Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich. Właśnie przeszukałem całe forum dotyczące obiektywu Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro i narobiłem sobie chyba tylko niepotrzebnie burdel w głowie. Chodzi mi o to, że chce go kupić. Ale znalazłem wiele opini pozytywnych jak i negatywnych na temat tego obiektywu.
Dlatego proszę was o pomoc. Czy makro w tym obiektywie jest dość dobre???? ( w sumie to mnie kusi, mieć 2 w 1. tele i makro) Czy naprawde powyżej 200mm mydli obiektyw? Czy się wstrzymac troche i zbierać na Canona 70-200 f/4.
Jak działała by ta sigma z canonem 20d???? Wiem, że ta L-ka byłaby lepsza, ale jakby nie patrzeć to ponad 2,5 raza więcej kasy. A nie powiem to też ma jakiś wpływ na wybór. Czy ta L-ka jest warta zapłacenia za nią okolo 2500zł w stosunku do tej sigmy? Proszę doradźcie mi. Wszystkim z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie
Do motylków da rade, ale do robaczków to już lepiej kupić jakieś szkło które jest dedykowane do macro (zdaje się że ta sigma ma skale odwzorowanie max. 1:2)
Zamieszczone przez korba1000
( w sumie to mnie kusi, mieć 2 w 1. tele i makro)
Każdy by tak chciał :wink:
Czy naprawde powyżej 200mm mydli obiektyw? Czy się wstrzymac troche i zbierać na Canona 70-200 f/4.
Jak potrzebujesz do 200 to kup do 200 Napewno troche traci na jakości ale jak masz dobry egzemplarz to nie aż tak znowu żebyś mocno był zawiedziony.
Sigma owszem ma makro ale powiekszeniem nie zachwyca. Jak dołożysz reynoxa jest lepiej za to głębia drastycznie spada. Jak się nastawiasz na owady to może być troszkę za mało.
Do sportu i zwierząt przyda ci sie sprawny i szybki AF - na tym polu sigma sigma zdecydowanie wymięka.
Powyżej 200 za szczyt ostrości uznac jej też raczej nie można. Przy F8 jest względnie acz nie rewelacyjnie. Jeśli zaś potrzebujesz pełnej dziury to niestety z lekkim mydłem trzeba się pogodzić. Pół biedy przy pełnych klatkach ale gdy musisz zdjecie poprzycinać to zaczyna to srednio wygladać.
Inna sprawa - powyżej 200 to canon 70-200 nie ma rzadnej ostrości - co w przypadku zwierząt i ptaków ma pewne znaczenie.
Moim zdaniem wyjściem najlepszym jakościowo acz wcale nie najtańszym jest kupić po doskładaniu 70-200F4 + kiedyś gdy będziesz miał luźne fundusze i foto zwierzaków Cię wciagnie długa stałkę. Wtedy obejdzie się bez półśrodków takich jak sigma.
zadaj sobie też pytanie czy focisz zawodowo i czy naprawdę potrzebujesz szkła za 2500zl / bo jak robisz fotki do rodzinnego albumu 10x15 to bierz sigme
ja na Twoim miejscu bym nie kupowal tej Lki za 2500 tylko za 2000 uzywana. To jest porzadny sprzet ktory raczej sie nie psuje, raczej ciezko go zajezdzic. mozna co chwile trafic ogloszenia w ktorych ludzie sprzedaja go za ok2000.
Własnie sprzedałem te Sigme po 5 miesiacach jej uzytkowania i kupilem eLke. Starciłem na niej 320zl. AF-traktor tej Sigmy jest tragiczny. Teraz dopiero sie ciesze foceniem. Zapewne po jakimś czasie dojdziesz do podobnej konkluzji, ale stracisz troche kaski. Lepiej dozbierac i kupic cos lepszego niz byz madrym po szkodzie. Od madrego po szkodzie masz mnie .
a wogole to ja na twoim miejscu olałbym 70-200 4L i kupil uzywana stara Lke 80-200 2.8L za podobne 2000 zl ... to sprzet stary, duzy i ciezki ale dobry, jasny i czarny
niedrogo też kupisz Canona 70-210/3.5-4.5 ponoć niewiele ustępuje L-ce optycznie a dostaniesz za 1/3 tej kasy używany w dobrym stanie, ja mam i bardzo chwalę, jest nawet krótki test na forum, poszukaj
zadaj sobie też pytanie czy focisz zawodowo i czy naprawdę potrzebujesz szkła za 2500zl / bo jak robisz fotki do rodzinnego albumu 10x15 to bierz sigme
Święte słowa!!!
Zamieszczone przez nelson
ja na Twoim miejscu bym nie kupowal tej Lki za 2500 tylko za 2000 uzywana.
To i tak jest duuuuuużo drożej niż Sigma.
Poza tym, w mojej ocenie, nie da się porównywać Sigmy z jakąkolwiek L-ką - dyć to zupełnie inna klasa sprzętu. Dyskusja wydaje mi się bezprzedmiotowa.
głównie przyrode, zwierzęta, sport
Zwierzęta ... hmmm ... w ruchu czy stojące? ... sport - wyścigi F1 czy może szachy??
Masz kasę? - z oczywistych względów L-ka, Nie masz? - z oczywistych względów Sigma
Komentarz