Lowepro a może Tenba?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • romero
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 44

Lowepro a może Tenba?

Witam

Zastanawiam się nad zakupem torby na bambetle.
    W zasadzie (jak w tytule) na placu boju jest Tenba i Lowepro.
    Tenba S5 - Lowepro Nova 4 AW.
    Bambetle to 300D, Sigma 18-125, Canon 50, 430EX, system cokin, kilka filtrów, jakieś mniej potrzebne gadżety a z czasem 100-300 USM i fotobank.

Może ktoś doradzi? Będe kupował wysyłkowo więc nie mam okazji pomacać.
    Może jakiś inny model? Na zakup mogę przeznaczyć 250 zł.

pozdro
    romero
    D80 + N18-55, T55-200, Sunpak PZ42X,
    300D + C18-55, C50, T80-210, S18-125 DIGIMATE III, 430ex
  • Flowenol
    Coś już napisał
    • 2006
    • 85

Zamieszczone przez romero
    Witam

Bambetle to 300D, Sigma 18-125, Canon 50, 430EX, system cokin, kilka filtrów, jakieś mniej potrzebne gadżety a z czasem 100-300 USM i fotobank.
    W 4AW powinieneś się zmieścić ze wszystkim co wymieniłeś (wiem bo sam mam i sprzętowo ładuję dosyć podobnie), ale nie wiem czy kanapki jeszcze Ci wejdą, Tenby niestety nie widziałem :-(
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Komentarz

• romero
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 44

Zamieszczone przez Flowenol
      W 4AW powinieneś się zmieścić ze wszystkim co wymieniłeś (wiem bo sam mam i sprzętowo ładuję dosyć podobnie), ale nie wiem czy kanapki jeszcze Ci wejdą, Tenby niestety nie widziałem :-(
      Kanapki to zapakuje do plecaka

Komentarz

• Oakhallow
        Początki nałogu
        • 2005
        • 258

Musisz uwzględnić, że Tenba jest dosyć sztywną torbą (usztywnione dno i dosyć sztyne ścianki). Chwalą się, że jak się upuści na krawedź to nie załamuje się. Nie załamuje się też od noszenia. Na pierwszy rzut oka to bardzo fajnie, ale jak ją sobie "pomacałem" to jednak stwierdziłem, że nie układa się w ogóle do ciała i efet jest jakbym miał sztywny prostokąt. Przed ew zakupem udaj sie ze sprzętem i spróbuj do niej zapakować. Torby Tenby mają parę ciekawych rozwiązań w zakresie dodatkowych (często szczelnych) kieszonek, ale główna komora pozostawia trochę do życzenia, jak dla mnie ma małe możliwości przebudowywania.

Pozdrawiam!

Oakhallow

Komentarz

• mxw
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2315

Zamieszczone przez romero
          mam tenbę P-554 (coś jak dzisiejsze P-655) i bardzo sobie chwalę.
          przeżyła już kilka moich eosów, żadnych śladów zużycia, bardzo solidne wykonanie, bardzo dobre materiały i dodatki, przemyślane uchwyty, zero problemów z zamkami, naprawdę polecam! :cool:

sprzęt, który wymieniłeś zmieściłby się do niej idealnie, tyle tylko, że P-554 jest nieco większa od S-5... chcesz fotki?

generalnie tenba wg mnie jest solidniejsza od lowepro, a poza tym nie jest to firma, którą kupuje każdy kto chce tylko udawać foto ;-)
          no i nie ma wielkiego kolorowego logo.
          pozdro.,
          m.

Komentarz

• leiho
            Bywalec
            • 2006
            • 117

podepne się do wątku... czy w warszawie jest jakies miejsce gdzie mozna Tenbe rozne wariatny obejrzeć?

Komentarz

• romero
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 44

Zamieszczone przez Oakhallow
              Musisz uwzględnić, że Tenba jest dosyć sztywną torbą (usztywnione dno i dosyć sztyne ścianki). Chwalą się, że jak się upuści na krawedź to nie załamuje się. Nie załamuje się też od noszenia. Na pierwszy rzut oka to bardzo fajnie, ale jak ją sobie "pomacałem" to jednak stwierdziłem, że nie układa się w ogóle do ciała i efet jest jakbym miał sztywny prostokąt. Przed ew zakupem udaj sie ze sprzętem i spróbuj do niej zapakować. Torby Tenby mają parę ciekawych rozwiązań w zakresie dodatkowych (często szczelnych) kieszonek, ale główna komora pozostawia trochę do życzenia, jak dla mnie ma małe możliwości przebudowywania.

Pozdrawiam!

Oakhallow
              Niestety nie mam możliwości przymiarki do torby. Pozostaje zakup wysyłkowy. Całkowicie zdaję się na Wasze opinie.

pozdro
              romero

Komentarz

• romero
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 44

Zamieszczone przez mxw
                mam tenbę P-554 (coś jak dzisiejsze P-655) i bardzo sobie chwalę.
                przeżyła już kilka moich eosów, żadnych śladów zużycia, bardzo solidne wykonanie, bardzo dobre materiały i dodatki, przemyślane uchwyty, zero problemów z zamkami, naprawdę polecam! :cool:

sprzęt, który wymieniłeś zmieściłby się do niej idealnie, tyle tylko, że P-554 jest nieco większa od S-5... chcesz fotki?

generalnie tenba wg mnie jest solidniejsza od lowepro, a poza tym nie jest to firma, którą kupuje każdy kto chce tylko udawać foto ;-)
                no i nie ma wielkiego kolorowego logo.
                Fotki chętnie luknę. Jeśli możesz to podeślij tutaj bądź na mail: [email protected].
                P655 - kosztuje ponad 450 zł a mój fundusz to max 250 zł.
                Obecnie mam Bilore ale to straszne badziewie.

pozdro
                romero

Komentarz

• szycho
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 350

Witam!
                  Osobiście polecam Lowepro 4 AW. Mam i mieszcze wszystko co w podpisie, a czasami jeszcze cos dorzuce Torba jest konkretna, dobrze wykonana (LOWEPRO) i jak najbardziej funkcjonalna.
                  Brałem też wysyłkowo od tego sprzedawcy:
                  http://www.allegro.pl/item106145777_...otonet%5D.html
                  Polecam torbe i sprzedawce
                  EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
                  www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• Oakhallow
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 258

Zamieszczone przez leiho
                    podepne się do wątku... czy w warszawie jest jakies miejsce gdzie mozna Tenbe rozne wariatny obejrzeć?
                    Tak. Chyba pełną ofertę mają w sklepie Fotokonsorcjum w centrum handlowym Targówek (obok empiku). Można sobie przymierzać do woli.

Oakhallow

Komentarz

• romero
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 44

Zamieszczone przez szycho
                      Witam!
                      Osobiście polecam Lowepro 4 AW. Mam i mieszcze wszystko co w podpisie, a czasami jeszcze cos dorzuce Torba jest konkretna, dobrze wykonana (LOWEPRO) i jak najbardziej funkcjonalna.
                      Brałem też wysyłkowo od tego sprzedawcy:
                      http://www.allegro.pl/item106145777_...otonet%5D.html
                      Polecam torbe i sprzedawce
                      Na arenie jest jeszcze jedna? torba mianowicie LOWEPRO STEALTH REPORTER 300 AW. Co prawda próg cenowy 250 zł przeskakuje ale może warto dołożyć te 100 zł do 4AW?
                      A sprzedawca faktycznie OK. Kupowałem u nich wysyłkowo błyskadło i szkiełko

pozdro
                      romero

Komentarz

• leiho
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 117

SR 300 jest bardzo ciekawa, i kosztuje u tego goscia 309 zeta ... SR 400 w sklepewach po 340, i tez jest swietna (wiem bo ogladalem, a mnie np Nova zadna nie opodoba sie)

ja jeszcze pojade obejrzec te tenby na targowek, zobaczymy.

pozdrawiam,

Komentarz

• romero
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 44

Zamieszczone przez leiho
                          SR 300 jest bardzo ciekawa, i kosztuje u tego goscia 309 zeta ... SR 400 w sklepewach po 340, i tez jest swietna (wiem bo ogladalem, a mnie np Nova zadna nie opodoba sie)

ja jeszcze pojade obejrzec te tenby na targowek, zobaczymy.

pozdrawiam,
                          Pomiędzy SR 300 a SR 400 jest niewielka różnica cenowa. Kurcze szkoda, że nie moge pomacać. Łatwiej by się coś wybrało.

Komentarz

• Oakhallow
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 258

Jeśli bierzesz pod uwagę SR z nowej serii "Digital" to mogę powiedzieć, że jest to świetna seria pod względem wszelkich dodatkowych przegródek, kieszonek itp. W minionym tygodniu "przyleciała" moja D650 i na prawdę jestem pod wrażeniem.

Oakhallow

Komentarz

• romero
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 44

Zamieszczone przez Oakhallow
                              Jeśli bierzesz pod uwagę SR z nowej serii "Digital" to mogę powiedzieć, że jest to świetna seria pod względem wszelkich dodatkowych przegródek, kieszonek itp. W minionym tygodniu "przyleciała" moja D650 i na prawdę jestem pod wrażeniem.

Oakhallow
                              Myślę o takiej http://allegro.pl/item105622373_dve_...w_nowa_fv.html
                              Ale to chyba nie jest nowa seria "digital"

pozdro
                              romero

Komentarz

Pracuję...