View Full Version : Ciekawe miejsca...
Może dało by sie stworzyć podforum w którym ludzika pisali by o ciekawych fotograficznie miejscach z zachowaniem podziału np na regiony Polski:?: Chodzi mi o to aby łatwiej było wyszukać takie miejscówki np wokół konkretnego większego miasta. Dajmy na to mamy podział na Warszawę, Kraków, Poznań, Częstochowę itd. Gdyby w tym podforum umiescić miasto jako kolejną podkategorię mogłaby utworzyć sie w końcu ciekawa baza interesujacych miejsc.
To oczywiście tylko zarys pomysłu, który można dopracować. Co Wy na to?
jak dla nie pomysł super.. i choc opisow takich miejsc znajdziesz na CB duzo, to podzial administracyjny znacznie ulatwilby szukanie.. fotki,krotki opis i byloby cacy :mrgreen: .. gdyby zebrac takie informacje, moglby powstac calkiem fajny "atlas fotograficzny" made in CB :D
zobaczymy co na to "gora" ;-)
Tomasz1972 13-05-2006, 17:56 Temat już przerabiany http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9598
Ba uważam iż takie "rozpisanie" zachęcałoby bardziej niż obecne rozwiązanie do opisywania ciekawych miejscówek.
Temat już przerabiany http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9598
Niby tak ale nie do końca. Bo faktycznie ogólna kategoria istnieje ale podziału brak. Gdyby taki jasny podział istniał to po pewnym czasie pan X z Koziej wólki wiedziałby niemal po jednym rzucie okiem iż np w promieniu dwugodzinnego wypadu ma pod nosem superciekawą fabrykę azbestu, 2 rezerwaty latajacej pieczeni, ruiny domu byłego prezydenta itp ;) . A tak informacje o miejscach mieszają się z różnymi innymi i specjalnie przejrzyste toto nie jest.
Zresztą w sytuacji gdyby pan X zobaczył że jego miejscowość pozostaje nie opisana to może by go to zmobilizowało, czego moim zdaniem kategoria ogólna jednak nie czyni.
Edit:
Czyli coś takiego jak początek watku o Szczecinie tyle że szczecin byłby cała podkategorią podobnie jak inne miasta i powiedzmy byłoby to moderowana aby zabezpieczyć sie przed bałaganem.
Możesz zawsze nazywać wątek [Kozia wolka] nie wyborazam sobie robienia kategorii dla kazdego miasta - zreszta 80% była by pusta.
Hazan Admnie kochany może się nieprecyzyjnie wyraziłem z ta Kozią Wólką - nie dla każdego miasta. Wybralibyśmy 10 czy 12 wiekszych równomiernie rozłożonych po naszym kraju i tylko tyle byś musiał podkategorii założyć. Te mniejsze miejscowości raczej są rozłożone wokół większych. Dieki temu mieszkaniec okręgu - jednego z 10, czy iluśtam wiedziałby gdzie może się wybrać aby pofocić. Mieszkaniec Koziej też by skożystał, bo by sie okazało, że leży ona pare kilosów obok czegoś opisanego bo i Polska mała jest i dzięki temu np nie musi rezerwatu ptaków sam szukać. Dodatkowo od ręki dowie się czy opróc nazwy to jakieś ptaki np tam znajdzie czy tez grypa wybiła już wszystkie.
FOTOGRAF 13-05-2006, 19:23 a mzoe poprostu w dziale plenery zrobic podkategorie z wojewodztwami
np:
kujawsko - pomorskie
pomorskie
slaskie
zagranica ( miasta zagraniczne )
itd...
wtedy kazde z miast bylyby wpisane do danego wojewodztwa?
Ale wedłóg starego podziału! Bo mi Częstochowę wrzucicie do Ślaska ;)
a gdyby to po prostu uzytkownicy umieszczali watki z miastami i dopisywali do nich wszystkie kolejne informacje?? jak ktos ma cos ciekawego do pokazania - napisze.. i tym sposobem bylyby tylko te miasta o ktorych napisza uzytkownicy.. z czasem pewnie lista by sie rozrosla :D
Tomasz1972 13-05-2006, 19:46 a gdyby to po prostu uzytkownicy umieszczali watki z miastami i dopisywali do nich wszystkie kolejne informacje?? jak ktos ma cos ciekawego do pokazania - napisze.. i tym sposobem bylyby tylko te miasta o ktorych napisza uzytkownicy.. z czasem pewnie lista by sie rozrosla :D
A ciekwasze wątki moderatorzy mogliby przyklejać :)
Tomasz Golinski 13-05-2006, 19:46 najlepiej byłoby gdyby na forum mogły istniec podkategorie podobne jak na allegro. Tzn. wchodze w plenery i widze wszystko. A jak wejde w Podlaskie to widze tylko podlaskie. Z tego co wiem, to tak sie jednak nie da z przyczyn technicznych.
Można za to zrobic cos takiego:
podklejony watek z linkami do innych watkow. np z podzialem na wojewodztwa/miasta/cokolwiek. Np tak:
Mazowieckie:
Warszawa
Zoo - link do wątku o zoo
Lotnisko - link do wątku
Wołomin
Link do mafii
Innym rozwiązaniem byłoby sztywne określenie zasad nazywania wątków i podpieranie się wyszukiwarką w celu filtrowania:
Warszawa - mazowieckie - lotnisko, itp.
Czyżby pomysł umarł z braku zainteresowanych takim rozwiązaniem?
Czyżby pomysł umarł z braku zainteresowanych takim rozwiązaniem?
nie do konca.. ja wciaz jestem "ZA" i chetnie sie wlacze do projektu tylko.. po sesji ;) .. poki co trzeba odpracowac panszczyzne a potem bede mogl troche pojezdzic i obfocic pare ciekawych miejsc, do tego opis i bedzie mozna zamieszczac.. jesli o mnie chodzi to glownie beda to okolice Katowic (glownie, choc nie tylko - aparat mam ze soba na kazdym, nawet najkrotszym wyjezdzie poza miasto), beskidy + wszelkie wyjazdy wakacyjne w Polske.. mysle, ze cos sie z tego uzbiera na poczatek i moze z czasem zacheci tez innych :twisted: :mrgreen:
pozdrawiam
Ja też mam już kilka pomysłów i powolutku zacznę zbierać materiały. Niestety też nie mam tyle wolnego czasu ile bym chciał aby to zrobić szybko - brakuje mi materiału zdjęciowego. A pogoda też nie zawsze z wolnym czasem się chce zgrać :(.
no to w takim razie pozostaje zbierac materiały :D .. jak juz cos "sie urodzi" to mozna bedzie wrzucic na CB w formie zaproponowanej prze Tomka.. zamysł taki o jakim myslalem a moderowany watek to chyba najlpeszy sposob, zeby jakosc nie poszla w ilosc ;-) .. ja od 5 czerwca bede mogl juz zaczac cos przygotowywac :D .. pozdrawiam :smile: ..
Może na początek wystarczyłby podział na województwa i w nich osobno stolice województw, a kiedyś może dałoby się to rozszerzyć na powiaty, ale tylko te, które zostaną dodane przez userów z konkretnymi przykładami?
Może na początek wystarczyłby podział na województwa i w nich osobno stolice województw, a kiedyś może dałoby się to rozszerzyć na powiaty, ale tylko te, które zostaną dodane przez userów z konkretnymi przykładami?
a jak ktos nie mieszka w "stolicy wojewodztwa"?? Tomek miał dobry pomysł z tym podziałem i tego sie trzymajmy.. zreszta na razie beda sie i tak pojawiac tylko te miejsca do ktorych forumowicze dotra z aparatem by je uwiecznic + zechca dodac jakis opis :smile: .. ja biore sie za to od 6 czerwca, mam nadzieje ze Zigi pamieta i tez sie wlaczy :smile:
.. ja biore sie za to od 6 czerwca, mam nadzieje ze Zigi pamieta i tez sie wlaczy :smile:
Pamięta! Myslę, że coś się w piątek (przynajmniej jeśli chodzi o wykonanie zdjęć) urodzi. Niestety w tygodniu pracuję i cieżko się wyrwać :(, a miejsca które przychodza mi do głowy wymagaja przeważnie małej wyprawy.
a jak ktos nie mieszka w "stolicy wojewodztwa"?? Tomek miał dobry pomysł z tym podziałem i tego sie trzymajmy.. zreszta na razie beda sie i tak pojawiac tylko te miejsca do ktorych forumowicze dotra z aparatem by je uwiecznic + zechca dodac jakis opis :smile: .. ja biore sie za to od 6 czerwca, mam nadzieje ze Zigi pamieta i tez sie wlaczy :smile:
A co ma miejsce zamieszkania wspólnego z osobnym umieszczeniem stolicy województwa? Chodziło mi o to, że w stolicy może być więcej wpisywanych miejsc niż w całej reszcie województwa. A co do powiatów to przecież wiadomo, że umieszczane byłyby nie wszystkie, a tylko te, do których dotrą forumowicze, za to łatwiej byłoby coś wyszukać w interesującej nas okolicy.
Zigi, i jak tam prace - masz juz cos :) :?: ja od srody bede mial znow auto do dyspozycji (chwilowo przeglad i wymiana glupiej czesci ktora z austrii trzeba sprowadzac :evil: ) i mam juz kilka pomyslow w obrebie wojewodztwa :twisted: .. rozumiem, ze forma to opis + zdjecia + kwestia dojazdu/lokalizacji + uwagi autora (czyt. co, gdzie i ew. z jak liczna obstawia ;-) ..
pozdr.
Zigi, i jak tam prace - masz juz cos :) :?: ja od srody bede mial znow auto do dyspozycji (chwilowo przeglad i wymiana glupiej czesci ktora z austrii trzeba sprowadzac :evil: ) i mam juz kilka pomyslow w obrebie wojewodztwa :twisted: .. rozumiem, ze forma to opis + zdjecia + kwestia dojazdu/lokalizacji + uwagi autora (czyt. co, gdzie i ew. z jak liczna obstawia ;-) ..pozdr.
Ze wzgledu na pogodę i brak czasu prace stoją w miejscu. Te miejsca o których, myślałem mimo wszystko wymagaja większej wyprawy, które realizowac mogę jedynie w soboty i niedziele. Postanowiłem skupić się nie na samej Częstochowie (tę zostawię komuś mieszkającemu w samym mieście) a bardziej na jej okolicach. Mam nadzieję, iż od tego weekendu zrobi się nieco ładniej i znajdę chwilę na przygotowanie materiału.
Witam
Pomysł jest super. Zawsze brakowało mi czegoś takiego "w ogóle". Moim zdaniem najbardziej sprawdziłby się podział:
1. na krainy geograficzne Śląsk, Mazowsze, Pomorze Zachodnie...)
lub
2. wg województw, ale obecny podział, bo 49 "podwątków" to trochę za dużo. No i faktycznie możnaby dodawać powiaty, tak jak pisał lynx.
A świat podzielić ogólnie wg kontynentów...
A w tytule postu w konkretnym wątku podawać miasto i obiekt(np. Katowice - Spodek).
|