Obiektyw z jaką największą ogniskową można założyć do tego aparatu bez obawy o tzw. zaciemnienia na zdjęciach? Dokładnie chodzi mi o obiektyw VIVITAR SERIES 1 100 - 400.
Canon EOS 300V
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Nie wiem , ale wiem ze nie warto wydawac pieniedzy na to szkło jest baardzo słabe.Zamieszczone przez CrowObiektyw z jaką największą ogniskową można założyć do tego aparatu bez obawy o tzw. zaciemnienia na zdjęciach? Dokładnie chodzi mi o obiektyw VIVITAR SERIES 1 100 - 400. -
Aaaaaale łosochozi?Zamieszczone przez CrowObiektyw z jaką największą ogniskową można założyć do tego aparatu bez obawy o tzw. zaciemnienia na zdjęciach?Komentarz
-
Eos 300v
Witajcie!
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem EOS 300V. Mam tylko mały problemik nie mam do niego polskiej instrukcji czy któryś z Was forumowiczów posiada takową w PDF-ie? jeżeli tak byłbym szczęśliwy gdyby ktos z Was byłby dobry mi ją podesłac na e-mail
([email protected]) Mam jeszcze jedno pytanie czy obiektyw CANON EF 90-300 f/4.5-5.6 USM czy CANON EF 100-300 f/4.5-5.6 USM do modelu 300v byłby najlepszy! Jest różnica cenowa i wiem że w Waszych opiniach setka jest lepsza ale czy aby z tym modelem?? Dzięki jeszcze raz za odpowiedź i Pozdrawiam wszystkich!!
Komentarz
-
-
-
Jeżeli zależy Ci na jakości to setka lepsza a jeżeli na niskiej cenie to 90-300.5D/T17-35 2.8-4/C50 1.4 /C100 2.0/C70-200 4L/430EX IIKomentarz
-
Mam jeszcze jedno pytanie czy obiektyw CANON EF 90-300 f/4.5-5.6 USM czy CANON EF 100-300 f/4.5-5.6 USM do modelu 300v byłby najlepszy! Jest różnica cenowa i wiem że w Waszych opiniach setka jest lepsza ale czy aby z tym modelem??[/QUOTE]
100-300 jest lepszy z każdym modelem, bo jest poprostu lepszy.Komentarz
-
300v jako pierwszy aparat?
Witam, jako iż jestem nowy na forum to z góry przepraszam ,jeżeli trafiłem do złego działu.
Zaczne od początku. Zamierzam zakupić lustrzankę...eos'a i tu mam problem. Wybieram między 300 a 300v, przeznaczeniem będą głównie zdjęcia przyrodnicze. To pierwszy problem, a drugim są obiektywy. Dziś sobie poczytałem i dopiero zacząłem sie zastanawiać, nad tym jakie i w jakich cenach obiektywy będą pasowały do tego aparatu (biorąc pod uwagę 300 i 300v)? Aha, i jeszcze jedno, póki pamiętam, jak ze zdjęciami makro w tych modelach? Mógł by ktoś podać link/linki do galerii ze zdjęciami wykonanymi właśnie tymi aparatami? Szukałem na googlach i nigdzie nie znalazłem ;/ może jakieś własne zbiory? Pozdrawiam.Komentarz
-
Oba są dobre, 300V jest nowszym modelem, o poprawionej ergonomii i rozbudowanych kilku funkcjach. Jeśli różnica w cenie nie stanowi dla Ciebie problemu bierz 300V.
Oba mają ten sam standard mocowania obiektywu (bagnet) - canon EF. 300V może nie współpracować z kilkoma starszymi modelami Sigmy z mocowaniem Canon EF. Niemniej w większości obiektywy te do "orłów" nie należą i nie warto sobie nimi zawracać głowy (choć kuszą niskimi cenami).Dziś sobie poczytałem i dopiero zacząłem się zastanawiać, nad tym jakie i w jakich cenach obiektywy będą pasowały do tego aparatu (biorąc pod uwagę 300 i 300v)?
Nadają się oba (do zastosowań amatorskich oczywiście). Jakość uzyskiwanych zdjęć zależy raczej od użytego obiektywu, niż modelu aparatu do którego był on przykręcony. Na dobrą sprawę, w fotografii analogowej, o zdjęciu decyduje obiektyw i użyta klisza, model korpusu tylko ułatwia bądź utrudnia pracę, choć na początku rzeczywiście trudno sobie poradzić aparatem bez dobrej automatyki.Aha, i jeszcze jedno, póki pamiętam, jak ze zdjęciami makro w tych modelach? Mógł by ktoś podać link/linki do galerii ze zdjęciami wykonanymi właśnie tymi aparatami? Szukałem na googlach i nigdzie nie znalazłem ;/ może jakieś własne zbiory?Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Na sample w ogóle nie patrz. Z 300, 300v czy innych mogą być identyczne jak z 1V. To nie cyfra więc jakość zależy tylko od obiektywu i filmu (edit:ups, mogłem wcześniej przeczytać post MacGyver'a
). Pamiętam jak sam rok temu przeglądałem sample 300v na trekearth
Teraz z perspektywy czasu wydaje mi się to trochę śmieszne :-) Ja na Twoim miejscu brałbym 300v. Sam od niego zaczynałem. To co może Ci się nie spodobać to brak quick dial'a i duża ilość plastiku, ale da się przeżyć. Dla wygody kup do niego grip'a. Gdy ja go kupiłem to później już nie zdejmowałem.

Komentarz
-
Hm..ok, troche mi sie wyjaśniło
Jakie obiektywy polecacie do zdjęć makro ;>
Ma ktoś jakieś fotki z 300v gdzieś na ftp? Jeżeli tak, to poprosił bym o link na PW jeśli było by to możliwe
Komentarz
-
~100mm macro 1:1. Canon, Tamron(90), Sigma(105), Tokina
ewentualnie w zupełności wystarczająca na początek Cosina 100/3,5
http://canon-board.info/showthread.php?t=9085
Na litość boską, po co Ci fotki z 300v. To jest KLISZAK!
Ze strony technicznej jakość zależy tam tylko od słoika, który do niego przykręcisz oraz od wstążki, którą do niego wsadzisz. :-)
Bo oczywiście najwięcej zależy od tego ziutka, co z tyłu - za aparatem... :-)Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
A ja na Twoim miejscu olałbym 300-tki wszelkie, bo co to znaczy "aparat na początek"? A potem co, wyrzucisz go, czy sprzedać spróbujesz? Uważam, że powinieneś kupić coś półprofesjonalnego, czego zmieniać nie będziesz musiał. I tu się zgadzam z którymś tam przedmówcą, QuickDial to rzecz zdecydowanie bardzo ważna i ułatwiająca pracę. EOS 50, 33, 30- droższe oczywiście, ale na pewno korzystniejsze. Szczególnie 50. Szkło "na początek", jeśli to ma być przyroda w sensie zwierząt czy ptaków, musi być USM (albo jego odpowiednik innej firmy), ogólnie szybki i cichy, oraz o długiej ogniskowej i ewentualnie dobrym świetle, ale nie popadajmy w koszty
Ot, takie 90-300 USM i pięknie. A do makro osobiście polecam nie uzywać specjalnych obiektywów, tylko kupić (ok.50zł) przejściówkę na M42, do tego dowolny obiektyw, np. standardowy Helios 44, pierścienie pośrednie, które każdy średnio zdolny tokarz Ci zrobi i wio. Tylko polecam najpierw mieć jakikolwiek know-how nt. naświetlania fotografii, bo przy M42 o automatyce można zapomnieć.
gwozdzt: i bardzo dobrze, że kliszak, bo się chłopak nauczy na nim robić zdjęć a nie onanizować się sprzętem.Canon jakiś tam, bo lubię
Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.
Moje www
Zobacz mnie na GoldenLine...
...i na LinkedInKomentarz
-
Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
Tylko wytłumacz mi jeszcze po co mu sample?
Komentarz