Ludzoe pomocy bo bialej goraczki dostaje...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Redskull
    Coś już napisał
    • 2006
    • 95

Ludzoe pomocy bo bialej goraczki dostaje...

Witam

Na wstepie wyraznie zaznaczam, ze bylem dlugoletnim userem NIKONA i nie wiem jak Canon reaguje i zachowuje sie prze focusowaniu...

Nabylem 20D + Tokina 28-80 f/2.8. Uczulony na wszelkie numery focusa przystapilem do testow. Wiadomo; domino, portrety w studio, listki, troche reporterki.

Zrobilem kilka 20x30 i super zyleta od f/4. Wszystko git, ale prze reprterce (dodam, ze zdjecia "Af-one shot") mam pol na pol mydlo z ostroscia. Ostrze tylko centralnym polem! Nie wiem czy to wina puchy czy szkla. Spac nie moge i dostaje bialej goraczki. Sezon mi sie zbliza a ja mam niepewny focusing To normalne czy panikuje?

Najlepsze jest to, ze przy AF-servo jest duzo lepiej, tylko co z tego jak nie moge przekadrowywac?!?!

U Was tez tak jest i trzeba sie przyzwczaic czy to jakas wada?
    stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

hmmm ... ciezka sprawa... sprobuj moze z innym obiektywem jak masz mozliwosc... jesli bedzie to samo to moze byc wina body... ale raczej to wina szkla... aczkolwiek obie wersje sa prawdopodobne
    Instagram

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Ten obiektyw mydli na długim końcu z pełną dziurą. Pokaż sampla, moze to o to chodzi.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• bartosz108
        Bywalec
        • 2006
        • 197

A ja myślę, że to raczej normalne przy przekadrowywaniu.
        W reporterce jestem raczej słaby, ale jak musiałem coś zrobić 20D to wybierałem najpierw nieostre, a potem najlepsze klatki.
        jak są ładne warunki jest w miarę OK, ale jak jest ciemno, albo pod światło to się zaczyna kaszanić.
        Do reporterki to chyba najlepszy jest 1D mark II.
        Przynajmniej tak ludzie piszą.
        BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• Redskull
          Coś już napisał
          • 2006
          • 95

Luuuudzie. Siadacie na obiektyw i nic pozatym.

Sam nie wiem co jest przyczyna, ale robie fotki na f/4, bo tyle mi potrzeba,a mowiac reportertka mam na mysli reportaz slubny. Probowalem tez z moim dzieckiem, ale to juz totalna porazka..100% nieostrych fot

A takie rzeczy przytrafiaja sie na calym zakresie a nie tylko pod koniec...

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

Chciałbym zobaczyć taką fotę najchętniej z exifem .

Komentarz

• vbel
              Bywalec
              • 2004
              • 130

Zamieszczone przez Redskull

Sam nie wiem co jest przyczyna, ale robie fotki na f/4, bo tyle mi potrzeba,a mowiac reportertka mam na mysli reportaz slubny. Probowalem tez z moim dzieckiem, ale to juz totalna porazka..100% nieostrych fot

A takie rzeczy przytrafiaja sie na calym zakresie a nie tylko pod koniec...
              Witam

Może to jest problem z przyciskiem spustu ? mimo wciśnięcia spustu do połowy aparat dale próbuje dostroić AF(ktoś tutaj kiedyś miał podobny problem)

Jeśli to jest problem przy przekadrowywaniu to zrób test, a mianowicie ustaw blokowanie AF na innym przycisku niż spust migawki.

Pozdrawiam

Komentarz

• Jac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4813

Zamieszczone przez Redskull
                Tak, narazie tak, obiektywy niezaleznych producentow moga roznie wspolpracowac z body... sprawdz obiektyw jesli sie okaze OK reklamuj body... ale nie na odwrot
                no i pokaz jakies sample
                Ostatnio edytowany przez Jac; 857.
                Instagram

Komentarz

• LostMyMind
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 15

fajny opis masz.........no comment pokaz zdjecie to pogadamy

Komentarz

• Redskull
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 95

W takim razie prosze o podanie metody jednoznacznoego sprawdzenia obiektywu, body lub obu...

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

testy na FF/BF w dobrym oswietleniu dadza odpowiedz co do skutecznosci zestawu... natomiast co konkretnie to trzeba sprawdzic z innym body lub obiektywem
                      Instagram

Komentarz

• Tomasz1972
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3042

jakbyś mieszkał gdzieś blisko mnie chętnie bym pomógł , ale niestety nie wiemy gdzie mieszkasz . Może jednak warto uzupełnić profil użytkownika ?

Komentarz

• Redskull
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 95

Witam

Dzieki za pomoc, ale dalej zadnych konkretow. Prosilem o jakies jednoznacze testy... Prosze jeszcze raz. Podajcie mi prosze jakies linki, jakies podreczniki...

Komentarz

• towersivy
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 992

Stress free and easy shopping experience. Simple and speedy service.

Prosze.

Komentarz

• dentharg
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 867

A jak jeździ Ci się moją Toyotą?? Nie wiesz? Hm..

Pokaż człowieku jakiegoś RAWa z EXIFem; zapodaj jakiegoś sampla. Co to, myślisz że my tu jakieś jasnowidze jesteśmy?

Skoro masz kilka fot 20x30 przy f/4 i jest super żyleta to co się nagle sp***, że przy zdjęciach ślubnych jest nieostro?

Lampy używasz do wspomagania AF? Zrób klasyczny test FF/BF przy pomocy Twojego szkła i jeszcze jednego lub dwóch innych denek. Podepnij swoje szkło do innego body.
                              Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

Pracuję...