Czy 300d obsluguje upload przez PTP? Biblioteka libgphoto-2.1.4 twierdzi, że owszem, ale u mnie nie chce działać. Ani z poziomu gphoto, ani gtkam. Czy ktoś się tym bawił?
Modyfikacja Image Tanka (dawniej: PTP upload w 300d)
Zwiń
X
-
-
Re: PTP upload w 300d
trzeba zdaje się całe oprogramowanie canona wywalić z kompa by zadziałałoZamieszczone przez Tomasz GolinskiCzy 300d obsluguje upload przez PTP? Biblioteka libgphoto-2.1.4 twierdzi, że owszem, ale u mnie nie chce działać. Ani z poziomu gphoto, ani gtkam. Czy ktoś się tym bawił?
a i tak szkoda zachodu skoro czytnik USB 2.0 jest i tak ze 100 razy szybszy...20Dset
maj łeb... -
Aaa, czyli dziala. Ja probowalem pod linuxem, wiec softu Canona nie mam
a potrzebuje sie dzis z tym uporac (czytnika nie mam, tank siadl bo ladowarke zostawilem w Szwajcarii)
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
przeszukaj forum, gdzieś o tym pisano....ale szybciej po prostu przegrasz to już chyba normalnie zamiast tracić czas na przekonfigurowanie.....Zamieszczone przez Tomasz GolinskiAaa, czyli dziala. Ja probowalem pod linuxem, wiec softu Canona nie mam
a potrzebuje sie dzis z tym uporac (czytnika nie mam, tank siadl bo ladowarke zostawilem w Szwajcarii)20Dset
maj łeb...Komentarz
-
-
myslałem, że chcesz zrzucać zdjęcia na komp z aparatu?Zamieszczone przez Tomasz Golinskisprobuje zaraz na swiezutkim windowsie na drugim komputerze.
[ Dodano: 09-10-04, 23:17 ]
normalnie? znaczy jak? mi chodzi o zapis na CF.
w drugą stronę to chyba nijak nie działa...PTP tylko przyspiesza zdaje się transmisję na komp......20Dset
maj łeb...Komentarz
-
-
gdyby tak było, to by canon nie kombinował z updatem firmware dla tych co nie maja czytnikaZamieszczone przez Tomasz Golinskinieee. chodzi mi o wrzucenie czegos na aparat. PTP pod winda nie oferuje tego niestety (wlasnie sprawdzilem)
Komentarz
-
problem troche dziwnie rozwiazalem. Rozkrecilem Tank, okazalo sie ze jest bateria Li-Ion 7.4. Wyglada znajomo? Podpiąłem drucikami akku z 300d i działa
[ Dodano: 09-10-04, 23:49 ]
hmm. moge troche sie pobawic i przystosowac tank do aku canonowych na stale. bateria kitowa ma 820mAh czyli spory zysk! cos dla muflona
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
zrobiłem to samo, baretia płaściutka, 7,4V 820mAZamieszczone przez Tomasz Golinskiproblem troche dziwnie rozwiazalem. Rozkrecilem Tank, okazalo sie ze jest bateria Li-Ion 7.4. Wyglada znajomo? Podpiąłem drucikami akku z 300d i działa
[ Dodano: 09-10-04, 23:49 ]
hmm. moge troche sie pobawic i przystosowac tank do aku canonowych na stale. bateria kitowa ma 820mAh czyli spory zysk! cos dla muflona
podłączaleś od środka czy od zewnątrz? możnaby dodatkowe wyjście zrobić,i jakąś stopkę dla baterii Canona i mniej kabli nozna ze soba zabierać, tyle, że aku Canona w samochodzie nie naładujesz...20Dset
maj łeb...Komentarz
-
poki co to rozbebeszylem tank i podlaczylem kabelkami (przytrzymywalem palcami, zeby stykały
)
myślałem, żeby zrobić dziurę w obudowie, wyprowadzić kabel, a gniazdo do aku Canona zrobić z zaślepki
A samochodu na razie nie mam
Właściwie to takie rozwiązanie umożliwia ładowanie baterii Kanona w samochodzie! Właśnie przez tank.
BTW. Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić do czego służą dwa pozostałe styki na baterii (B, D). W googlu nie wygrzebałem nic.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
Za 50 - 70 zł spokojnie można kupić ładowarkę do 511 pracującą na 240AC/12DC V.podłączaleś od środka czy od zewnątrz? możnaby dodatkowe wyjście zrobić,i jakąś stopkę dla baterii Canona i mniej kabli nozna ze soba zabierać, tyle, że aku Canona w samochodzie nie naładujesz...
W kwestii przeróbki banku to fajny pomysł. Tylko pamiętajcie, że aku litowo-jonowe są bardzo wymagające w kwestii ładowania i rozładowywania. Wymagają specjalnych zabezpieczeń etc. Bez nich mogą się zamienić w mały granat. Jakoś nie bardzo sobie wyobrażam rozkręcanie banku za każdym razem kiedy bateria będzie wymagała ładowania i wkładanie jej do ładowarki. Może zrobić odpowiednie gniazdo w obudowie ładowarki i banku a do ładowania odpowiedni kabelek.Komentarz
-
-
Jeśli chodzi o samo zasilanie tanku z 511 to jest OK.W banku też siedziała Li-Ion, więc powinno być ok z zasilaniem z 511. Czy da się ładować, to nie wiem. Jest kwestia tych styków BD.
Napięcia się zgadzają a maksymalny prąd 511'tki na pewno nie będzie przekroczony.
Ja już poszedłem nieco dalej. Kombinuję jak to zrobić, żeby 511 siedziała na stałe w tanku i nie wyjmować jej do ładowania. Ładowanie oryginałną ładowarką od tanku może się źle skończyć szczególnie dla aku. Lepiej by było przerobić canonowską ładowarkę. A jeszcze lepiej kupić taką, która pracuje również na 12V i w nią wsadzić dodatkowe gniazdo do ładowania 511'tki siedzącej w tanku.Komentarz
-
Komentarz