zapchało mi dysze...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

zapchało mi dysze...

PIXMA 3000

kurczaki, to chyba od atramentu, tydzień bez drukowania i czerwony stanął, zero śladu użycia, czyszczenie nic nie daje, we wszystkich wersjach, co gorsza po czyszczeniu nie drukuje także czarnego koloru...

miał ktos takie hece?
    20Dset
    maj łeb...
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Oryginalne czy zamienniki?
    ...

Komentarz

• Driver
      Zablokowany
      • 2005
      • 786

miał

trzepnięcie pojemnikami aż wyleciało troche tuszu pomogło

tylko nad czymś bo troche chlapie

Komentarz

• solti
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1159

Miał, ale w S520. Oczywiście po zamiennikach. Wcześniej używałem dłuższy czas zamienników tej samej firmy i było OK - do wspomnianego zdarzenia. Po dokładniejszym obejrzeniu nieszczęsnych tuszy okazało się, że tym razem producent (ActiveJet) wyprodukował bubel. W tuszu pływały jakieś fafoły, które pozapychały dysze! Żadne próby czyszczenia nie dały skutku. Próbowałem dosłownie wszystkiego i nic nie pomagało. Po wizycie w spradzonym serwisie i próbach reanimacji głowicy przez nich wyrok zabrzmiał - wymiana głowicy:-? Niestety podany koszt (ok. 400 zł) mnie poraził i zamiast głowicy kupiłem nową drukarkę - PIXMA 4000. Od tamtej pory nie uznaję zamienników!!! Problemów już nie ma Dodam jeszcze, że przed feralnym zapchaniem zaschnięcia zastępczaków tez się czasami zdarzały, ale pomagało czyszczenie głowicy. Na oryginałach nigdy coś takiego jeszcze mi się nie przydażyło

Mam jednak nadzeiję, że u Ciebie uda się rozwiązać problem inaczej, niż miało to miejsce w mom przypadku:smile:
        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
        galeria na forum Canon-board
        galeria na stronie lotnictwo.net.pl
        galeria.solti.pl

Komentarz

• Tytus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez solti
          Mam jednak nadzeiję, że u Ciebie uda się rozwiązać problem inaczej, niż miało to miejsce w mom przypadku:smile:
          też mam taką nadzieję, z innymi zastępczakami nie było problemu, dopiero ostatnie taki numer mi wycięły, to chyba Canon sam robi takie po cichu, by zwiększyć produkcję i sprzedaż...

mam nadzieję, że coś pomoże, bo szkoda drukarki, pal sześć pieniądze...80 euro...

a może ją reklamować???
          20Dset
          maj łeb...

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Watek swietnie reklamujacy zamienniki

Zastanawia mnie czy potencjalna oszczednosc choc troche wychodzi na plus liczac zmiany glowic/drukarek.
            ...

Komentarz

• Tytus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez KuchateK
              Watek swietnie reklamujacy zamienniki

Zastanawia mnie czy potencjalna oszczednosc choc troche wychodzi na plus liczac zmiany glowic/drukarek.
              wszystko zależy od zamienników, miałem ich juz masę, z pierwszymi mam problem...

jedno jest pewne, zamienniki spowodowały znaczacy spadek ceny oryginałów, nie zapominaj o tym...

pomachałem atramentami, czarny się trochę odetkał, choć nie kapał na wannę
              czerwony chlapał na wannę a dalej nie chlapie na papier, kupię nowy zestaw, jak będzie poprawa wywalę wszystko i założę nowe, jak nie idę do serwisu...
              Ostatnio edytowany przez Tytus; 289.
              20Dset
              maj łeb...

Komentarz

• asterix
                Uzależniony
                • 2005
                • 793

Zamieszczone przez Tytus
                jedno jest pewne, zamienniki spowodowały znaczacy spadek ceny oryginałów, nie zapominaj o tym...
                nie wszystkich
                ja mam 8 zbiornikow do epsona.. wymiana to 500 zl na szczescie sa tez plusy separowanych zbiornikow.. choc niestety zazwyczaj zmieniam w jednym czasie
                Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez asterix
                  nie wszystkich
                  ja mam 8 zbiornikow do epsona.. wymiana to 500 zl na szczescie sa tez plusy separowanych zbiornikow.. choc niestety zazwyczaj zmieniam w jednym czasie
                  wiesz, Canon też ma separowane...przesadziłem, kupiłem komplet za 21 zł zamiast 30...na moje potrzeby, nie drukuję zdjęc, to super interes, pluję ile wlezie, nie oszczędzam się...w sumie, to ta drukarka już mi się zwróciła...ale szkoda mi jej, bo ma niecały rok i jest jak nowa...miałem ja matce oddać...
                  20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Zawsze mozesz poszukac tanich glowic. Mozna spotkac mniej wiecej w cenie polowy drukarki.
                    ...

Komentarz

• maku
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 563

Kiedyś to już pisałem.
                      Mi zamienniki zapchały dysze w i9950. Nie pomogły żadne metody czyszczenia. Na nic się zdały i myjka ultradźwiękowa i dedykowana do czyszczenia głowic chemia. Koszt nowej głowicy był taki że na pewno nie tknę już żadnego zamiennika.

Komentarz

• popmart
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1721

Zamieszczone przez maku
                        Kiedyś to już pisałem.
                        Mi zamienniki zapchały dysze w i9950. Nie pomogły żadne metody czyszczenia. Na nic się zdały i myjka ultradźwiękowa i dedykowana do czyszczenia głowic chemia. Koszt nowej głowicy był taki że na pewno nie tknę już żadnego zamiennika.

słusznie przt drukarce za 3000PLN to niezbyt mądre uzywać zamienników ja mam i9100 (A3+) i nigdy nie wsadzalem nie oryginalnych ... sam osobiście wątpie poza wszystkim czy zamienniki dają właściwe kolory przy wydruku Jeden tusz oryginalny "6" canona kupuje po ok 30 zł (cena hurtowa w warszawie) a zamienniki są po ok 20 gdzie tu oszczędność....

Komentarz

• Tytus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Zamieszczone przez popmart
                          słusznie przt drukarce za 3000PLN to niezbyt mądre uzywać zamienników ja mam i9100 (A3+) i nigdy nie wsadzalem nie oryginalnych ... sam osobiście wątpie poza wszystkim czy zamienniki dają właściwe kolory przy wydruku Jeden tusz oryginalny "6" canona kupuje po ok 30 zł (cena hurtowa w warszawie) a zamienniki są po ok 20 gdzie tu oszczędność....
                          no przy takiej drukarce to by była czysta głupota, a także przy różnicy w cenie oryginał/zamiennik, ale jak mam różnicę w cenie 30 a 4,5zł to jest o co się bić

dla mnie wierność kolorów się nie liczy, ja drukuję mapy nie zdjęcia, na zwykłym papierze i w takiej ilości, że zamienniki to dla mnie czysty interes...przynajmniej zamienniki porządnego producenta...

po południu pojadę po atrament, jak nie pomoże to z żalem, ale drukarka pójdzie do kosza...choć czarny trochę się odetkał, więc na innym atramencie może ruszy i wtedy chociaż do tekstu się nada...
                          20Dset
                          maj łeb...

Komentarz

• Tytus
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

Zamieszczone przez Tytus
                            po południu pojadę po atrament, jak nie pomoże to z żalem, ale drukarka pójdzie do kosza...choć czarny trochę się odetkał, więc na innym atramencie może ruszy i wtedy chociaż do tekstu się nada...
                            czarny ruszył, załadowałem oryginała, bo nie mielu akurat w supermarkecie zamiennika (16 euro??

czerwony stoi, zapodałem zamiennik...chyba ją rozbiorę...albo czymś dysze przedmucham...

tak czy inaczej do czarnego się nada...

rozebrałem głowicę, przedmuchałem, czarny znowu stanął

ale nowa kosztuje 140pln, więc da się żyć

ostatecznie poddałem się, rozebrałem głowicę, przedmuchałem strzykawką dysze, czarna wróciła do normy, jest nawet lepiej, ale czerwone są zatkane na amen, co ciekawe, widać w nich prześwit a mimo to nie da się wdmuchnąć w nie powietrza, pomógłby pewnie jakiś rozpuszczalnik...ale nie chce mi sie go szukać, olewam, szukam nowej głowicy...
                            Ostatnio edytowany przez Tytus; 289.
                            20Dset
                            maj łeb...

Komentarz

• Tytus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1358

Zamieszczone przez Tytus
                              ostatecznie poddałem się, rozebrałem głowicę, przedmuchałem strzykawką dysze, czarna wróciła do normy, jest nawet lepiej, ale czerwone są zatkane na amen, co ciekawe, widać w nich prześwit a mimo to nie da się wdmuchnąć w nie powietrza, pomógłby pewnie jakiś rozpuszczalnik...ale nie chce mi sie go szukać, olewam, szukam nowej głowicy...
                              POD KRAN Z NIĄ!!!

za wyjątkiem Epsona, który atramenty robi ponoć na polimerach reszta producentów ma atramenty na bazie wody, pogooglowałem trochę, pomoczyłem i czerwony ruszył!

jeszcze jedno moczenie w ciepłej wodzie, potem suszarka w ręce i będzie gites
                              20Dset
                              maj łeb...

Komentarz

Pracuję...