Który obiektyw z tych czterech?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemo(c)
    Bywalec
    • 2006
    • 116

Który obiektyw z tych czterech?

Mianowicie:

1. Vivitar 300 mm F/5,6
    http://allegro.pl/item107315896__tel..._5_japan_.html

2. Rubinar 300 mm F/4,5
    http://allegro.pl/item106988597_mc_rubinar_4_5_300.html

3. Revuenon 300 mm F/5,6
    http://allegro.pl/item107521036_revu...0mm_1_5_6.html

4. Tair 300 mm (Fotosnajper) F/4,5
    http://allegro.pl/item107375629_zest...300mm_4_5.html

Ptice latajo:-D , tempus fugit, a ja nie mam czym focić, dostaję jobla i myślę o jakimś substytucie na czas wakacji, który pozwoli robić jako - takie zdjęcia.

Prosiłbym o krótkie opinie z uzasadnieniami co byście wybrali, gdybyście mieli tylko cztery powyższe obiektywy do wyboru. Z góry wielkie dzięki. Najmilej widziane opinie użytkowników powyższych szkieł.:-D
    There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.
  • szycho
    Początki nałogu
    • 2006
    • 350

Hej Przemo(c). Za bardzo ci nie pomoge w/w sprawie, ale mogę cię skierować pod pewien adresik: http://forum.stock-photo.pl To forum użytkowników systemu M42, więc coś powinieneś znaleźć.
    Pozdrawiam i powodzenia
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Tair. Bo go mam 8)

Komentarz

• AdrianP
        Początki nałogu
        • 2006
        • 462

Polecam Pentacon 300/4, tylko cholernie trudno dostępny, aukcje z nim pojawiają się bardzo rzadko,
        znalazłem jedną aukcję, tylko że to jest w zestawie z zenitem
        http://allegro.pl/item106872043_zeni...z_minimum.html
        Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Zamieszczone przez AdrianP
          Polecam Pentacon 300/4, tylko cholernie trudno dostępny, aukcje z nim pojawiają się bardzo rzadko,
          Mam to szkło we wcieleniu Meyer Optik. Moim zdaniem średnie. Od stałki oczekiwałem lepszego sprawowania się na pełnej dziurze, a tu miękkość.
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Przemo(c)
            Bywalec
            • 2006
            • 116

No i pojawił się zgryz... :neutral:
            Jak się ma ten Pentacon do Taira?

Komentarz

• Przemo(c)
              Bywalec
              • 2006
              • 116

Zamieszczone przez piast9
              Mam to szkło we wcieleniu Meyer Optik. Moim zdaniem średnie. Od stałki oczekiwałem lepszego sprawowania się na pełnej dziurze, a tu miękkość.
              No właśnie... Jeszcze mała prośba. Czy mógłbyś wrzucić ze dwa zdjęcia poglądowe wykonane tym obiektywem? Do końca aukcji 3 dni, muszę działać szybko... Z góry wielkie dzięki!

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Przeglądnąłem szybko archiwum - niestety, mydła wywaliłem. Mogę pokazać, jak zachowuje się po przymknięciu. W EXIF oczywiście przesłony nie ma, ale to najprawdopodobniej zrobione jest przy 5.6, może 8.0, przy których to przesłonach jest ok. Crop 100% z 2/3 od środka.

Acha, pamiętaj że brany przez Ciebie pod rozwagę Rubinar to obiektyw lustrzany. IMHO średni pomysł generalnie rzecz biorąc.
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Przemo(c)
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 116

Cholipa, problem z ostrością widzę, a jestem na to cięty.... Z drugiej strony to najjasniejszy obiektyw z tych wszystkich. Sam już nie wiem, który wybrać.... Zgłupiałem po prostu

Komentarz

• snow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1145

Ja ostatnio kupiłem sobie do zabawy jakiegoś taniego 300mm/5.6 (Paragon się zwie) i produkuje takie oto paragony:

1.

2.

3.

Wszystkie na pełnej dziurze. Jak dla mnie OK Są do wycinki ze zdjęć 1:1

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Przemo(c)
                      No i pojawił się zgryz... :neutral:
                      Jak się ma ten Pentacon do Taira?
                      Lepszy, drozszy, rzadszy.

Komentarz

• Przemo(c)
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 116

No to licytujemy Pentacona. Dziękuję za porady i sample zdjęć. Mam nadzieję, że uda mi się wygrać tą aukcję.

pzdr

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

No to licytujemy Pentacona. Dziękuję za porady i sample zdjęć. Mam nadzieję, że uda mi się wygrać tą aukcję.

Ja chyba ze 2 czy 3 razy mialem taka nadzieje ale Pentacony, ktore licytowalem osiagaly kosmiczne (tzn dla mnie nieakceptowalne) ceny... dlatego w koncu wzialem Taira.
                          Dzieki takim niektorym aukcjom z licytacja o M42 zaczalem naprawde wierzyc w dodatkowe konta/znajomych sprzedawcow byle tylko podbijac cene

Komentarz

• Przemo(c)
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 116

Ja jednak nie tracę nadziei i ducha nie gaszę. Relacja z licytacji w niedzielę. :-D

Komentarz

• rozsądny
                              • 2017
                              • 1

Odp: Który obiektyw z tych czterech?

Ja jednak nie tracę nadziei i ducha nie gaszę. Relacja z licytacji w niedzielę. :-D
                              No i się nie odezwał. pewno nie przeżył ceny A poważnie, piszę, bo temat może się wielu jeszcze przydać. Pentacon jest lepszy niż jego drugi enerdowski kuzyn i ma "wygodniejszą" obudowę. Warto je taszczyć w teren dla jasności, która ułatwia nastawianie ostrości. Tair miałem (no właśnie - miałem). Ale też jest całkiem niezłym obiektywem. Jeśli nie przeszkadza sposób nastawiania ostrości, można kupić. Pozostałych nie znam. Padło też ostrzeżenie przed obiektywem lustrzanym. Jeśli dobry, a tu ruskie są w czołówce, to ma dwie zalety - krótszy i lżejszy niż soczewkowy o tej samej ogniskowej. A tu rozmiar ma znaczenie. Nawet na statywie. Chyba, że mamy podnoszone lustro. I choć z reguły ciemne (8), to jednak sporo zalet. Pentacon 500 sprzedałem, nie tylko dlatego, że wielki i ciężki, ale optycznie słabszy niż 300. Miał jednak dużą zaletę. Wygodny do siadania futerał :mrgreen
                              Ostatnio edytowany przez rozsądny; 58094. Powód: błąd w pisowni

Komentarz

Pracuję...