Mega zoom - Sigma 50-500 czy 100-400 L IS ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Mega zoom - Sigma 50-500 czy 100-400 L IS ?

Witam. Mam następujący dylemat - sigma czy canon? W zasadzie, to już zamówiłem 100-400 IS ale sprzedawca mnie poinformował, że póki co nie będzie tego szkła i mam możliwość zmiany decyzji... Ktoś może jakoś doradzić? Chodzi oczywiście o Sigmę 50-500 4.5-5.6 APO HSM i Canon 100-400 4-5.6 L IS ...
    O obiektywach wiem prawie wszystko
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Re: Mega zoom - Sigma 50-500 czy 100-400 L IS ?

Zamieszczone przez Cichy
    Witam. Mam następujący dylemat - sigma czy canon? W zasadzie, to już zamówiłem 100-400 IS ale sprzedawca mnie poinformował, że póki co nie będzie tego szkła i mam możliwość zmiany decyzji... Ktoś może jakoś doradzić? Chodzi oczywiście o Sigmę 50-500 4.5-5.6 APO HSM i Canon 100-400 4-5.6 L IS ...
    Hmm, jesli cena nie jest decydującym argumentem, to zdecydowanie Canona - to chyba jeden z najbardziej chwalonych obiektywów i zdecydowanie warto na niego poczekać

Ja miałem bardzo dużą ochotę na 100-400 zanim jednak zdecydowałem się na 70-200/2.8 (ze względu na jasność )

[ Dodano: 14-10-2004, 23:05 ]
    No i jest oczywiście podstawowy argument: stosunek ogniskowych w sigmie to 1:10. Taki obiektyw z definicji musi mieć gorszą jakość od tego, który ma ten stosunek 1:4
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Zamieszczone przez muflon
      No i jest oczywiście podstawowy argument: stosunek ogniskowych w sigmie to 1:10. Taki obiektyw z definicji musi mieć gorszą jakość od tego, który ma ten stosunek 1:4
      Musi mieć, ale czy ma.. ?

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Cichy
        Zamieszczone przez muflon
        Musi mieć, ale czy ma.. ?
        Ma.
        Ta Sigma to nizsza klasa jakosci niz ten Canon.
        Jedyny minus tego Canona to zoom push-pull, ale da sie przezyc podobno , warto poczekac na niego.

Komentarz

• p13ka
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1013

Zamieszczone przez Vitez
          Jedyny minus tego Canona to zoom push-pull, ale da sie przezyc podobno
          Da się. Powiem więcej, doceniłem to rozwiązanie pod względem ergonomii. Bardzo szybki i płynny sposób zmiany ogniskowej. Czytałem natomiast opinie, iż push-pull sprzyja zasysaniu paprochów. Chyba wypowiadał się jakiś użytkowników, który focił w b. trudnych warunkach pustynnych. Cóż, wydaje mi się, że w normalnych warunkach "L-ka" z systemem uszczelnień radzi sobie bez kłopotu z tym problemem.
          Natomiast zastanawiam się, ile obrotów trzeba wykonać pierścieniem zoomowania w Sigmie 50-500 aby wydłużyć obiektyw z min. do max. 2 pełen obroty z przekładaniem ręki? W dodatku przy masie tego szkła 1650-1850g (podaję za pstrykiem)? Rzeczywiście bardzo wygodny sposób

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Mówicie o ergonomii... Mnie się raczej rozchodzi o właściwości optyczne...

[ Dodano: 16-10-2004 ]
            Niespodziewanie wpadł mi w oko jeszcze Sigma 80-400 EX APO OS . Oczywiście również biorę go pod uwagę, ktoś zna to szkło ! Ma stabilizację !!!

Komentarz

• Jago
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1503

Pozwolę sobie odświeżyć ten wątek. Cichy muflon Vitez p13ka oraz inni forumowicze - z perspektywy czasu jak oceniacie teraz te dwa zoomy Jakie widzicie u nich plusy i minusy Na co teraz byście się zdecydowali
              C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• jagular
                Początki nałogu
                • 2007
                • 422

Hmm, nie jestem z wytłuszczonej ( :E) grupy, ale mam od chyba 3-4 lat 100-400L IS.
                Plusy:
                - Nie ma nic innego w tej kategorii tj. zoom z w miarę szybkim AF i zakresem obejmującym 400mm. Sigmy, tamrony i inne wynalazki pozwalam sobie pominąć.
                - Push-pull=bardzo szybka zmiana ogniskowych. Przy przyzwyczajeniu się do tego rozwiązania, robi się to używając mniejszego wysilku, niż przy rozwiązaniach klasycznych.
                - Jakość obrazu - dobra jak na zooma.
                Minusy:
                - Push-pull=niezablokowany "się rozjeżdża się" gdy wisi itd.
                - Robi się długi, jak się rozjeżdża. Do tego jest w oczoje**ym kolorze.
                - Stabilizacja jest cienka. Niemniej czasami nawet na 1/40-1/80s coś się uda ustrzelić ostrego
                - Wydaje się, że przez swoją konstrukcję zasysa śmieci do środka. Niemniej mój egzemplarz ma tylko 2-3 pyłki - mimo używania go w dżungli, na wszelkich piaskach, w temperaturach -20 do +60, w leciutkich deszczach i śniegach, podczas focenia stojąc po pas w oceanie i będąc oblewanym przez falę i bryzę itd itp.
                - AF nie jest na poziomie tego, co reprezentują topowe telestałki.
                - Mógłby być jaśniejszy. Choć pola do popisu dużego nie ma - przecież przejście na np. stałe światło f4=zauważalnie większe rozmiary i waga.
                Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• jotes25
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3609

100-400 to dla mnie najbardziej rozczarowujący obiektyw Canona. Chodzi o jakość optyczną. Co ciekawe, miałem aż trzy (!) egzemplarze z różnych serii produkcyjnych. Mydło tak na 100 jak i na 400. Mam aż takiego pecha? Nie wiem. W zamian polecam 100x lepsze 300/4 L IS czy 400/5.6 L. Oba nawet z extenderami są ostrzejsze od 100-400.
                  Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.

Komentarz

• wojkij
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1915

Ale jest sens w porównywaniu długiej stałki z bardzo uniwersalnym zoomem? Kto powiedział że kupującemu chodzi tylko i wyłącznie o najdłuższą ogniskową?
                    www.kwapisz.org

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez Jago
                      Pozwolę sobie odświeżyć ten wątek. Cichy muflon Vitez p13ka oraz inni forumowicze - z perspektywy czasu jak oceniacie teraz te dwa zoomy Jakie widzicie u nich plusy i minusy
                      Bez rozpisywania się, z tych konkretnych dwóch zdecydowanie Canon, chyba że krytycznym wymaganiem jest mega-zoomowość i zakres od 50mm.
                      Zamieszczone przez Jago
                      Na co teraz byście się zdecydowali
                      Ja zdecydowałem się na stałki (300 i 500). Ale 100-400 nie żałuję, przez ładnych parę lat świetnie mi służył. Od tamtego czasu wyszło parę obiektywów jak np. Sigma 80-400 - ponoć jest niezła, ale bezpośredniego starcia z 100-400 jeszcze nie widziałem. Jak dla mnie jedyny lepszy tele-zoom to 200-400/4 Nikona
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• mieszko_1vp
                        Zablokowany
                        • 2009
                        • 618

obecnie sigma wypuszcza 120-400 i coś z końcówką 500...robię na 400mm portrety i nie wiem po co mam wydawać więcej na canonowskiego-biorąc pod uwagę że mam alergię na kolor "biały"

Komentarz

• KMV10
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2320

Lakier w sprayu (kolor dowolny) tylko 20 zł w nor-auto

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Jago
                            Na co teraz byście się zdecydowali
                            Na Canon 100-400 4 IS L, push-pull, z najnowszym ISem (ok 4 EV) - nie musi być hybrid czyjakmutam, ostrzejszy na 400mm i przy max otwarciu.
                            Niezależnie od wagi ale z rozsądną ceną (niewiele droższy od obecnego 100-400).
                            Może być i 200-400 jak u Nikona - nie zależy mi na szerokim końcu.

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

Sigma 80-400 vs Canon 100-400
                              http://www.pbase.com/sasha_p/inbox

na krotkim koncu Sigma zdecydowanie lepsza
                              na dlugim koncu lepszy Canon, ale rogi lepsze ma Sigma

Sigma 50-500 4.5-5.6 APO HSM to chyba nie istnieje, jest Sigma 50-500 F4-6.3 EX DG HSM

Sigma 50-500 vs Canon 100-400
                              http://www.pbase.com/lightrules/bigmapump
                              Moje wątki na forum: sport | fashion
                              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

Pracuję...