Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
mam dylemat. aktualnie używam eos'a 30 z battery packiem i 28-105 3.5- 4.5. używałem w studio pożyczoną lustrzankę cyfrową i stwierdziłem że chyba czas przeżucić się na cyfrówkę. bużet mam max 8000pln. pierwszy mój pomysł był kupić za to 20d i parę stałek (nie chcę dużych cieżkich zoomów L). ale patrząc na ceny na allegro można zaleść 5d za 8500 - 8900pln. na pewno jest to lepszy aparat (porównywałem jakość), jedyna żecz która nie do końca mi pasuje to 3fps bo robię czasem zdjęcia rowerowe. aparat dobry, ALE nie starczy mi na żaden dobry obiektyw, będę musiał używać go z 28-105 co chyba mija się z celem, bo nie jest to nadzwyczajnie ostry obiektyw. i jeszcze jedno, robię spore powiększenia (25*30 i większe) - mam średni format, ale chciałem coś bardziej poręcznego - .
Co byście mi poradzili?
Dzięki za odpowiedzi
ja bym bral 20D i dobre szkla, po co ci 5D jesli i tak nie przeskoczysz jakosci obiektywu... z czasem piatka stanieje i ja sobie dokupisz, posiadajac juz najlepsze szkla...
EDIT: co do odbitek to maks jaki zrobilem z 20D to: laserfoto 60x90
ja bym brał 5d. ale 20d tez niezły. 3kl/s bym się nie bał, to i tak nie jest wolno. ja ostatnio zrobiłem odbitkę 40-50 z Tiff z 10d. wyszło świetnie a średniego formatu to ja do slajdów i czarno-białego negatywu już używam.
Bierz 20d lub 30d a na pewno bedziesz zadowolony.
Mam 5D. Z racji tego, że jesteś analogowcem - w cyfrówkach pełnoklatkowych GO jest zbliżona do tej którą otrzymujesz na kliszy (to duży plus), to inna bajka niż w niepełnoklatkowych matrycach ;-) Kłaniają się jednak bardzo dobre optycznie szkła - wtedy dopiero zestaw pokazuje ząbki. Podpinanie szkieł z niższej połki raczej mija się z celem. Wiem, że masz "parcie" na aparat. Rozsądnie byłoby jednak inwestować w dobre szkła, pracować z nimi na analogu i czekać co rynek przyniesie. Kiedy pełna klatka będzie tańsza - kupić, a szkla już będziesz mieć ;-). Ja pdpinam do 5D na codzień 17-40/4L, 24-105/4L IS USM, Sigma 100-300/4 EX APO HSM. Nie jest to tani zestaw, a i tak będę sukcesywnie dokupował szkła, wymienial na inne itp.
Jeśli w perspektywie czasu będziesz miał lepsze szkła - to kupuj 5d. jak nie - to 20d i obiektywy.
chyba lepiej na odwrot - szkla nie tanieja tak jak body ;-).. ekonomiczniej bedzie kupic najpierw szklo i wyciisnac max z zbody niz najpier 5d ktore za pol roku rok straci znacznie wiecej na wartosci niz szkla ;-)
następną kasę będę mieć za pół - jeden rok, więc napewno odpada scenariusz że 5d i za jakiś czas dobre szkło. ewentualnie mogę kupić sobie 50 f1.8, co by pozwalało mi względnie normalnie fotografować, ale słyszałem że ten obiektyw robi straszne żeczy z kolorami u cyfrówek.
co do kolejmości kupowania, to np 5d w ciągu ostatnich paru miesięcy staniało z 10k do ok 8k, a ceny obiektywów się nie zmieniły praktycznie. chciałem dokonać zakupu na raz licząc na jakieś zniżki itp
Za parę miesięcy będzie Photokina, więc pewnie Canon pokaże coś ciekawego z dsrl. Być może będzie to coś z FF i podobnie jak z 20D/30D cena wyjściowa będzie znacznie niższa, a jeżeli nawet nie to 5D konkretnie stanieje. Przynajmniej taką mam nadzieję.
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
ewentualnie mogę kupić sobie 50 f1.8, co by pozwalało mi względnie normalnie fotografować, ale słyszałem że ten obiektyw robi straszne żeczy z kolorami u cyfrówek.
Ten obiektyw nie robi żadnych strasznych rzeczy z kolorami. Będzie to bardzo ciekawe połączenie - body za 8500PLN a obiektyw za 350 .
5D to naprawdę bardzo dobry sprzęt ale z dobrą optyką. Jeśli masz go używać tylko z jakimś niskobudżetowym szajsem to daj sobie spokój i kup używanego 20D z dobrymi obiektywami.
następną kasę będę mieć za pół - jeden rok, więc napewno odpada scenariusz że 5d i za jakiś czas dobre szkło. ewentualnie mogę kupić sobie 50 f1.8, co by pozwalało mi względnie normalnie fotografować, ale słyszałem że ten obiektyw robi straszne żeczy z kolorami u cyfrówek.
co do kolejmości kupowania, to np 5d w ciągu ostatnich paru miesięcy staniało z 10k do ok 8k, a ceny obiektywów się nie zmieniły praktycznie. chciałem dokonać zakupu na raz licząc na jakieś zniżki itp
Parcie (przymus, natręctwo itp.) na body to trudna do opanowania sprawa ;-)
Dobre zdjęcie jest Dobrym zdjęciem z trzech powodów (kolejność nie przypadkowa) - fotograf, szkła, a na końcu body. Jesli masz czym robić zdjęcia to body powinieneś kupić później. Chyba, że masz zlecenia, musisz szybko dostarczać zdjęcia, czy zajawki przez net itp. Wtedy cyfra sprawdza się lepiej niż analog ( szybciej zdjęcia lądują u zleceniodawcy), zaczyna zarabiać na siebie zaraz po pierwszym naciśnięciu spustu. Jeśli tak nie jest, nie ma się do czego spieszyć, naprawdę. Jak już musisz to kup z drugiej ręki coś przechodzonego w dobrym stanie. Masz trochę pieniędzy, gospodaruj nimi mądrze.
Ja pdpinam do 5D na codzień 17-40/4L, 24-105/4L IS USM, Sigma 100-300/4 EX APO HSM. Nie jest to tani zestaw, a i tak będę sukcesywnie dokupował szkła, wymienial na inne itp.
O, idealnie, bo wlasnie szukalem opinii nt. tej Sigmu 100-300/4 i 5D. Chce kupic niedlugo 5D a Sigme juz mam i sie zastanawiam czy nie bedzie jakiejs niespodzianki jak np. z Canon 28-135IS (telecentrycznosc czy jak to zwal)?
Oczywiście zdjęcia robią szkła ale...
5D to pełna klatka co oznacza że [chyba] z niego nie bardzo jest na co się upgrade'ować (czyli: aparat do tzw. końca życia) .
Zdjęć twój obiektyw nie będzie robił gorszych niż teraz a chyba prościej kupić za jakiś czas jakieś szkło za 1500 niż body za 8k PLN...
Oczywiście zdjęcia robią szkła ale...
5D to pełna klatka co oznacza że [chyba] z niego nie bardzo jest na co się upgrade'ować (czyli: aparat do tzw. końca życia) .
Zdjęć twój obiektyw nie będzie robił gorszych niż teraz a chyba prościej kupić za jakiś czas jakieś szkło za 1500 niż body za 8k PLN...
Pozdrowienia
MX
no ja mam inne podejscie lepiej sobie odlozyc 8K na procent niz teraz kupowac 5D i zostac z jednym przecietnym-slabym szklem, poza tym niektorym crop odpowiada, glownie tym ktorzy potrzebuja tele, dodatkowa zaleta cropa jest to ze "uzywa" tylko srodka obiektywu czyli jest mniej wymagajacy niz FF, a to czy na FF nie bedie gorzej to juz trzeba sprawdzic, bo generalnie cyfry sa bardziej wymagajce, a w szczegolnosci cyfrowe FF
i ztym zakupem do konca zycia tez bym sie nie zgodzil ;-) szkla - tak, elektronika starzeje sie blyskawicznie ;-)
Komentarz