30v kontra 300x

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gorek
    Coś już napisał
    • 2004
    • 51

30v kontra 300x

mam pytanko czy canon zamierza wystawić coś nowego zamiast 30v bo eos300x to prawie to samo a cena nie?[/b]
    Eos 33V; Eos IX;EF 28-135 IS usm; 24-85usm; Speedlite EX580; i torba z bajerami. Zenit/helios; Zorki; PS A630
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Re: 30v kontra 300x

Zamieszczone przez gorek
    mam pytanko czy canon zamierza wystawić coś nowego zamiast 30v bo eos300x to prawie to samo a cena nie?[/b]
    Nie sądze, 30V jest całkiem świerzy, a to samo na pewno nie jest, wystarczy się odrobinę dokładniej przyjrzeć...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Silent Planet
      Uzależniony
      • 2004
      • 832

Oj, to nie ta półeczka.
      300X to 300V po tuningu - brzydsza i ma szybsze synchro z lampą i 1/4000.
      30V/33V to jest tuning modelu 30/33.
      A 30 to półka wyżej od 300.
      is SILENCE
      "Enjoy the silence."
      ---
      Wróciłem...!
      analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• Leprekan
        Bywalec
        • 2004
        • 166

Zdecydowanie EOS 30v, a dlaczego:
        - większa gama funkcji własnych
        - Eye control
        - jakość wykonania i materiały - bardzo trwałe i szczelne ( fotografowałem na Woodstock - kto był, to wie jakie są tam warunki dla sprzętu)
        - podświetlany LCD.
        - E-TTL II - pomiar światła błyskowego z uwzględnieniem odległości (odpowiednik NIKONOWSKIEGO 3D)
        - Mocniejsza wbudowana lampa - o ile ktoś jej używa.
        - Synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania z lampami Speedlite EX 420 i 550
        - Korekta dioptrii
        - Większa szybkostrzelność oraz sterowanie AF.
        - i coś tam jeszcze by się znalazło

Tylko 30v, jeśli myślisz o rozwoju jako fotograf. Albo i wyżej jak posiadasz dużą gotówkę.
        Pozdrowienia.
        Leprekan
        Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

• Silent Planet
          Uzależniony
          • 2004
          • 832

Tak po prawdzie 30v od 300x różni się "tylko" obudową ( 30v ma pancerniejszą ), czasami do lampy, funkcjami własnymi i trybem seryjnym - konkretnie szybkością, no i 30v ma Eye-Controled Focus ( 33v nie ma ).
          Inne duperele ( duży podświetlany LCD ) są wspólne ( dla wszyskich z serii V i X ), ba, 300x dostał nawet E-TTL II.
          Lecz pomimo tego i tak polecam Ci 30v, o ile masz na niego fundusze, ale tylko z tego względu, że 300x cholernie mi się nie podoba
          Bo technicznie to bardzo dobry aparat.
          is SILENCE
          "Enjoy the silence."
          ---
          Wróciłem...!
          analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Tak zeby namieszac... patrzac na roznice w cenie ~500zl (allegro) to ja juz bym wolal trojeczke zamiast 30V (zreszta kiedys bede na trojeczke wlasnie zbieral ).

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zamieszczone przez Vitez
              Tak zeby namieszac... patrzac na roznice w cenie ~500zl (allegro) to ja juz bym wolal trojeczke zamiast 30V (zreszta kiedys bede na trojeczke wlasnie zbieral ).
              Realna różnica to 850$ (3) vs. 350$ (30V) - wszystkie 3-ki które są teraz na Allegro (chyba że piszesz o jakiejś innej) to licytacje a nie "Kup teraz". Jak do 3-ki dołożysz PB-E2 to się z tego robi ~1200$. Ja jednak do 30-ki wolę dokupic Sekonica L-558 niż kupowac 3-kę, kosztuje mniej więcej tyle co różnica to gołej 3-ki, ewentualnie inwestowac w szkła...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tequil
                Początki nałogu
                • 2004
                • 253

a ja sadze ze 30V jest godnym rywalem nawet EOSa 3 ... pomijajac AF i puktowy pomiar... sadze ze najlepszy zakup to 30V jesli chodzi o analogi (patrzac na cene i mozliwosci)
                Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Tequil
                  pomijajac AF i puktowy pomiar
                  Wlasnie z tym sie gryze... czy punktowy pomiar 3ki czy E-TTLII 30V

Komentarz

• Tequil
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 253

ja teraz wychodze z zalozenia... gorsze body + dobrej klasy swiatlomierz to jest dopiero opcja!
                    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Komentarz

• Krzychu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3611

ja teraz wychodze z zalozenia... gorsze body + dobrej klasy swiatlomierz to jest dopiero opcja!
                      Patrz 3 posty wyżej - dokładnie o takiej kombinacji pisałem
                      Pozdrowienia,
                      KZ
                      KZ Aviation Photography

Komentarz

• gorek
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 51

OK. przekonaliście mnie do 30v więc przyleci do mnie już za miesiąc (za ok 350$) a reszte moich funduszy 850$ zainwestować w samo szkło czy skło + ex580???
                        moje potrzeby to 24-135 ...no i jak najjaśniej przydało by się do miłych portretówek ????

[ Dodano: 16-10-2004 ]
                        tak w załączeniu
                        lampę speedlite580ex mogę mieć za jakieś 500$
                        24-85 300$
                        28-135 400$
                        a tamrona 28-75 to ju ceny znacie
                        Eos 33V; Eos IX;EF 28-135 IS usm; 24-85usm; Speedlite EX580; i torba z bajerami. Zenit/helios; Zorki; PS A630

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Zamieszczone przez gorek
                          OK. przekonaliście mnie do 30v więc przyleci do mnie już za miesiąc (za ok 350$) a reszte moich funduszy 850$ zainwestować w samo szkło czy skło + ex580???
                          To już musisz sam sobie odpowiedzieć, Ty wiesz co będziesz fotografował No chyba że nie wiesz ;-)
                          Zamieszczone przez gorek
                          lampę speedlite580ex mogę mieć za jakieś 500$
                          W B&H jest chyba taniej...
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• gorek
                            Coś już napisał
                            • 2004
                            • 51

oczywiście mój wybór .........ale jakieś nakierowanie to by się przydało czy kupić zestaw czy sie wstrrzymać z zakupem lampy i jeszcze coś wyskrobać na "L" bo to wkońcu szkiełko się najbardziej liczy

Komentarz

• Tequil
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 253

wedlug mnie kupywanie do analoga 580Ex mija sie z celem... Zastosowanie 580EX w prownaniu z 580EX da Ci tylko wieksza sile błysku na korzysc 580EX Ceny 550EX spadna!

[ Dodano: 17-10-2004, 20:25 ]
                              Zamieszczone przez Krzychu
                              Patrz 3 posty wyżej - dokładnie o takiej kombinacji pisałem
                              HEEEEEEH! ja mysle o tym samym swiatłomierzu

Komentarz

Pracuję...