BF/FF po raz 100...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

BF/FF po raz 100...

30D z 50-tką f/1.4 robi mi BF. Im większa odległość od obiektu tym BF jest większy. Przy 0,5m praktycznie niezauważalny, przy 1m już widać 2-3cm a przy 5m BF robi się nawet metrowy.
    Niestety nie posiadam żadnego jasnego szkła żeby porównać, na 70-200 f/4 BF nie zauważyłem ale głębia jest dosyć duża więc nie bardzo nadaje się do porównania.

Puszka czy obiektyw? Albo inaczej, czy ktoś miał taki BF z winy tego obiektywu?
    Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
    Digart
  • towersivy
    Uzależniony
    • 2005
    • 992

Tylko sprawdzenie 2 sztuki moze dac Ci odpowiedz na pytanie szkło czy puszka.

Pozdro

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Zamieszczone przez towersivy
      Tylko sprawdzenie 2 sztuki moze dac Ci odpowiedz na pytanie szkło czy puszka.
      Się powtórzę, ale moim zdaniem sprawdzenie przy MF, z wykorzystaniem potwierdzenia ostrości, uniezależnia test od napędu AF w obiektywie, przez co testuje się w ten sposób puszkę.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1709

@MMM
        Jesteś z Warszawy, więc możesz się zawsze wybrać na Żytnią.

[email protected]

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1709

Zamieszczone przez piast9
          Się powtórzę, ale moim zdaniem sprawdzenie przy MF, z wykorzystaniem potwierdzenia ostrości, uniezależnia test od napędu AF w obiektywie, przez co testuje się w ten sposób puszkę.
          Mnie się wydaje, że nic to nie da. AF czy potwierdzenie ostrości "ustawia" ostrość w ten sam sposób - z tym że jedno automatycznie (mamy również potwierdzenie ostrości) drugie nie.

[email protected]

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
            @MMM
            Jesteś z Warszawy, więc możesz się zawsze wybrać na Żytnią.
            No właśnie w tym problem że jestem w tej chwili poza Warszawą i mam tylko kilka dni na zwrot obiektywu w razie czego. Puszkę też mam od niedawna i nie testowałem jej na BF/FF z innymi obiektywami.
            Digart

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez piast9
              Właśnie tak zrobiłem, BF jak cholera :], puszka do kalibracji.
              BTW rozczarowała mnie trochę ta 50-tka. Spodziewałem się żylety już na f/2.0. Chyba jednak optyczne.pl robią bardziej miarodajne testy MTF niż photozone.
              Digart

Komentarz

• towersivy
                Uzależniony
                • 2005
                • 992

Mnie się wydaje, że nic to nie da. AF czy potwierdzenie ostrości "ustawia" ostrość w ten sam sposób - z tym że jedno automatycznie (mamy również potwierdzenie ostrości) drugie nie.
                Zgadza sie, dlatego jesli ma sie watpliwosci trzeba wyostrzyc na oko, pozniej zrobic identyczna fotke z AF i wszystko bedzie jasne.

Pozdro
                Ostatnio edytowany przez towersivy; 1755.

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Moim zdaniem nie jest tak samo. Przy AF oprócz czujnika w puszce działa serwo w obiektywie. Źle działać może jedno i/lub drugie. Ostrząc ręcznie polegasz tylko na wskazaniach czujnika, nieprawidłowe działanie samego napędu w obiektywie w oczywisty sposób nie wpłynie na wyniki takiego testu.
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...