Zawód fotoreportera

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Voith
    Bywalec
    • 2006
    • 198

Zawód fotoreportera

Witam,

Jako iż powoli kończę 1 klasę liceum (biolchem) zaczynam myśleć o tym co bede robił w przyszłości. Chciałbym zostać fotoreporterem (http://www.voithphoto.prv.pl/ - raczkowanie). Plany mam takie, zeby skończyć po liceum biotechnologię i coś związanego z fotografią. Co trzeba zrobić, zeby być fotoreporterem ? Trzeba skończyć jakąś specjalną szkołę ? Gdzie można zasiągnąć rady doświadczonych ? Pytam sie was, bo pisałem maile po fotoreporterach i nic mi nie odpisali...
    Mniej sprzętu, więcej talentu.
  • zanussi
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1696

Rób jak najwięcej zdjęć. A gdy juz będziesz pewien, że masz co pokazać zbierz adresy wszelkich agencji i redakcji polskich i zagranicznych i umawiaj się z nimi na spotkania, na których zaprezentujesz im swój dorobek. Nikt wiecej Ci nic nie powie... w sumie to wiecej do powiedzenia raczej nie ma
    Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Il fuoco
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

zbieraj na sprzęt,zbieraj foty do portfolio a jak już będziesz miał sprzęt i folio z różnych imprez zacznij łazić po redakcjach i/lub agencjach.
      | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

musisz robic dobre zdjecia miec warsztat i umiejetnosci, nie bac sie ludzi i szykowac portfolio jesli uznasz ze TEN moment juz nadszedl idziesz z portfolio do kilku redakcji i liczysz na szczescie... sa rozne szkoly fotografi ale musisz wybierac ja po nazwiskach ludzi ktorzy dla ciebie cos w fotografi znacza... a nie po wysokosci czesnego... no i najwazniejsze to moim zdaniem waska specjalizacja
        Instagram

Komentarz

• Il fuoco
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

hmm.myślisz Jac że szkoła coś pomoże?
          nie wiem właśnie.sam się nad tym zastanawiałem ale stwierdziłem że lepiej będzie założyć studencką agencję fotograficzną (non-profit) i zebrać grono ludzi chętnych do takiej roboty w trakcie studiów - jakby co to może się okazać bardzo mocnym punktem oprócz daj Boże dobrych zdjęć w folio...

Komentarz

• Wats0n
            Uzależniony
            • 2006
            • 996

Coż, z własnego doświadczenia powiem - co do bycia fotoreporterem przekonania nie mam, ale studia wybrałeś właściwe
            Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Voith
              Bywalec
              • 2006
              • 198

A jakie są szkoły tego typu w Polsce ? Czy potem mozna sie do PAPu zgłosić ?

Komentarz

• Artprofi

polecam dobra szkole w jeleniej gorze zaocznie ale belfry z poznania i to z najwyższej polki polecam.

Komentarz

• Artprofi

a do pap'u nie trafia sie z pierwszej lapanki trzeba troche popracowac i to osto

Komentarz

• ripek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1486

Bierz pod uwagę coś takiego jak "układy". PAP ma własnego człowieka w każdym mieście i oni są w stanie obskoczyć wszystkie imprezy więc nie potrzebują pomocy. Taka prawda.

W Lublinie z tego co widze na foto.pap.com.pl robi niejaki Mirosław Trębecki.

Drugi "ból": Często gęsto gazety mają głęboko w poważaniu jakość zdjęć na zasadzie "żeby coś było". Przykład: Gazeta Krakowska - wydanie tarnowskie. Tam robią dwie osoby fotki - jedna olympusem c770. No comment

Walczyć trzeba ale przygotuj się na baaardzo zimny prysznic na start.
                    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Il fuoco
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1025

Zgadzam się z ripkiem. Np.w Nowosądeckim sprawa wygląda tak że mają b.dobrego fotoreportera.(nazwisko zbędne). facet już ma doświadczenie itd. ale w pewnym momencie kupił nikona d2x, kilka bardzo dobrych,bardzo jasnych,bardzo drogich nikkorów i poszedł do redakcji czy nie potrzebują fotoreportera.okazało się że potrzebują. pewien czas temu dzięki temu że miał ten sprzęt został wysłany na koszt gazety do Chicago na walkę Gołoty - bo tylko on miał taki sprzęt "pełną gębą"... ale tak czy inaczej - doświadczenie przede wszystkim.

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

Zamieszczone przez Il fuoco
                        hmm.myślisz Jac że szkoła coś pomoże?
                        powaznie sie pytasz?

szkola jak sama nazwa wskazuje sluzy do uczenia sie - jesli mozesz sie czegos sam nauczyc to sie ucz, jednak sa rzeczy ktorych sie nie dowiesz z zadnego podrecznika czy ksiazki, sa sposoby i triki wypracowywane latami, dlatego warto pojsc do takiej szkoly gdzie wykladaja cenieni przez ciebie fotografowie zebu podpatrzeci troche ich warsztatu
                        Instagram

Komentarz

• Il fuoco
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1025

pewnie masz rację... zresztą papier ukończenia takiej szkoły to też zawsze plus...

Komentarz

• Voith
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 198

A co myślicie o http://www.akademiafotografii.pl/ind...udium_Wydzial1 ?

Komentarz

• Oakhallow
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 258

Dobrych opinii o tej szkole nie słyszałem. Podobno prowadzi ją osoba w ogóle nie związana z fotografią, a szkołą to jedej z jej biznesów.

Oakhallow

Komentarz

Pracuję...