5d czy 20d ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • roodie

5d czy 20d ?

Witam
    mam dylemat. aktualnie używam eos'a 30 z battery packiem i 28-105 3.5- 4.5. używałem w studio pożyczoną lustrzankę cyfrową i stwierdziłem że chyba czas przeżucić się na cyfrówkę. bużet mam max 8000pln. pierwszy mój pomysł był kupić za to 20d i parę stałek (nie chcę dużych cieżkich zoomów L). ale patrząc na ceny na allegro można zaleść 5d za 8500 - 8900pln. na pewno jest to lepszy aparat (porównywałem jakość), jedyna żecz która nie do końca mi pasuje to 3fps bo robię czasem zdjęcia rowerowe. aparat dobry, ALE nie starczy mi na żaden dobry obiektyw, będę musiał używać go z 28-105 co chyba mija się z celem, bo nie jest to nadzwyczajnie ostry obiektyw. i jeszcze jedno, robię spore powiększenia (25*30 i większe) - mam średni format, ale chciałem coś bardziej poręcznego - .
    Co byście mi poradzili?
    Dzięki za odpowiedzi
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

ja bym bral 20D i dobre szkla, po co ci 5D jesli i tak nie przeskoczysz jakosci obiektywu... z czasem piatka stanieje i ja sobie dokupisz, posiadajac juz najlepsze szkla...

EDIT: co do odbitek to maks jaki zrobilem z 20D to: laserfoto 60x90
    Ostatnio edytowany przez Jac; 857.
    Instagram

Komentarz

• zanussi
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1696

ja bym brał 5d. ale 20d tez niezły. 3kl/s bym się nie bał, to i tak nie jest wolno. ja ostatnio zrobiłem odbitkę 40-50 z Tiff z 10d. wyszło świetnie a średniego formatu to ja do slajdów i czarno-białego negatywu już używam.
      Bierz 20d lub 30d a na pewno bedziesz zadowolony.
      Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• soy

Mam 5D. Z racji tego, że jesteś analogowcem - w cyfrówkach pełnoklatkowych GO jest zbliżona do tej którą otrzymujesz na kliszy (to duży plus), to inna bajka niż w niepełnoklatkowych matrycach ;-) Kłaniają się jednak bardzo dobre optycznie szkła - wtedy dopiero zestaw pokazuje ząbki. Podpinanie szkieł z niższej połki raczej mija się z celem. Wiem, że masz "parcie" na aparat. Rozsądnie byłoby jednak inwestować w dobre szkła, pracować z nimi na analogu i czekać co rynek przyniesie. Kiedy pełna klatka będzie tańsza - kupić, a szkla już będziesz mieć ;-). Ja pdpinam do 5D na codzień 17-40/4L, 24-105/4L IS USM, Sigma 100-300/4 EX APO HSM. Nie jest to tani zestaw, a i tak będę sukcesywnie dokupował szkła, wymienial na inne itp.

Komentarz

• adamek
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2265

Jeśli w perspektywie czasu będziesz miał lepsze szkła - to kupuj 5d. jak nie - to 20d i obiektywy.
          Miłego dnia
          adam jastrzębowski
          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
          tu tu

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

Zamieszczone przez adamek
            Jeśli w perspektywie czasu będziesz miał lepsze szkła - to kupuj 5d. jak nie - to 20d i obiektywy.
            chyba lepiej na odwrot - szkla nie tanieja tak jak body ;-).. ekonomiczniej bedzie kupic najpierw szklo i wyciisnac max z zbody niz najpier 5d ktore za pol roku rok straci znacznie wiecej na wartosci niz szkla ;-)
            Instagram

Komentarz

• roodie

następną kasę będę mieć za pół - jeden rok, więc napewno odpada scenariusz że 5d i za jakiś czas dobre szkło. ewentualnie mogę kupić sobie 50 f1.8, co by pozwalało mi względnie normalnie fotografować, ale słyszałem że ten obiektyw robi straszne żeczy z kolorami u cyfrówek.
              co do kolejmości kupowania, to np 5d w ciągu ostatnich paru miesięcy staniało z 10k do ok 8k, a ceny obiektywów się nie zmieniły praktycznie. chciałem dokonać zakupu na raz licząc na jakieś zniżki itp

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

No, to koro odpada scenariusz że 5d i nowe szkło - to masz odpowiedź.

jac: ja myślałem w kontekscie jakości fotografowania, nie pieniążków.
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                tu tu

Komentarz

• Robson01
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1574

Za parę miesięcy będzie Photokina, więc pewnie Canon pokaże coś ciekawego z dsrl. Być może będzie to coś z FF i podobnie jak z 20D/30D cena wyjściowa będzie znacznie niższa, a jeżeli nawet nie to 5D konkretnie stanieje. Przynajmniej taką mam nadzieję.
                  Canon
                  Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez roodie
                    ewentualnie mogę kupić sobie 50 f1.8, co by pozwalało mi względnie normalnie fotografować, ale słyszałem że ten obiektyw robi straszne żeczy z kolorami u cyfrówek.
                    Ten obiektyw nie robi żadnych strasznych rzeczy z kolorami. Będzie to bardzo ciekawe połączenie - body za 8500PLN a obiektyw za 350 .
                    5D to naprawdę bardzo dobry sprzęt ale z dobrą optyką. Jeśli masz go używać tylko z jakimś niskobudżetowym szajsem to daj sobie spokój i kup używanego 20D z dobrymi obiektywami.
                    Digart

Komentarz

• soy

Zamieszczone przez roodie
                      następną kasę będę mieć za pół - jeden rok, więc napewno odpada scenariusz że 5d i za jakiś czas dobre szkło. ewentualnie mogę kupić sobie 50 f1.8, co by pozwalało mi względnie normalnie fotografować, ale słyszałem że ten obiektyw robi straszne żeczy z kolorami u cyfrówek.
                      co do kolejmości kupowania, to np 5d w ciągu ostatnich paru miesięcy staniało z 10k do ok 8k, a ceny obiektywów się nie zmieniły praktycznie. chciałem dokonać zakupu na raz licząc na jakieś zniżki itp
                      Parcie (przymus, natręctwo itp.) na body to trudna do opanowania sprawa ;-)
                      Dobre zdjęcie jest Dobrym zdjęciem z trzech powodów (kolejność nie przypadkowa) - fotograf, szkła, a na końcu body. Jesli masz czym robić zdjęcia to body powinieneś kupić później. Chyba, że masz zlecenia, musisz szybko dostarczać zdjęcia, czy zajawki przez net itp. Wtedy cyfra sprawdza się lepiej niż analog ( szybciej zdjęcia lądują u zleceniodawcy), zaczyna zarabiać na siebie zaraz po pierwszym naciśnięciu spustu. Jeśli tak nie jest, nie ma się do czego spieszyć, naprawdę. Jak już musisz to kup z drugiej ręki coś przechodzonego w dobrym stanie. Masz trochę pieniędzy, gospodaruj nimi mądrze.

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

Zamieszczone przez adamek
                        jac: ja myślałem w kontekscie jakości fotografowania, nie pieniążków.
                        a ja w dwoch kontekstach ;-) chyba 20d z dowolna stalka bedzie lepsze niz 5d z 28-105 ;-)
                        Instagram

Komentarz

• karolbe
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 54

Zamieszczone przez soy
                          Ja pdpinam do 5D na codzień 17-40/4L, 24-105/4L IS USM, Sigma 100-300/4 EX APO HSM. Nie jest to tani zestaw, a i tak będę sukcesywnie dokupował szkła, wymienial na inne itp.
                          O, idealnie, bo wlasnie szukalem opinii nt. tej Sigmu 100-300/4 i 5D. Chce kupic niedlugo 5D a Sigme juz mam i sie zastanawiam czy nie bedzie jakiejs niespodzianki jak np. z Canon 28-135IS (telecentrycznosc czy jak to zwal)?

Pozdrawiam

Komentarz

• maurycyj
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 92

Oczywiście zdjęcia robią szkła ale...
                            5D to pełna klatka co oznacza że [chyba] z niego nie bardzo jest na co się upgrade'ować (czyli: aparat do tzw. końca życia) .

Zdjęć twój obiektyw nie będzie robił gorszych niż teraz a chyba prościej kupić za jakiś czas jakieś szkło za 1500 niż body za 8k PLN...

Pozdrowienia
                            MX

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4813

Zamieszczone przez maurycyj
                              Oczywiście zdjęcia robią szkła ale...
                              5D to pełna klatka co oznacza że [chyba] z niego nie bardzo jest na co się upgrade'ować (czyli: aparat do tzw. końca życia) .

Zdjęć twój obiektyw nie będzie robił gorszych niż teraz a chyba prościej kupić za jakiś czas jakieś szkło za 1500 niż body za 8k PLN...

Pozdrowienia
                              MX
                              no ja mam inne podejscie lepiej sobie odlozyc 8K na procent niz teraz kupowac 5D i zostac z jednym przecietnym-slabym szklem, poza tym niektorym crop odpowiada, glownie tym ktorzy potrzebuja tele, dodatkowa zaleta cropa jest to ze "uzywa" tylko srodka obiektywu czyli jest mniej wymagajacy niz FF, a to czy na FF nie bedie gorzej to juz trzeba sprawdzic, bo generalnie cyfry sa bardziej wymagajce, a w szczegolnosci cyfrowe FF
                              i ztym zakupem do konca zycia tez bym sie nie zgodzil ;-) szkla - tak, elektronika starzeje sie blyskawicznie ;-)
                              Instagram

Komentarz

Pracuję...