Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Cześć, potrzebuję obiektyw do robienia zdjęć rajdów samochodowych, wiem, że zaraz większość osób poleci mi 70-200 f/2.8L (sam właśnie się nad czymś takim zastanawiam), lecz do końca nie jestem pewien, czy ten obiektyw będzie dla mnie najlepszym wyborem. Fotografuję głównie rajdy off-roadowe- bardzo często jestem bardzo blisko fotografowanego pojazdu (3-5m) i nie jestem do końca pewien, czy 70mm nie będzie za wąski. Z autopsji wiem, że 90mm to zbyt długa ogniskowa (mam teraz kita 18-55 i 90-300). Jeżeli chodzi o kitowy obiektyw to jego długość jest w miarę ok., lecz jest zbyt ciemny. Czy ktoś z Was używał może do fotografowania sportów, bądź jakiś dynamicznych przedmiotów obiektywu TOKINA AF 28-80 f/2.8 lub TAMRONA 28-75 f/2.8?
Czy ostrzą odpowiednio szybko?
Czy ktoś z Was używał może do fotografowania sportów, bądź jakiś dynamicznych przedmiotów obiektywu TOKINA AF 28-80 f/2.8 lub TAMRONA 28-75 f/2.8?
Tokina - myślę, że nie. Tam jednak motorek majta cięzkimi, przednimi soczewkami, AF jest przyzwoicie szybki jak na tradycyjny motorek ale do super-dynamicznych spraw IMHO za wolny.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Cześć, potrzebuję obiektyw do robienia zdjęć rajdów samochodowych, wiem, że zaraz większość osób poleci mi 70-200 f/2.8L (sam właśnie się nad czymś takim zastanawiam), lecz do końca nie jestem pewien, czy ten obiektyw będzie dla mnie najlepszym wyborem. Fotografuję głównie rajdy off-roadowe- bardzo często jestem bardzo blisko fotografowanego pojazdu (3-5m) i nie jestem do końca pewien, czy 70mm nie będzie za wąski. Z autopsji wiem, że 90mm to zbyt długa ogniskowa (mam teraz kita 18-55 i 90-300). Jeżeli chodzi o kitowy obiektyw to jego długość jest w miarę ok., lecz jest zbyt ciemny. Czy ktoś z Was używał może do fotografowania sportów, bądź jakiś dynamicznych przedmiotów obiektywu TOKINA AF 28-80 f/2.8 lub TAMRONA 28-75 f/2.8?
Czy ostrzą odpowiednio szybko?
Do off-roadu koniecznie tak jak napisales jasne szklo.W lesie wiadomo ciemno, a na lakach zawsze mozna przymknac to i owo.Widzialem dzis fotki z tamrona17-50 f2.8.bardzo w porzadku obiektyw za nieduza kase.Z dlugich obiekywow to chyba faktycznie 70-200 f2.8 canona albo jakas sigma o takim samym swietle i ogniskowej co canon.Ale o sigmach nic wiecej nie wiem oprocz tego ze saDo fajnych efektow to moze byc to Peleng8mm f/3.5 Fisheye co daje w przy cropie 1,6 13mm ogniskowej.Ale i tu musisz dalej pytac jak dziala
Jak 70-200 to za wąsko to może 24-70/2.8 - szybki AF,solidna budowa i szczelność.
Mówisz zapewne o Canonie 24-70 f/2.8??
Niestety jest za drogi, ale dziś znalazłem na allegro Sigmę 24-70 f/2.8 EX DG ASP DF, która prezentuje się bardzo ciekawie, a jej cena jest 3x niższa niż Canona- poczytam jej recenzje i zastanowię się również nad jej zakupem.
Niestety jest za drogi, ale dziś znalazłem na allegro Sigmę 24-70 f/2.8 EX DG ASP DF, która prezentuje się bardzo ciekawie, a jej cena jest 3x niższa niż Canona- poczytam jej recenzje i zastanowię się również nad jej zakupem.
Niestety AF tej Sigmy nie podoła, skup się raczej na Canonie USM
Zastanawiałeś się wcześniej nad 70-200/2.8, a to jest podobny przedział cenowy jak 24-70/2.8. Niestety AF w tej Sigmie jest wolniejszy od Canonowskiego, co przy sporcie ma zasadnicze znaczenie.
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Zastanawiałeś się wcześniej nad 70-200/2.8, a to jest podobny przedział cenowy jak 24-70/2.8. Niestety AF w tej Sigmie jest wolniejszy od Canonowskiego, co przy sporcie ma zasadnicze znaczenie.
Docelowo 70-200/2.8 też będzie, jednak zanim go kupię, chciałbym mieć coś, co pozwoli fotografować mi z bliska rajdy off-road- coś raczej nie zbyt drogiego (tak do 1500). Od rana czytam sobie na ten temat i na 80% będzie to TAMRON 28-75/2.8
Nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia z off-roadem, ale dla mnie 70-200 2.8 jest idealny do tego celu. Odpowiednia jasnosc, ogniskowa i ostrosc.
Jesli chcesz ogladnac efekty tego obiektywu na off-roadzie to zapraszam: http://www.foto.mom.pl/sport/ppoffroadg1/index.html
Komentarz