Witam.Od półtora roku robię zdjęcia Fuji s5500 i doszedłem do wniosku iż czas na zmiany. Postanowiłem kupić cyfrowe "lustro". Wybór padł na aparat Canona. No własnie , tylko , że nie wiem co dalej.Zastanawiam się nad 350d lub 10d . Moge wydać maks ok 2600 pln ( samo body ). Ponieważ czytałem na forum różne opinie na temat "leżenia" 350d w ręku , postanowiłem sam to sprawdzić. No faktycznie , mam dużą dłoń i nie za wygodnie mi się nim operowało . Natomiast 10d wyglądał na duuużo solidniejszy i wygodniejszy.Wiec chciałbym zapytać szanownych użytkowników forum co sądzą na temat tego porównania.Lepiej inwestować w 350 czy może 10d bedzie lepszym wyborem ( oba aparaty mają podobne ceny )Z góry pszepraszam jeżeli już taki temat się przewinąl przez ale czytam forum od pół roku i nic takiego nie widziałem.Wyniki w wyszkukiwarce tez nie były zadowalające ( własciwie ich nie było ). Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu dylematu.
Canon 350d czy 10d?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
przewinął się przewinął, wyszło na to, że jednak lepiej 350D, ja też mam duże łapy, ale już sprawnie operuję 350-tką, jednak 350D jest już aparatem generację nowszym i poza ergonomią przewyższa 10-tkę pod prawie każdym względem. Mi się udalo opanować tobie też się uda.
Pozdrawiam -
Co zamierzasz focic? Pamietaj,ze w tej cenie 350d bedzie nowka, 10D uzywany- moze byc czasem mocno wyjechany.Komentarz
-
Musisz pamietac o jednej sprawie,czy chcesz miec dobre fotki czy tani sprzęt.Bo jeśli dobre foty to polecam D10 tylko weż pod uwage że jak kupisz sprzet używany to możesz trafić na jakiś pro.tzn sprzęt który tak jak u mnie zarabia na siebie i rodzine.Wez to pod uwageKomentarz
-
a jeśli chodzi o możliwości to nie sluchaj gości któży polecają ci sprzęt do fotografowania imprezy u cioci na imieninach.D10 wykożystywany jest w wiekszosci mediów po sprz.nikonKomentarz
-
Sorry, ale 350D jakością zdjęć bije 10D, a szybkością działania go wręcz zabija
Ma E-TTL II. Jedyne co może być przewagą 10D to "ergonomia" i magnezowa obudowa.
Komentarz
-
Jeśli dobre foty to polecam 350D, czemu:Zamieszczone przez ArtprofiMusisz pamietac o jednej sprawie,czy chcesz miec dobre fotki czy tani sprzęt.Bo jeśli dobre foty to polecam D10 tylko weż pod uwage że jak kupisz sprzet używany to możesz trafić na jakiś pro.tzn sprzęt który tak jak u mnie zarabia na siebie i rodzine.Wez to pod uwage
- mniej szumiąca matryca (zwłaszcza ISO 800 i 1600)
- ETTL 2
- 33% więcej mpixów
10D ma lepszą ergonomię, ale z 350D jakością fot się nie zrówna.Komentarz
-
Kurczę , przyznam szczerze proszę panów iż myślałem, że bedziecie polecać 10d
Do mnie też trafiało to, że jest to profesonalna cyfrówka używana przez fotoreporterów ( no , kiedyś
ale dla takiego człwieka jak ja to zuuupełnie wystarczająca) . Fakt , 350d to aparat nowszej generacji.No i znowu jestem w kropce.A co do pytania co zamierzam focić - to proszę panów duże spektrum
Komentarz
-
Dokup gripa i dobre szkła i nie ma co się na snobizm zapatrywać. 350D to fajny aparacik. Jak dla mnie jedyna jego wada to klawisz drive/"samozadawalacz". Reszta jest OK
PS Sam używam
Komentarz
-
A może wstrzymaj się "chwilkę", dozbieraj 300-400 zł. i kup używane 20D. Będzie tak jakbyś połączył 10D z 350D.Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...Komentarz
-
Też możnaZamieszczone przez Robson01A może wstrzymaj się "chwilkę", dozbieraj 300-400 zł. i kup używane 20D. Będzie tak jakbyś połączył 10D z 350D.
Komentarz
-
Moim zdaniem, jeśli nie przeszkadza Ci plastik w 350-tce i rzucał nim nie będziesz to z gripem całekiem przyjemnie się foci.Komentarz
-
Hmm , rzeczywiście macie panowie rację. Chyba 350 będzie lepszym wyborem. Z tym "wstrzymaniem się" to jest to jakaś myśl. Mam zamiar kupić aparat za max 3 miesiące.Tylko nie wiem czy "wyczaję" 20d w bardzo dobrym stanie za 3k.No ale to bylaby poeeezja
Komentarz
-
Co jakiś czas (od chwili gdy pojawił się 30D) nawet na naszym forum pojawiają się 20D w podobnych pieniądzach. I masz większą możliwość "dogadania się" niż np na Allegro.Zamieszczone przez lao_cheHmm , rzeczywiście macie panowie rację. Chyba 350 będzie lepszym wyborem. Z tym "wstrzymaniem się" to jest to jakaś myśl. Mam zamiar kupić aparat za max 3 miesiące.Tylko nie wiem czy "wyczaję" 20d w bardzo dobrym stanie za 3k.No ale to bylaby poeeezja
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...Komentarz
-
ja bym bral 20D. 10D to wolna kobyla, a kupowana w dniu dzisiejszym pewnie bedzie miala zjezdzona migawke. z drugiej strony 350D to toy-camera i szkoda psuc sobie nerwy ta pseudo-ergonomia. a jakies uzywane 20D powinno sie zmiescic w tej cenie.
z drugiej strony... miales S5500, ktory do demonow gabarytu nie nalezy... rzeczywiscie tak 350D Ci nie lezy?Komentarz
Komentarz