ISO a ostrość?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ErnestPierwszy
    Uzależniony
    • 2006
    • 734

ISO a ostrość?

Robiłem ostatnio komunię kuzyna i miałem małą ruletkę. Było słońce więc chciałem dobrze i ustawiłem iso 100. Miałem czasy ok 0,125/200/250 więc raczej nie mogłem ruszyć zdjęcia. Obiektyw kitowy.

No i mydełko wychodzi jakoś losowo.
    Fotki na AV-ISO 100-33 i34 mm f.5.0-1/200s. Jedno ostre a drugie nie. Foty bez żadnej obróbki. Cropy 100%

Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.
  • lukep
    Początki nałogu
    • 2006
    • 387

W!

Sample, sample... Bo tak to ciezko oceniac czy tam mydlo, czy tam AF zawodzi czy tez ISO...

Zdrowko

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Większe iso -> większa przesłona -> większa GO i mniejsza szansa, że błąd AF lub fotografa spowoduje wyskoczenie obiektu poza GO.

Ponadto 1/125 też można poruszyc na kicie.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Gwarantuje ze i 1/250 da sie poruszyc Mam bardzo utalentowanego w tym kierunku kolege
        ...

Komentarz

• Encor
          Bywalec
          • 2006
          • 175

Zamieszczone przez KuchateK
          Gwarantuje ze i 1/250 da sie poruszyc Mam bardzo utalentowanego w tym kierunku kolege
          Spoko Ja nie mogę stosować zasady "najdłuższy czas = odwrotność ogniskowej", bo poruszam za bardzo

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
          Iso 100 i 18-30mm to mydło Jakoś dziwnie.
          Ciekawi mnie to ISO dlaczego mydli na 100?
          Mydło może wynikiać z tak wielu przyczyn, że bez obejrzenia zdjęć nie da się nic powiedzieć.
          Ostatnio edytowany przez Encor; 4799.

Komentarz

• ErnestPierwszy
            Uzależniony
            • 2006
            • 734

Bo fotki już przeprocesowałem ale mam jeszcze oryginały na karcie w aparacie

Już widzę, że problem leży chyba po mojej stronie.

Najpierw złapałem ostrość a potem musiałem się bujnąć do przodu i ostrość poleciala, widać to na liściach: ostra twarz i rozmyte liście lub nieostra twarz i liście ostre...

Robiłem szybko zdjęcia, bo do Proboszcza kolejka dzieci była długa Po drugie wbudowana lampa długo się ładowała i stąd te ruchy

Pozdrówka!

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Zamieszczone przez Encor
              Ja nie mogę stosować zasady "najdłuższy czas = odwrotność ogniskowej", bo poruszam za bardzo
              Tak tylko pro forma: najdłuższy czas = odwrotność ogniskowej razy crop *
              czyli: dla 50mm nie będzie to 1/50s tylko 1/80s.

* - nie dotyczy 1Ds, 1DsII, 5D

Co do kita:
              MZ zależy od światła, mój za dnia ostrzy w miarę, w nocy tak koło 23:00-02:00 to wogóle nie ostrzy (musiałem się posiłkować 85L).
              the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...