[TEST] CARL ZEISS 300mm F4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • flippy
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 39

[TEST] CARL ZEISS 300mm F4

Witam!
    Mały teścik obiektywu do małego obrazka rzadkiego dosyć obiektywu CARL ZEISS 300mm F4 (bagnetowy nie M42 - cuda wianki z dopasowaniem do EOSa). Dopiero dzisiaj go skręciłem więc test jest nieco ubogi ale jeśli ktoś będzie chciał wrzuce więcej materiału.
    Obiektyw gdy go kupiłem nieco mnie z szokował w przeciwieństwie do średnioformatowego sonnara jest MAŁY (20-25cm waga ok. 1-1.3kg) i jest całkiem poręczny. W obiektywach mało obrazkowych nie spotykamy się ze zjawiskiem z którym czasami mamy do czynienia z obiektywami średniego formatu zakręconymi na DSLR-konstrukcja szkła dla średniego formatu ma nieco inna konstrukcję tzn samo wytwarzanie szkła co powoduje przy korzystaniu tylko ze środka szkła niską rozdzielczość a czasami lekkie rozmycie, sam się z tym borykałem na poprzednim body i Orestegorze 300/4. Można powiedzieć że te dwa obiektywy dzieli przepaść. Obudowa metalowa z pierścieniem na statyw oraz wysuwaną osłoną przeciw słoneczną, obiektyw posiada powłoki MC (równo rozpylone).
    Zadziwiła mnie łatwość ostrzenia tym obiektywem (na CANONie 10D) oraz pomiar światła wygodny mimo że nie pokazuje przesłony (wiadomo brak komunikacji body-obiektyw).

Sprawca zamieszania

Przperaszam że zdjęcia są nieco ciemne - robiłem je na szybciora Wszystkie w JPG cropowane do 100% nic nie ostrzone - bezpośrednio z aparatu. No niestety przy ISO 800 na 10d nieco spada jakość ale trudno bedą lepsze warunki to pocykam troche więcej. Myśle że można uzyskać jeszcze lepszy efekt trzeba trochę tylko przyzwyczaić się do MF Zdjęcia w AdobeRGB.

Środek ISO800

f4:

f5.6:

Rogi ISO100

f4:

f4.5

f5.6

f6.7

f8

Cena szkła w Niemczech przy odrobinie szczęścia to około 200 Euro cały problem z przejściówka ewentualnie dorobienie całego bagnetu-trzeba znaleść dobrego ślusarza precyzyjnego.

Uwagi mile widziane

Pozdrawiam
    Piotr

ps. dzieki FOTOGRAF
    Ostatnio edytowany przez flippy; 5299.
    DSLR + 6x6

www.komoniewski.com
  • FOTOGRAF
    Uzależniony
    • 2005
    • 762

najlepiej byloby gdybys dal linki do fotek z www.imageschack.us albo www.fotosik.pl bo poprostu zeby zobaczyc fotki trzeba sie rejestrowac, co niekazdemu chce sie robic...
    Ostatnio edytowany przez FOTOGRAF; 2046.
    Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• flippy
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 39

Tak a propo sorry wiem nie ta kategoria. Popmart to nie jest Zeiss ten którego zazwyczaj się spotyka z mocowaniem Psix i M42 z przejściówka-właśnie do średniego formatu (Sonnar).
      DSLR + 6x6

www.komoniewski.com

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

na początku myślałem że to 300 z six ale po namyśle i dokładnym przeczytaniu ????? - 25 cm ???? strasznie malutki ??? to chyba practicar sam już nie wiem ??? poczekajmy na Andee on coś napewno wie ale jak to jest 25cm to ja pragnę taki mieć

no nie jest to na pewno ten :
        http://www.allegro.pl/item106211885_...eiss_jena.html

myślę że jest to practicar (practica PB) , chodzą słuchy że adaptery mają sie niedługo pojawić a jest kilka ciekawych i jeszcze niedrogich szkieł na ten bagnet
        Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• flippy
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 39

zgadza się to prakticar, specjalnie go zmierzylem i ma dokladnie od 20-23cm wiec pod tym wzgledem jest swietny. Szczerze to chyba i tak bede zmuszony go sprzedac-niestety:/ wyjezdzam na troszke niecodzienny wyjazd wakacyjny i musze ograniczyc moj sprzet do "minimum"-dlatego przed lipcem chce kupic jakiegos zoom'a SIGMA albo CANON 70-200 + TC.
          Wiec pewnie jeszcze w czerwcu pojawi się na allegro:/ moze wczensiej dam znac na forum to bedzie okazja moze troche taniej go wyrwac...

pozdrawiam
          Piotr
          DSLR + 6x6

www.komoniewski.com

Komentarz

• flippy
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 39

Troche fotek z rannnego spacerku Czy na fotosik.pl zawsze kompresuja zdjecia (prawie 10-krotnie do poprzedniego rozmiaru obrazka) - ostorsc to obce slowo beznadzieja:/
            Większość robiona na pełnej dziurze czasami f4.5, ISO 200-400.

pozdrawiam
            Piotr
            DSLR + 6x6

www.komoniewski.com

Komentarz

• popmart
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1721

fotki typowe dla szkiel z Jeny (rysunek i bokeh) pomiomo lekkiej nieostrości przy pełnym otworku są ładne i postproces może zdziałać cuda.....

chyba pragnę takiej 300 mm

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

A mnie zastanawia wykorzystanie ogniskowej na powyzszych zdjeciach. 300mm to jakby niekoniecznie do kwiatkow, makro, pomnikow... No ale rzecz gustu .

Komentarz

• flippy
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 39

Przyszla kryska na matyska jak to mowia...
                  Myslalem ze troche dluzej nim popstrykam ale kupilem juz nowe szkielko i musze sprzedac tego zeiss'a zeby splacic nowe
                  Dlatego kto pierwszy ten lepszy, w sobote lub piatek wystawiam go na allegro.
                  Cena 580zl
                  pozdrawiam
                  ps. telefon kontaktowy 505006780
                  DSLR + 6x6

www.komoniewski.com

Komentarz

• mattnick
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1735

ee czy to wszystko to była reklama Twojego szkła które chcesz sprzedać ??
                    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Andee
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 503

Czy to aby nie jest Tele-Tessar? Pierwotnie na bagnet C/Y, Exacta, Rollei (roznia sie budowa zewnetrzna), na fotkach niewiele widac niestety, moze wrzucisz pare z wieksza glebia ostrosci?
                      Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• flippy
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 39

Mattnick w reklamie jestem cieńki wiec nie (for siur)
                        Chcialem sie podzielic swoimi spostrzezeniami co do tego obiektywu. Sorry jesli tak to odebrales
                        Andee Tele Tessara chyab miało swiatlo 4.5 i to bylo srednio formatowe szklo to jest zaprojektowane do 35mm.

DSLR + 6x6

www.komoniewski.com

Komentarz

• Andee
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 503

To jest Tele-Tessar (Practicar), to szklo nie bylo projektowane do sredniego formatu Contax, Rollei i inne firmy korzystajace z optyki Zeissa maja tez lustrzanki maloformatowe.

To zapewne mialo bagnet Practica B...
                          Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• popmart
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1721

tak i widziałem je na ebajce "kup teraz" za 70 Euro na Stary bagnet oczywiście 300 pLN za przeróbkę ....

mam tylko niepewność co do wlaściwego ustawienia szkła względem matrycy po przerobce .... co myślisz andee ? bo tak ogólnie ...

no i przesłone 5,6-8 poproszę
                            Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• flippy
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 39

tak zgadza sie, no tak zarowno contax jak i rollei maja malyformat-zaskoczony jestem nieco szczerze powiedziawszy. Czytalem tez ze bylo takie szklo 200mm f2.8 ale nigdzie nie umialem go spotkac. sam sie zastanawialem nad calym zestawem takich szkiel przede wszystkim dlatego ze sa malo wysluzone (w porownaniu do wiekszosci m42), gabarytowo sa akceptowalne, no i cenowo sa przystepne, wiem ze jest tez 135 (chyba 2.8 ewentualnie 3.5) i 50/1.4 ale chyba juz i tak moj chory kregoslup by nie wyrobil. Troszke wzialem sie za reporterke i meczy mnie manualne ostrzenie a szkoda.
                              DSLR + 6x6

www.komoniewski.com

Komentarz

Pracuję...