D2X vs 5D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adam_k
    Bywalec
    • 2006
    • 235

D2X vs 5D

Witam wszystkich forumowiczów mam do was pytanie.
    Ostatnio myślę o zamianie korpusu i systemu z Nikona na Canona. Mam D2X i myślę o zamianie na 5D ale nie wiem czy jest to sensowna myśl. Zależy mi tylko na jakości zdjęć i tu pytanie do was czy ktoś z Was pracował tymi aparatami bo nie chodzi mi tu o dane techniczne bo te znam. Uzywam D2X od roku i nie jest to zły aparat korpus jest swietny obsłuda wydaje mi się lepsza niz w 5D bo wszystkie wazne funkcje moge zmieniac przyciskami bez wchodzenia do menu. Jakość zdjęć zadowalająca ale i tu właśnie jest problem. Fotografuje przede wszystkim ludzi i kolory skóry z D2X mi nie odpowiadają a jak się jeszcze trafi blada modelka to nie jest wesoło. Nie robie w raf bo na seji wykonuje kilkaset fotek i nie miał bym czasu tego obrabiać dodatkowo program nikonowski do raf jest strasznie wolny. Czy jakość zdjęć w praktyce bedzie lepsza z 5D ? nie chodzi mi o korpusy tylko o jakość fotek, robie prawie wszystkie zdjecia na czułości 100 więc szumy na wyższych czułościach nie bedą dla mnie najważniejsze. Może jest tu jakiś forumowicz z Krakowa i mógł by się ze mną spotkać w celu porównania aparatów w akcji.

Jeszcze jedno pytanie czy korpusy 5D z usa to jakieś ryzyko? mam możliwość zakupić taką sztukę z importu walizkowego ale gość nie ma do niego oprogramowania czy można je gdzieś w Polsce w rozsądnej cenie dokupić?
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

body to jedna sprawa, ale chcac uzyskac maksymalna jakosc musisz rowniez postawic na dobre szkla 5D to polowa sukcesu, zobacz sobie posty zalozone przez snowboardera o 5D...
    a co do sprowadzania to chyba ceny w pl w przypadku 5d sa tak porownywalne ze raczej nie warto brac bez gwarancji...

co do kolorow to mysle ze jakies wzorniki bieli/szarosci rozwiaza sprawe balansu bieli wiec jesli chodzi o prace w studio nie powinno byc zadnych problemow
    Instagram

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Mieć taki sprzęt i bazować na JPGach to moim zdanie jakieś koszmarne nieporozumienie. JPG to ja używam przy ważniejszych zdjęciach jedynie jako pogląd..
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• adam_k
        Bywalec
        • 2006
        • 235

Jeśli chodzi o szkła to domyślam się że w grę wchodzą tylko te dobre bo w D2X już to przerabiałem kiedyś w D100 miałem "średnie" obiektywy ale jak zmieniłem body to w D2X było sztrasznie i musiałem zamienić wszystkie. Teraz najczęściej pracuje na 17-55 2.8 DX i 80-200 2.8 AF-S i jest ok. Ale w 5D może będzie lepiej bo matryca większa? w planie do tej 5D kupił bym canona 24-70 2.8 i canona 70-200 2.8 tego bez stabilizacji

Komentarz

• towersivy
          Uzależniony
          • 2005
          • 992

majac d2x i szkiełka o ktorych piszesz za cholere nie przesiadłbym sie na 5d

Pozdeo

Komentarz

• adam_k
            Bywalec
            • 2006
            • 235

Zamieszczone przez Cichy
            Mieć taki sprzęt i bazować na JPGach to moim zdanie jakieś koszmarne nieporozumienie. JPG to ja używam przy ważniejszych zdjęciach jedynie jako pogląd..
            Cichy kurcze jakoś się tak przyzwycziłem i tak mi zostało już gdzieś tak od mojego pierwszego olka E-10 pewnie jeszcze przed nim bym tak robił ale miałem agfe actiom cam i tam nie było wyboru i robiła jakieś swoje pliki Tak na poważnie wiem że troche na tym trace ale czy az tak wiele? Na sesji robie czasem ponad 1k fotek jak potem to obrobić?

Komentarz

• towersivy
              Uzależniony
              • 2005
              • 992

oj idziesz na łatwizne a 1k fotek na sesji?? to co to sesja?? sztab modelek i modelow?? :smile:

Komentarz

• adam_k
                Bywalec
                • 2006
                • 235

Zamieszczone przez towersivy
                majac d2x i szkiełka o ktorych piszesz za cholere nie przesiadłbym sie na 5d

Pozdeo
                No szkiełek mam jeszcze kilka fajnych więc może masz rację ale wiecie jak to jest jak się czegoś nie spróbuje to się nie wie czy było warto. Ja narazie to nie pozbył bym się D2X tylko kupił bym na próbę tego 5D ale nie wiem czy warto bo jeśli jakość będzie podobna to nie ma co tracić kasy.

Komentarz

• adam_k
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 235

e tam zaraz sztab modelek i modeli jedna modelka i tyle, robie fotki (akty) do gazetek erotycznych i tak się niestety porobiło że jak chcesz coś z tego mieć to musisz obskoczyć z jednej sesji kilka tytułów więc fotek trzeba narobić sporo i na dodatek w różnych miejscach:-) przy tych z nikona muszę trochę posiedzieć żeby ten kolor poprawiać a i tak czasem efekt jest nie najlepszy więc dlatego myśle o tym 5D

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez adam_k
                    Fotografuje przede wszystkim ludzi i kolory skóry z D2X mi nie odpowiadają a jak się jeszcze trafi blada modelka to nie jest wesoło. Nie robie w raf bo na seji wykonuje kilkaset fotek i nie miał bym czasu tego obrabiać dodatkowo program nikonowski do raf jest strasznie wolny.
                    W 5D jest coś takiego jak "picture style" specjalnie stworzone dla robienia zdjęć od razu w JPG bez zabawy w RAW i obróbkę. Nawet jest jeden predefiniowany styl do portretów. Jest tam taki parametr "color tone" który całkiem nieźle nadaje się do zmiany odcienia skóry, ale najlepiej gdybyś sam zobaczył jak to działa i czy cię zadowala.
                    "Picture style" mam w 30D i jak robię tylko w jpg np. przy sportowych kiedy zależy mi na dłuższych seriach, to z jakości tego co dostaję prosto z aparatu jestem bardzo zadowolony.
                    Digart

Komentarz

• adam_k
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 235

o coś właśnie takiego mi chodzi żeby ten jpg byl dobry bez siedzenia i obrabiania na kompie. Kurcze musze to jakoś sprawdzić w praktyce

Komentarz

• oszołom
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 301

Jeżeli głównym kryterium dla ciebie są kolory, to faktycznie te z D2X są takie sobie. Balans bieli po prostu rozczarowuje. ( Po za szumami matrycy, był to główny powód ,że nie kupiłem tego korpusu ) Kolory przede wszyskim skóry z 5D będą dużo bardziej naturalne i odpowiadające rzeczywistości. A o ustawienia się nie martw, to tylko kwestia przyzwyczajenia. Mi po przesiadce na Canona zajeło to ok. tygodnia. Pamiętaj tylko o szkłach - jak najlepsze !
                        Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

Zamieszczone przez adam_k
                          Witam wszystkich forumowiczów mam do was pytanie.
                          Myślałem, że mnie potrącił samochód...

Adam, rozwiązanie twoich problemów nazywa się .nef
                          Kup sobie do tego tablicę Color Checker/DC Gretaga i w Photoshopie CS2 (zakładam, że masz) obrobisz te rawy (50-5000 obojętne) w momencie.
                          Adobe Bridge zostało stworzone dla ludzi takich jak ty.
                          Jpg pewnie też można poustawiać (nasycenie, kontrast, ostrość, itp.) w menu aparatu tak by wyglądały jak chcesz.

Z drugiej strony po Photokinie 2006 Nikona ... po prostu nie będzie.
                          the silence is deafening

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

postaw na stalki skoro to studio... sprowadz sobie z USA jak mozesz bedzie taniej, 35/1.4 85/1.8 135/2.0 i 200/2.8 cena podobna do tych dwoch zoomow (no wiem troche drozej) ale nie porownywalnie lepiej i bedziesz wiedzal jedno ... lepiej sie nie da ;-)
                            Instagram

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

tutaj można zobaczyć jak działają style do jpg
                              http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page12.asp
                              Digart

Komentarz

Pracuję...