Rzutnik do slajdow

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bartosz
    Bywalec
    • 2005
    • 146

Rzutnik do slajdow

Witam ponownie,
    Mam zamiar kupić urządzenie jak w temacie.
    Mam do dyspozycji ok. 300 PLN i przeglądając Allegro wpadło mi pare w oko. Chwalonych na pl.rec.foto projektorów Leici w ogóle nie ma obecnie na allegro ale znalazłem takie:

Może ktoś coś o nich wie albo co więcej używa.
    Przeglądałem sieć ale niewiele znalazłem, szczegolnie na temat rzutników Zeissa.
    Bartek
    EOSy
  • Gizzmo
    Początki nałogu
    • 2004
    • 266

Rzutnik do slajdow

Co sadzicie o tej ofercie?
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66840215
    Chce kupic rzutnik i nie wiem jaki. Czytalem troche w necie i wyczytalem ze ten rzutnik jest calkiem niezly. Nie wiem tylko jaka cena za to cudo nie jest wygorowana (mowa oczywiscie o sprzecie urzywanym).
    Ostatnio edytowany przez Gizzmo; 873.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• Gizzmo
      Początki nałogu
      • 2004
      • 266

Tamta oferta z allegro przeszla juz do historii, wiec moze zaczne pod tym postem nowy watek.
      Czytalem w necie to co udalo sie wyszperac o rzutnikach, czyli:
      http://www.photozone.de/8Reviews/proj.htm
      Prezentowane tam rzutniki sa dosc drogie, pomijajac juz fakt ze nie sa zbyt latwo dostepne. Jedyny znany mi sklep internetowy majacy w swojej ofercie nowe projektory do slajdow to foto-bogutti. Znacie moze jakies inne sklepy z tym sprzetem?
      Jakich rzutnikow Wy uzywacie? Ktore z funkcjonalnosci waszych rzutnikow uwazacie za niezbedne, a bez ktorych mozna sie obejsc? Gdzie jeszcze mozna znalesc w necie cos o rzutnikach?
      Rzutnika potrzebuje do prezentacji slajdow rodzinie, znajomym. Wiem ze takie grono nie ma zwykle zbyt duzych wymagan jesli chodzi o jakosc, jednak chcialbym miec dobry rzutnik.
      Za nowy rzutnik moglbym dac do 1000zl. Co mozna by w tej cenie znalesc?
      EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• jharv
        Bywalec
        • 2005
        • 121

Zamieszczone przez Gizzmo
        Co sadzicie o tej ofercie?
        http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66840215
        Chce kupic rzutnik i nie wiem jaki. Czytalem troche w necie i wyczytalem ze ten rzutnik jest calkiem niezly. Nie wiem tylko jaka cena za to cudo nie jest wygorowana (mowa oczywiscie o sprzecie urzywanym).

Jestem posiadaczem rzutnika Braun paximat SC 540 (bardzo podobny do tego na allegro). Posiada on autofocus, halogen 150W. kupiłem go w Tarnowie za 750zł.
        Co mogę o nim powiiedzieć ? Jestem z niego zadowolony autofocus pracuje dobrze, ma sterowanie na pilota kablowego (mógłby mieć bezprzewodowego).
        Zawsze jest tak, że każdy swoje chwali, ja jedynie zwrócę Panu uwagę co jest bardzo przydatne (obowiązkowo):
        - autofocus
        - na pilocie przyciski do ustawiena ręcznie ostrości (slajdy często "pływają" i podchodzenie do rzutnika co chwilę jest bardzo męczące).

Czy 250W halogen ? nie wiem mi całkowicie wystarcza 150W
        85mm obiektyw ? (do małego pomieszczenia mógłby być szerszy, ale tutaj w grę wchodzi cena)
        Na pewno ostry obiektyw (standardowy mi wystarcza)
        Z regulacją przysłony ? Przydałaby się, ale znowu w grę wchodzi cena.
        Pozdrawiam

PS Ktoś inny poleci Panu Leicę, jeszcze inny Zeissa itd. Ilu Polaków tyle zdań.

Komentarz

• amperior
          Coś już napisał
          • 2005
          • 80

Rzutnik do slajdow

Witam.
          W zw z tym, ze planuje powrot do analoga(ale nie rezygnujac calkowicie z cyfry), chaialem zakupic ww sprzet
          Totalnie nie mam pojecia jak do tego podejsc
          Na allegro sa jakies tanie sprzety i w zasadzie chyba takiego czegos potrzebuje
          Np: http://allegro.pl/item103271961_rzut...w_ennalyt.html ale nie wiem jak z kasetkami. Bo mam troche zrobionych slajdow ale kasetek nie mam i nie wiem czy do takiego sprzetu gdzies dostane (allegro) i jakie tam pasuja wogole?

Czy macie doswiadczenie z takimi sprzetami? Czy moze sa inne niedrogie i lepsze?
          To ma byc pierwszy rzutnik i przy takiej cenie to chyba nawet na test mozna se pozwolic
          EOS 5Dkm3; EOS 50E; Canon 17-40L f4; Canon 100-400L; Canon 50/1,8; Canon 28-80 f3,5-5,6 IV; Carl Zeiss Jenna - Sonnar 135 f3,5 MC; Polar Hoya HMC i kilka roznych UV;

Komentarz

• zanussi
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1696

cześć.
            jeśli chodzi o rzutnik, polecam tą maszynkę potraktować jako monitor komputerowy. Słaby rzutnik ze słabym obiektywem i słabą mocą żarówki moze pogorszyc komfort i jakość wyświetlanych obrazów. Podstawą jest obiektyw, niekoniecznie zoom (im wyższa jakość szkła- tym lepsze orazy na ekranie {wiem trywialne troche, ale tak jest}), fajnie gdyby miał autofokus (kręcenie obiektywem w te i spowrotem nie należy do przyjemności (często takze można niechcący przesunąć sobie rzutnik a co za tym idzie i obraz. Z pilotem sprawa ma się podobnie. Jeśli jest - jest duzym ułatwieniem. Ja tam nie robiłbym testów tanich rzutników bo to mija się z celem. lepiej wydać te 100-130 złotych tu jakiś przykładowy rzutnik z allegro i mieć sprawny i pewny sprzęt.
            Sam używam podobnego do tego z linku i jestem z niego bardzo zadowolony,.
            Pozdrawiam
            Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• januszP.
              Uzależniony
              • 2006
              • 634

Ja uzywam Polskiego Diapola automat. tani i dobry! z pilotem z mozliwoscia regulacji ostrosci i przesuwu ramek przód-tył. poniewaz mam duzo slajdów i analogim robie tylko slajdy nakupiłem walizeczek z magazynkami jak te:@@ Walizka do slajdów + magazynki na 300sztuk i po ułozenie w nich slajdów mam zawsze gotowe do pokazu i chronione przed kurzem. Apropos kurz. Cokolwiek byś nie miał pamietaj dobrze zabezpieczyc rzutnik i ramki ze slajdami przed kurzem!
              pozdrawiam
              Janusz

Komentarz

• amperior
                Coś już napisał
                • 2005
                • 80

Zamieszczone przez zanussi
                lepiej wydać te 100-130 złotych tu jakiś przykładowy rzutnik z allegro i mieć sprawny i pewny sprzęt.
                Sam używam podobnego do tego z linku i jestem z niego bardzo zadowolony,.
                ok, ze sie nie znam to zapytam, jakie do takiego rzutnika magazynki kupic?
                EOS 5Dkm3; EOS 50E; Canon 17-40L f4; Canon 100-400L; Canon 50/1,8; Canon 28-80 f3,5-5,6 IV; Carl Zeiss Jenna - Sonnar 135 f3,5 MC; Polar Hoya HMC i kilka roznych UV;

Komentarz

• amperior
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 80

Zamieszczone przez januszP.
                  Ja uzywam Polskiego Diapola automat. tani i dobry! z pilotem z mozliwoscia regulacji ostrosci i przesuwu ramek przód-tył. poniewaz mam duzo slajdów i analogim robie tylko slajdy nakupiłem walizeczek z magazynkami jak te:@@ Walizka do slajdów + magazynki na 300sztuk i po ułozenie w nich slajdów mam zawsze gotowe do pokazu i chronione przed kurzem. Apropos kurz. Cokolwiek byś nie miał pamietaj dobrze zabezpieczyc rzutnik i ramki ze slajdami przed kurzem!
                  pozdrawiam
                  Janusz
                  hmm
                  to jest jakis diapol: Diapol
                  Jak wyglada sprawa autofocusa? Naprawde ciagle trzeba ustawiac ostrosc?

Komentarz

• zanussi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1696

Jesli chodzi o magazynki to to są standartowe magazynki (no i zapomiałem ja mogą się nazywać). Jeśli faktycznie jesteś z Białegostoku przejdź się na Kilińskiego do sklepu Pragmatic i oni tam opowiedzą bo i tak się nudzą .
                    Z autofokusem jest tak, że pomimo stałej odległości rzutnika od ekranu obraz może być nieostry czasami... slajd jest giętki i po nagrzaniu tzw. odskakuje czyli wygina się w drugą stronę no i wtedy właśnie ostrość się gubi a AF szybko łapie nowqe nastawy... czasem takie nagrzewanie i odskakiwani slajdu jest uciążliwe (a każdy odskakuje - no chyba że jest w ramkach ze szkłem) i włąśnie wtedy AF sie najbardziej przydaje... tego Diapola nie znam .... ale cena jest ok i jeśli faktycznie dojdziesz do wniosku, ze AF nie jest Ci potrzebny to bez tego da radę
                    Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• MARCIN_S
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 37

Projektor do slajdow, jaki?

Witam

Chcialbybym zaopatrzyc sie w dobry rzutnik. Czy ktos uzywal Brauna i wie jakie sa roznice (znaczace) pomiedzy poszczegolnymi modelami, tzn czy warto placic ok 2000zl za Braun Paximat Multimag SC 669 + AF 2,8/85 (http://www.foto-bogutti.pl/product_i...oducts_id/1605 ) czy tez Braun Paximat Multimag 250 AF + 2,8/85 ( http://www.foto-bogutti.pl/product_i...oducts_id/1543 ) za ok 1000zl bedzie ok? Jaka jest roznica w jakosci, obsludze, na co zwrocic uwage przy zakupie itp. Rzutnika bede urzywac w domu wiec moze zarowka 150 W bylaby wystarczajaca ( np. w http://www.foto-bogutti.pl/product_i...oducts_id/1540 -co sadzicie o monitorze projekcyjnym?) ? Co daje mozliwosc podlaczenia komputera (np. w http://www.foto-bogutti.pl/product_i...oducts_id/1605 ) . Przegladalem tez rzutniki innych firm ale nie moglem ich znalezc w sklepach. Przejrzalem http://www.photozone.de/8Reviews/proj.htm i http://www.foto-bogutti.pl/index.php?cPath=295 (jedyny sklep z rzutnikami jaki znalazlem w sieci), ale ciezko sie zdecydowac.
                      Z gory dzieki za odpowiedz.
                      Pozdrawiam,

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

W rzutniku to najbardziej istotny jest obiektyw a niestety to co jest standardowo to porażka (Paxon i Super Paxon u Brauna). Te wszystkie featury ktore ma ten rzutnik za 2k to moim zdaniem są mało przydatne - lepiej mieć 250W żarówkę i dobry obiektyw niż takie wynalazki, sęk w tym że rynek rzutników jest w zasadzie znikomy...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• moregun
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 351

najlepsze to bebnowe ale jesli chodzi o magazynki to kumpel ma brauna uzywanca z AF i mocniejsza zarówka - bardzo chwalimy soebie to przy ogladaniu domowym

Komentarz

• MARCIN_S
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 37

Dzieki za odp.
                            To jaki obiektyw byscie polecili ( np. http://www.fotokoch.de/dia/objkb.shtml )? A moze nie Braun tylko inna firma ( np. http://www.fotokoch.de/dia/gehaeusekb.shtml )?
                            Marcin

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Jezeli Braun to Ultralit, jezeli nie Braun to Colorplan tylko sie upewnij czy da sie zamontowac do innego rzutnika niz Leica
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...