Crop - pytanie moze banalne...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Crop - pytanie moze banalne...

Witam.
    Ostatnio zaintrygowalo mnie cos moze banalnego, ale nie znalazlem nigdzie na to odpowiedzi, wiec moze Wy mi pomozecie. Chodzi o przemyslenia nt. cropa.
    Wiele zarzutow powstalo z chwila pojawieniasie ich na rynku i dostepnosci. Szkla, ktore byly uwazane za swietne, na cropie zaczely mydlic, pokazywac CA itp. itd.
    Wiadomo, ze crop, to mniejszy obszar ze srodka kadru, ktory "rozciagniety" do wielkosci pelnej klatki daje NIBY przyblizenie.
    I teraz moje pytanie:
    - czy to wlasnie "rozciagniecie" do FF, nie jest powodem pogorszenia jakosci zdjec i problemow ze szklami? Czy zle dedukuje?
    Bo skoro mniejszy obszar jest "powiekszany", to z mojego doswiadczenia np. na PS - jakosc zawsze ulega pogorszeniu. Sam juz nie wiem...
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Pikczer
    Szkla, ktore byly uwazane za swietne, na cropie zaczely mydlic, pokazywac CA itp. itd...
    Ale to wcale nie z powodu cropa, lecz z powodu zainstalowania matrycy w miejscu, gdzie powinna być klisza :-)
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• snow
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1145

Tutaj nic nie jest "rozciągane". Matryca nadal ma proporcje 3:2 tyle że jest mniejsza i rejestruje mniejszy obszar obrazu niż w przypadku matrycy wielkości klatki filmu. Aparat z matrycą FF ma zatem więcej pixeli bo jest większa powierzchnia do wykorzystania na elementy światłoczułe.

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

Zamieszczone przez snow
        Tutaj nic nie jest "rozciągane". Matryca nadal ma proporcje 3:2 tyle że jest mniejsza i rejestruje mniejszy obszar obrazu niż w przypadku matrycy wielkości klatki filmu. Aparat z matrycą FF ma zatem więcej pixeli bo jest większa powierzchnia do wykorzystania na elementy światłoczułe.
        Jesli jest tak jak piszesz, to skad mnozenie x1.6???
        Skad bierze sie "wiekszy" zoom??

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Jesli jest tak jak piszesz, to skad mnozenie x1.6???
          Skad bierze sie "wiekszy" zoom??
          Ano z tego, ze matryca APS-C w Canonie jest 1,6 razy mniejsza od klatki 35mm

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Nic nie jest rozciągane, powiększane itp.
            Crop to jest po prostu WYCINEK (jak sama nazwa wskazuje).
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Pikczer
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2578

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
              Ano z tego, ze matryca APS-C w Canonie jest 1,6 razy mniejsza od klatki 35mm
              Dobrze... wiec dalej:
              skoro jest mniejsza, to skad bierze sie WIEKSZY zoom?

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Dobrze... wiec dalej:
                skoro jest mniejsza, to skad bierze sie WIEKSZY zoom?

Wykropuj sobie zdjecie z klatki 35mm ...bedziesz mial Zoom? Bedziesz :-)

Edit:
                Znalazlem,

Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• Pikczer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2578

Znam to zdjecie. Jednak, obraz "wyciety" ze srodka nie jest zadnym powiekszeniem.

Komentarz

• snow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1145

"‘Crop’ is a fairly good term – the imaging area is physically smaller. Less of the image circle projected by the lens is used, therefore it is a crop. The image remains the same size at the film plane for a given lens and subject distance – it is in no way magnified. It does, however, take up a larger proportion of the (smaller) frame and so it is easy to see why some people call it a magnifying effect. This is also why a tele lens appears so much more powerful – the field or angle of view has been reduced"

:wink:

Komentarz

• Encor
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 175

jest - jeśli z jednego obrazka zrobisz odbitkę o danej wielkości, a następnie zrobisz odbitkę o tej samej wielkości z wycinka tego obrazka, to bedziesz miał powiększenie, prawda?

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Znam to zdjecie. Jednak, obraz "wyciety" ze srodka nie jest zadnym powiekszeniem.
                        Jest, ponieważ oglądasz go w takich samych rozmiarach jak pełną klatkę. Jak sobie np. wydrukujesz zdjęcie z pełnej klatki 35mm na formacie 10x15 i z tej samej klatki zrobisz crop ze środka i wydrukujesz też w formacie 10x15 to na cropie będzie obraz powiększony.
                        Digart

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

Dzizys Pikczer, okres masz czy co? Nie marudz crop to jest taka forma umowna, aby moc to wszystko razem porownac i zeby sie to kupy trzymalo (ogniskowe i te sprawy). Ilez razy mozna o tym mowic :-)
                          Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• popmart
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1721

Crop i zoom to tylko uproszczenie zmienia się tak naprawdę tylko kąt widzenia obiektywu inne parametry pozostają bez zmian .... wycinek to nie przybliżenie crop nie przybliża. tylko pozornie powiększa .

jak już kiedyś pisałem można wyciąć 50% kadru z 5D i 50mm i twierdzić że się robi 100mm głupie trochę ....
                            Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• Pikczer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2578

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                              Dzizys Pikczer, okres masz czy co?
                              Moze i mam, tylko nic mi nie leci... ;-)
                              Bo za kazdym razem jak o tym zaczynam myslec, to mi sie to kupy nie trzyma.
                              W PS-sie tez moge sobie "powiekszyc" ile razy chce, ale to juz nie ta sama jakosc.
                              A jesli crop to tylko wycinek, to 1:1 FF i 1:1 crop to wg mnie - to jest to samo

Komentarz

Pracuję...