Witam,
      niedługo kupuję Canona EOS 5D, ... jestem biedną studentką ...W okolicach listopada chciałabym kupić CANON EF 14 f/2.8 L USM, ...

Jestem niezmiernie ciekawy, co kupują bogaci studenci?;-)
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Noctis

"Przejściowy" w tym sensie, że skoro za pięć miesięcy mam zamiar sobie kupić lepszą lkę od 24-105, to po co mi ona wtedy? Źle to ujęłam, bo lepsza to pojęcie względne... po prostu napaliłam się strasznie na CANON EF 14 f/2.8 L USM - i wydaje mi się, że przy tym szkle posiadanie 24-105 jest zbędne. Oczywiście mogę się mylić... Zastanawiałam się dlatego czy zamiast 24-105 nie wziąść przykładowo: Tamrona 28-75 + Canona 85 f/1.8.

Jestem niezmiernie ciekawy, co kupują bogaci studenci?
        Hehe Eos-1DS ? Poza tym ja naprawdę jestem biedna, a 5D to tylko dzięki uprzyjemości Ojca mego będę miała.

Komentarz

• Jarek Jaworski
          Początki nałogu
          • 2005
          • 335

No to moze choc slowo do jakiej fotografi ma byc uzywany ten aparat, bo 14 mm to dosyc egzotyczna ogniskowa
          Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

ale o co ci konkretnie chodzi? co zamierzasz fotografowac... czy masz jakies inne obiektywy? czy to bedzie twoja pierwsza lustrzanka? w dodatku cyfrowa...

poza tym nie porownuj roznych zakresow ogniskowych ;-)
            Instagram

Komentarz

• alx_80
              Bywalec
              • 2006
              • 192

hmmm przy posiadaniu 14 mm 24-105 zbedne ???????????????????????????????? hmmm jak dlugo robisz zdjecia ??
              14 mm na full frame jest bardzo szerooko i ciezko nad tym zapanowac

Komentarz

• alx_80
                Bywalec
                • 2006
                • 192

a najlepiej napisz jakiego rodzaju zdjecia chcesz robic...

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

"...napaliłam się strasznie na CANON EF 14 f/2.8 L USM - i wydaje mi się, że przy tym szkle posiadanie 24-105 jest zbędne. Oczywiście mogę się mylić...
                  Mylisz sie, chyba nawet ogromnie, a wręcz wygląda na to, że błądzisz w głębokich ciemnościach.
                  Czy zdajesz sobie sprawę jaką perspektywę daje 14mm na pełnoklatkowej matrycy?
                  Cały wątek wygląda na marną prowokację.
                  Napisz poważnie jakie masz doświadczenia w fotografii, czym fotografowałaś do tej pory, jakie tematy preferujesz, wtedy bedziemy mogli coś doradzić.
                  Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Noctis

Zamieszczone przez Jarek Jaworski
                    No to moze choc slowo do jakiej fotografi ma byc uzywany ten aparat, bo 14 mm to dosyc egzotyczna ogniskowa
                    Krajobrazy i egzotyczne portrety.

Mylisz sie, chyba nawet ogromnie, a wręcz wygląda na to, że błądzisz w głębokich ciemnościach.
                    Czy zdajesz sobie sprawę jaką perspektywę daje 14mm na pełnoklatkowej matrycy?
                    Mniej więcej, ale w ciasnych pomieszczeniach się powinien sprawdzić no i w krajobrazach wyżej wspomnianych.
                    Co do tego od jak dawna fotografuję hm jakoś 2 lata, z przerwą półroczną po kradzieży 20D.

Fotografuję głównie krajobrazy, często również portrety no i często będę w Indiach, więc chciałabym mieć też coś uniwersalnego, co sfotografuje zarówno człowieka na ulicy jak i zachód słońca
                    I nie jest to prowokacja żadna.
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 5774.

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

ja wymiekam w tym temacie... wroce pozniej.... pachnie trollem....
                      Instagram

Komentarz

• Jarek Jaworski
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 335

w Warszawie w blue-city mozna wypozyczac obiektywy sigmy. Pozycz obiektyw 12-24 i sama sie przekonasz, czy to ci odpowiada. Ja osobiscie bym tego nie proponowal, ale najlepiej sprawdzic samemu
                        Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• alx_80
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 192

hmm do krajobrazow to i 24mm sie nada bierz 24-105 w kicie i sie pobaw zobaczysz czego Ci brakuje (czy szerokosci czy swiatla czy tele i sobie dokupisz) a jak juz bediesz wiedziala co chcesz to 24-105 zawsze mozesz sprzedac i zapewne nie stracisz na nim
                          (skoro robilas zdjecia 20d to dziwi mnie Twoje pytanie ??? troll?? )

Komentarz

• maro25
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 318

Chodzi o to, że jestem biedną studentką

Komentarz

• Noctis

Wybaczcie, że nie znam się na fotografii na tyle na ile powinnam jako przyszły użytkownik 5D. Kupię w takim razie 24-105 z 5D a w przyszłości: CANON EF 24-70 mm f/2.8 L USM zamiast ezgotycznej 14.

Do 20D miałam 18-55, nie nacieszyłam się nim zbyt długo.

Komentarz

Pracuję...