Jasny obiektyw do rajdow

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • digi-tech.pl

Jasny obiektyw do rajdow

Cześć, potrzebuję obiektyw do robienia zdjęć rajdów samochodowych, wiem, że zaraz większość osób poleci mi 70-200 f/2.8L (sam właśnie się nad czymś takim zastanawiam), lecz do końca nie jestem pewien, czy ten obiektyw będzie dla mnie najlepszym wyborem. Fotografuję głównie rajdy off-roadowe- bardzo często jestem bardzo blisko fotografowanego pojazdu (3-5m) i nie jestem do końca pewien, czy 70mm nie będzie za wąski. Z autopsji wiem, że 90mm to zbyt długa ogniskowa (mam teraz kita 18-55 i 90-300). Jeżeli chodzi o kitowy obiektyw to jego długość jest w miarę ok., lecz jest zbyt ciemny. Czy ktoś z Was używał może do fotografowania sportów, bądź jakiś dynamicznych przedmiotów obiektywu TOKINA AF 28-80 f/2.8 lub TAMRONA 28-75 f/2.8?
    Czy ostrzą odpowiednio szybko?
  • Driver
    Zablokowany
    • 2005
    • 786

uwierz mi że przy rajdach paskich 70-200 będzie ok

nawet jeśli masz "jaja" żeby używać 15-30 to i tak cię przepędzą

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Zamieszczone przez digi-tech.pl
      Czy ktoś z Was używał może do fotografowania sportów, bądź jakiś dynamicznych przedmiotów obiektywu TOKINA AF 28-80 f/2.8 lub TAMRONA 28-75 f/2.8?
      Tokina - myślę, że nie. Tam jednak motorek majta cięzkimi, przednimi soczewkami, AF jest przyzwoicie szybki jak na tradycyjny motorek ale do super-dynamicznych spraw IMHO za wolny.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• minek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1386

Zamieszczone przez Driver
        uwierz mi że przy rajdach paskich 70-200 będzie ok

nawet jeśli masz "jaja" żeby używać 15-30 to i tak cię przepędzą
        Rajdy off-roadowe to raczej taplanie się w błocie, niezbyt szybka jazda przy pomocy wyciągarki itp. Jak podejdziesz bliżej, to najwyżej Cię ochlapią.

Komentarz

• Tytusdezoo

Cześć, potrzebuję obiektyw do robienia zdjęć rajdów samochodowych, wiem, że zaraz większość osób poleci mi 70-200 f/2.8L (sam właśnie się nad czymś takim zastanawiam), lecz do końca nie jestem pewien, czy ten obiektyw będzie dla mnie najlepszym wyborem. Fotografuję głównie rajdy off-roadowe- bardzo często jestem bardzo blisko fotografowanego pojazdu (3-5m) i nie jestem do końca pewien, czy 70mm nie będzie za wąski. Z autopsji wiem, że 90mm to zbyt długa ogniskowa (mam teraz kita 18-55 i 90-300). Jeżeli chodzi o kitowy obiektyw to jego długość jest w miarę ok., lecz jest zbyt ciemny. Czy ktoś z Was używał może do fotografowania sportów, bądź jakiś dynamicznych przedmiotów obiektywu TOKINA AF 28-80 f/2.8 lub TAMRONA 28-75 f/2.8?
          Czy ostrzą odpowiednio szybko?
          Do off-roadu koniecznie tak jak napisales jasne szklo.W lesie wiadomo ciemno, a na lakach zawsze mozna przymknac to i owo.Widzialem dzis fotki z tamrona 17-50 f2.8.bardzo w porzadku obiektyw za nieduza kase.Z dlugich obiekywow to chyba faktycznie 70-200 f2.8 canona albo jakas sigma o takim samym swietle i ogniskowej co canon.Ale o sigmach nic wiecej nie wiem oprocz tego ze saDo fajnych efektow to moze byc to Peleng 8mm f/3.5 Fisheye co daje w przy cropie 1,6 13mm ogniskowej.Ale i tu musisz dalej pytac jak dziala

Komentarz

• Robson01
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1574

Jak 70-200 to za wąsko to może 24-70/2.8 - szybki AF,solidna budowa i szczelność.
            Canon
            Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• digi-tech.pl

Zamieszczone przez Robson01
              Jak 70-200 to za wąsko to może 24-70/2.8 - szybki AF,solidna budowa i szczelność.
              Mówisz zapewne o Canonie 24-70 f/2.8??
              Niestety jest za drogi, ale dziś znalazłem na allegro Sigmę 24-70 f/2.8 EX DG ASP DF, która prezentuje się bardzo ciekawie, a jej cena jest 3x niższa niż Canona- poczytam jej recenzje i zastanowię się również nad jej zakupem.

Komentarz

• stdanielo
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1081

Niestety jest za drogi, ale dziś znalazłem na allegro Sigmę 24-70 f/2.8 EX DG ASP DF, która prezentuje się bardzo ciekawie, a jej cena jest 3x niższa niż Canona- poczytam jej recenzje i zastanowię się również nad jej zakupem.

Niestety AF tej Sigmy nie podoła, skup się raczej na Canonie USM
                www.kondereszko.pl
                https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Robson01
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1574

Zastanawiałeś się wcześniej nad 70-200/2.8, a to jest podobny przedział cenowy jak 24-70/2.8. Niestety AF w tej Sigmie jest wolniejszy od Canonowskiego, co przy sporcie ma zasadnicze znaczenie.
                  Canon
                  Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• digi-tech.pl

Zamieszczone przez Robson01
                    Zastanawiałeś się wcześniej nad 70-200/2.8, a to jest podobny przedział cenowy jak 24-70/2.8. Niestety AF w tej Sigmie jest wolniejszy od Canonowskiego, co przy sporcie ma zasadnicze znaczenie.

Docelowo 70-200/2.8 też będzie, jednak zanim go kupię, chciałbym mieć coś, co pozwoli fotografować mi z bliska rajdy off-road- coś raczej nie zbyt drogiego (tak do 1500). Od rana czytam sobie na ten temat i na 80% będzie to TAMRON 28-75/2.8

Komentarz

• Ted
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 143

Nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia z off-roadem, ale dla mnie 70-200 2.8 jest idealny do tego celu. Odpowiednia jasnosc, ogniskowa i ostrosc.
                      Jesli chcesz ogladnac efekty tego obiektywu na off-roadzie to zapraszam: http://www.foto.mom.pl/sport/ppoffroadg1/index.html

Komentarz

Pracuję...