No to Zyta nas opodatkowała....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Diego
    Początki nałogu
    • 2004
    • 251

No to Zyta nas opodatkowała....

...w ramach taniego panstwa, pani Gilowska podnosi opodatkowanie dla
    artystow i tworcow, przyniesie to 700
    milionow wiecej na rok, czyli prawie tyle ile kosztuje rozkrecenie CBA,
    jak mowi - wynika to z konstytucji: bo nie
    moze byc tak ze jedni sa opodatkowani inaczej od drugich - czyzby poczatki
    podatku liniowego? Oczywiscie taki maly szczegol jak to ze musze sie sam
    ubezpieczyc zdrowotnie i odkladac w funduszu na emeryture, czego np. gornicy
    robic nie musza bo pracodawca za nich to robi, pani Gilowska nie odnotowala.

I jeszcze to:

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3385516.html
    "Nie zrobię nic, co by skrzywdziło prostego człowieka. Za to wiele grup
    zawodowych cieszyło się przywilejami, w tym i ja, o których inni nawet nie
    wiedzieli".
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Ideologicznie słuszne, tylko że należało rozszerzyć te przywileje na wszystkich podatników po prostu... A poza tym widzę, że nie jestem prostym człowiekiem. To chyba dobrze?

BTW. Podatek liniowy w różny sposób traktuje róznych obywateli. Jeden będzie płacił 200zł podatku, inny 2000zł. Trudno więc mówić o równości. Równe traktowanie to wyłacznie podatek ryczałtowy (pogłówny).
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez Zyta
      "Nie zrobię nic, co by skrzywdziło prostego człowieka. Za to wiele grup
      zawodowych cieszyło się przywilejami, w tym i ja, o których inni nawet nie
      wiedzieli"
      Ale to jest poniekad prawda. Ja np. nigdy nie moglem zrozumiec istoty tych "podwyzszonych kosztow uzyskania przychodu" (50% zdaje sie) dla ahtystow. To dla mnie taki sam bezsens (i niesprawiedliwosc) jak, nie przymierzajac, KRUS.
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

rowno % a nie rowno co do wartosci ;-)
        Instagram

Komentarz

• Diego
          Początki nałogu
          • 2004
          • 251

Zamieszczone przez muflon
          Ale to jest poniekad prawda. Ja np. nigdy nie moglem zrozumiec istoty tych "podwyzszonych kosztow uzyskania przychodu" (50% zdaje sie) dla ahtystow. To dla mnie taki sam bezsens (i niesprawiedliwosc) jak, nie przymierzajac, KRUS.
          IMHO: pracownik "na etacie" dostaje sluzbowy 1ds mk2 , szkolenia, ubezpieczenie i tak dalej....
          arthysta sam musi sobie kupic 300d (used) + kit sam oplacic ubezpieczenie, jakies materialy naukowe brak stalego dochodu w porownaniu do etatowego.

Komentarz

• storm
            Bywalec
            • 2004
            • 183

Widac ze chyba nie musiales nigdy kupic materialow do pracy...

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

Zamieszczone przez Diego
              IMHO: pracownik "na etacie" dostaje sluzbowy 1ds mk2 , szkolenia, ubezpieczenie i tak dalej....
              arthysta sam musi sobie kupic 300d (used) + kit sam oplacic ubezpieczenie, jakies materialy naukowe i tak dalej.
              tak tyle ze artysta realizujac zlecenie za 30k zl dostanie 30k zl a pracownik dostanie pensje ;-)
              Instagram

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

To dla mnie taki sam bezsens (i niesprawiedliwosc) jak, nie przymierzajac, KRUS.
                A ZUS i podatek progresywny to sens i sprawiedliwość? Nie przymierzając

Zamieszczone przez Jac
                tak tyle ze artysta realizujac zlecenie za 30k zl dostanie 30k zl a pracownik dostanie pensje ;-)
                W wysokości 45k. Jak gdybać to gdybac, czemu nie?
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez Jac
                  To jest raz A poza tym, to nie o to chodzilo.. sam swego czasu pracujac jako programista tez wpadlem w ten 50% przepis. Nie zebym jakos z tego powodu narzekal ;-) ale nie wydaje mi sie to normalne.

Narzedzia pracy kupic musi kazdy, kto prowadzi wlasna dzialalnosc - murarz kielnie, mechanik - wyposazenie warsztatu, a fotograf - aparat. Te 50% dotyczylo czegos innego, wlasnie faktu "pracy tfurczej"... tak ze, tylko ahtysci, pisarze itp. pod to podpadali... kurcze, nie pamietam dokladnie

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

A pisarz kupuje długopisy

Komentarz

• Jarek Jaworski
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 335

Czyli w praktyce jak ktos zyl z fotografii i zawieral "umowy o dzielo" to teraz zacznie dzialalnosc gospodarcza i placil 19% podatku. I bedzie generowal na potege koszty
                      Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

O, juz pamietam, zdanie z artykulu mnie naprowadzilo: "odebrać twórcom koszty uzyskania przychodów". No wlasnie, dlaczego tfurca ma z definicji taka (nie bojmy sie tego slowa) zaj*sta ulge podatkowa, a mechanik samochodowy prowadzacy wlasny warsztat nie?

Komentarz

• Diego
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 251

Zamieszczone przez Jac
                          Stałą pensję + ubezpieczenie i jeszcze pare innych

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Mechanik prowadzący własny warsztat ma zarejestrowaną działalność i sam rozlicza swoje koszty uzyskania przychodu. Dyskutowana ulga dotyczy tych, którzy nie prowadzą działalności tylko zawierają umowy.

Komentarz

• storm
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 183

O, juz pamietam, zdanie z artykulu mnie naprowadzilo: "odebrać twórcom koszty uzyskania przychodów". No wlasnie, dlaczego tfurca ma z definicji taka (nie bojmy sie tego slowa) zaj*sta ulge podatkowa, a mechanik samochodowy prowadzacy wlasny warsztat nie?
                              Kurcze Mialem cie za inteligentnego czlowieka... Jak mozesz takie bzdury pisac, tym bardziej ze nie mieszkasz w polsce z tego co rozumiem.

Jasne- "jesli nie widac roznicy, to poco przeplacac..."

Komentarz

Pracuję...