AF Servo, AF AI i inne takie - lamerskie pytanie.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemo(c)
    Bywalec
    • 2006
    • 116

AF Servo, AF AI i inne takie - lamerskie pytanie.

Witam,

Czy ktoś mógłby pokrótce opisać o co chodzi? Zawsze sądziłem, że AF Servo, to wynalazek, który śledzi obiekt, na bieżąco zmieniając ostrość. Tymczasem w Wasii to nie działa i to jakiś święty Graal, hehe. Poza tym bez wgrania Wasii mój obiektyw śledzi obiekt - jak to się nazywa? Mam tu pewną lukę w wiedzy, więc proszę uprzejmie o wyjaśnienie tych wszystkich mambo - jumbo, czyli:

AF-SE AI Servo
    AF-AI AI Focus

Na czym to dokładnie polega. Nie każcie mi tego szukać po forum, bo to zbyt ogólne zagadnienia i wyskakuje mi milion tematów, w których te wyrażenia występują. Thx a lot.

pzdr
    There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.
  • Michal-Czuba
    Zablokowany
    • 2005
    • 356

Servo z Wasią będzie Ci śledził obiekt, ale nie wyzwolisz niestety migawki.

Komentarz

• Przemo(c)
      Bywalec
      • 2006
      • 116

No tak, ale ja to miałem PRZED wgraniem wasii, więc o co comon? Może ja to źle rozumiem, albo to coś zupełnie innego?

Komentarz

• Michal-Czuba
        Zablokowany
        • 2005
        • 356

Jak wybrałeś Servo bez Wasii ?

Komentarz

• stratus
          Początki nałogu
          • 2006
          • 398

Jeśli dobrze pamiętam (miałem 300D) to AF jest zależny od wybranego trybu fotografowania tematycznego. W manualu i półmanualu AF jest automatyczny (czyli AI FOCUS) i sam wybiera czy to ma być AI SERWO czy ONE SHOT w zależności od tego czy obiekt się porusza czy nie. Wszystko to jednak opisane jest w instrukcji obsługi, trzeba tylko dokładnie poczytać.
          Po wgraniu Wasi dochodzi możliwość wyboru trybu AF ale niestety nie działa.
          Ostatnio edytowany przez stratus; 4451.
          Moje zabawki
          Moje zdjęcia

Komentarz

• chyrus
            Początki nałogu
            • 2005
            • 436

W 300D bez wasia soft działa serwo w trybie zdjęć sportowych. reszta trybow nie pozwala na uzywanie servo. Z wasią jest można wybrać servo przy AV, P, TV, M, ale nie zrobi się foto poprzez wciśnięcie spustu migawki tylko przez kombinację spust migawy + prawy przycisk na wśród przycisków "krzyżowych" i to tylko w momencie gdy złapie focus ostrość.
            digart

Komentarz

• Przemo(c)
              Bywalec
              • 2006
              • 116

Zamieszczone przez chyrus
              W 300D bez wasia soft działa serwo w trybie zdjęć sportowych. reszta trybow nie pozwala na uzywanie servo.
              Dobrze, więc wytłumaczcie mi takie zjawisko: (przed chwilą robiłem test).

Nastawiam tryb M, wciskam spust migawki do połowy i z tak wciśniętym spustem przybliżam aparat do monitora, lub do lampki, nieważne, chodzi o jakies źródło światła, bo w pokoju jest ciemno. I co się dzieje? Obiektyw na bieżąco koryguje ostrość (widać jak pierścień ostrości się obraca w zależności od odległości od obiektu). To samo w trybie AV, TV, P. Więc to jest to AF Servo? Jeżeli tak, to jednak działa nie tylko w trybie sportowym. I jeżeli tak, to what's this all about, skoro działa bez żadnej łachy ze strony wasii?

Komentarz

• Zaku
                Bywalec
                • 2005
                • 108

może jednak masz wgraną jakąś wasie i o tym nie wiesz.

Odnośnie śledzenia przez autofokus obiektu, zgodze się obiekty będzie kręcił i tyle.
                Spróbuj teraz wyzwolić migawkę bez kombinacji klawisz jak koledzy wimieniali. Nie da rady
                40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX

Komentarz

• Przemo(c)
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 116

Ha! I tu Was zaskoczę! Wyzwala migawkę w każdym trybie manualnym, czyli P, AV, TV i M. Śledzi obiekt, ostrość jest utrzymywana, dociskam spust do końca i jest zdjęcie. Bez żadnych cudów na kiju, lewych przycisków itd. I co Wy na to?

Komentarz

• Robson01
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1574

No to pewnie "skośnoocy" :-) się machneli.
                    Canon
                    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

Nie machneli tylko to jest wlasnie AF AI, ktore samo w niektorych sytuacjach (czyt. zwykle nie jak by sie przydalo) uruchamia servo i sledzi obiekt ktory wyjechal ze strefy ostrosci zanim zdazylo sie zrobic zdjecie.
                      ...

Komentarz

• Army
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 84

To jak to jest w końcu z Wasia?? To działa to śledzenie ostrości czy nie? Może trzeba jakiś zabieg przeprowadzić żeby działało tak jak Przemo(c)`owi
                        WojciechArtyniew.com

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

Nie dziala.
                          ...

Komentarz

• Army
                            Coś już napisał
                            • 2006