Filtr połówkowy szary

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lombardino
    • 2004
    • 9

Filtr połówkowy szary

witam
    zastanawiam się nad zakupem filtra szarego połówkowego firmy ROWI (cena75z+wysyłka) oraz HAMA(ok92zł+wysyłka na allegro)
    Który z w/w moglibyście polecić lub odradzic
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Re: Filtr połówkowy szary

Zamieszczone przez lombardino
    witam
    zastanawiam się nad zakupem filtra szarego połówkowego firmy ROWI (cena75z+wysyłka) oraz HAMA(ok92zł+wysyłka na allegro)
    Który z w/w moglibyście polecić lub odradzic
    Po pierwsze żaden ze względu na wyjątkowo badziewnych producentów, po drugie żadne bo są to pewnie filtry nakręcane ? Jeżeli faktycznie tak jest to taki filtr ma linię podziału pomiędzy częścią przezroczystą a szarą dokładnie po środku kadru co jest generalnie porażką. Znacznie lepsze do tego celu są filtry systemu Cokin i kompatybilne - są to prostokątne płytki wkładane w uchwyt mocowany na obiektywie tak że linię podziału możesz ustawić w prawie dowolnym miejscu...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Klosiu
      Bywalec
      • 2004
      • 232

Polecam Cokin 121 i 121s

wydatek moze dosc duzy ale efekty widoczne
      5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• satriani
        Początki nałogu
        • 2004
        • 443

potwierdzam powyższe opinie, sam kupiłem kiedyś połówkowy szary z Hamy z lepszą powłoką 58mm ale nie bardzo się sprawdał ze względu na niemożliwość obniżenia lini podziału, dlatego teraz używam systemu Cokina z filtrami innych (tańszych) producentów- polecam giełdy foto.

Jest to szczególne ważne jeśli masz obiektywy z różnymi gwintami na filtry, wtedy dokupujesz tylko za kilkanaście do killkudziesięciu złotych adapter do systemu cokin.

Jest tylko jedna wada , taki aparat z założonym systenem cokin bardzo zwraca uwagę, a nie zawsze nam na tym zależy , nie?

Komentarz

• marito
          Bywalec
          • 2007
          • 176

Filtr połówkowy szary

Pytanie do mędrców na tym forum - kupiłem filtr połowkowy do mojej Sigmy 10-20 który to niestety wprowadza na zdjęciach fioletowy "zafarb" jak na zdjęciu dołaczonym przeze mnie. Ktoś wie czym to jest spowodowane?
          był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Komentarz

• temol
            Bywalec
            • 2005
            • 113

Zamieszczone przez marito
            Ktoś wie czym to jest spowodowane?
            Zapewne filtrem... Najprawdopodobniej filtr nie jest neutralny, i daje zafarb. Jakiej firmy?

T.

Komentarz

• molsar
              Bywalec
              • 2006
              • 216

mmm jaworzynka? :]

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

troche o przyczynach powstawania takich zafarbow pisalem tutaj:

ale pojedynczy polowkowy szary o umiarkowanym tlumieniu (2-3 dzialki) nie powinien robic az takiego zafarbu. na pewno nie robia go polowki Hitecha, a co do chinczykow czy zblizonych do nich jakosciowo oryginalnych Cokinow... tu juz jest roznie. Cokin akurat slynie z "oryginalnych" kolorow (bo z poprawnych na pewno nie)
                www albo tez flickr

Komentarz

• marito
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 176

Zamieszczone przez temol
                  Zapewne filtrem... Najprawdopodobniej filtr nie jest neutralny, i daje zafarb. Jakiej firmy?

T.
                  No własnie filtr jest raczej "no name", kupiłem go na allegro i z tego co pamietam nie kosztował dużo. Z waszych słów wnioskuję że może to być wina słabej jakości tego filtra?

Komentarz

• kasprzak
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 189

Raczej tak, osobiście mam 2 Hitech'y połówkowe szare i są one neutralnie szare, czyli poprostu wyciągają niebo ściemniając górę.
                    Pozdrawiam
                    Paweł Kasprzak

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Większość "szaraków" daje jakieś zafarby (wspomniany Hitech akurat nie za co mu chwała) ale ten jest ewidentnie nie do zaakceptowania. Co to za filtr, bo farbuje masakrycznie ?
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Dzidek75
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 80

Kup cokin i będziesz zadowolony. Tani prosty i bezproblemowy

Komentarz

• marito
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 176

Jak pisałem jest to "no name" jakich pełno na Allegro, w każdym razie nazwy brak. Jedyna informacja to ta, że jest to filtr Ndx4. No trudno, połasiłem się na tani filtr-mam nauczkę.

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Zamieszczone przez marito
                            No trudno, połasiłem się na tani filtr-mam nauczkę.
                            Ano :-)
                            Niestety filtry szare trzeba kupować sprawdzone. Jeśli czerwona połówka okaże się bardziej pomarańczowa to pół biedy, ale szara musi być neutralna... no chyba że ktoś lubi robić zdjęcia zachodów słońca w południe :-D
                            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• marito
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 176

Zamieszczone przez MacGyver
                              Ano :-)
                              Niestety filtry szare trzeba kupować sprawdzone. Jeśli czerwona połówka okaże się bardziej pomarańczowa to pół biedy, ale szara musi być neutralna... no chyba że ktoś lubi robić zdjęcia zachodów słońca w południe :-D
                              Możesz polecić jakiś konkretny filtr który nie dawałby takich przebarwień? Ale od razu mówię, że Cokin mi nie pasuje ze względu na nieporęczność :-D.

Komentarz

Pracuję...