[WROC] Gdzie skalibrują mi monitor?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

[WROC] Gdzie skalibrują mi monitor?

Elo!

Kto we Wrocławiu (i za ile) skalibruje mi monitor?

Kupuję NECa LCD, o którym wiadomo, że ma problem z kanałem niebieskim (jest go o kilka % za mało) i chciałbym go na starcie skalibrować.

Ew. gdzie można w miarę tanio kupić kalibratory pokroju Huey/stary Spyder.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
  • bundy
    Uzależniony
    • 2006
    • 760

Mają jeszcze w ofercie "starego" Spydera, który jednak bez problemowo chodzi z softem OptiCal i PhotoCal (soft ColorPlus, który dają w pudełku można sobie na starcie wyrzucić do kosza, bo to badziew straszny). Cena jest taka sobie (100 euro) - w sumie jak się poszuka, to można kupić ten kalibrator dużo taniej.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• dentharg
      Uzależniony
      • 2005
      • 867

Widziałem, że ColorVision ma Spyder2Express.. ale tam chyba gamma, punkt bieli na sztywno jest ustawiany. I skąd można wziąć ten soft OptiCal/PhotoCal?
      Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• bundy
        Uzależniony
        • 2006
        • 760

Zamieszczone przez dentharg
        Widziałem, że ColorVision ma Spyder2Express.. ale tam chyba gamma, punkt bieli na sztywno jest ustawiany. I skąd można wziąć ten soft OptiCal/PhotoCal?
        OptiCal nie jest już chyba oficjalnie sprzedawany, bo to jest soft do Spyderów starego typu (nowych z serii "2" już chyba nie obsłuży). Punkt bieli jest tam w pełni ustawialny. Ale gdzie to aktualnie kupić, to nie mam pojęcia - jedynie chyba przy zakupie kalibratora z drugiej ręki.
        Nowe Spydery są już nieco droższe a zestaw z naprawdę dobrym softem kosztuje już nie tak mało (oprogramowanie Express jest liche).
        1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• oszin
          Coś już napisał
          • 2007
          • 53

Pozwolę sobie odświerzyć i zarazem mam pytanie:

Kto we Wrocławiu posiada kalibrator i miałby czas i ochotę podjąć się kalibracji laptopa ?
          Ewentualnie czy jest gdzieś taki punkt gdzie można zlecić taką usługę?

pozdrawiam
          oszin
          trzydziecha na karku +kicior+budżetowa stałka+ lampki softy i parasolki

Komentarz

Pracuję...