Rozjazd AF Canon 18-55 przy ogniskowej 18mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rychu_lhotse
    Coś już napisał
    • 2005
    • 64

Rozjazd AF Canon 18-55 przy ogniskowej 18mm

Witam.

Sprawa wygląda tak.Ostatnio wyciągnąłem matówkę z trzystetkiD i wyczyściłem.Po złożeniu (zaznaczam,ze wszystko złożone tak jak trzeba) zauważyłem ze przy ogniskowej 18mm i przysłonie 3,5-4 AF ma dość duży rozjazd, na kartce testowej ok 30mm FF a przy fotografowaniu widoku (łąka a w tle las) i celując w drzewa nie bardzo chcą być ostre.Sytuacja poprawia się przy zwiększaniu ogniskowej i już od 24mm AF trafia prawie w punkt.Przy wiekszych ogniskowych jest już wzorowo. Oczywiście przy przysłonie F8-9 i ogniskowej 18mm sytuacja wygląda dużo lepiej ale to dlatego ze GO jest znacznie wieksza.

Podpinałem także stałkę 50/1,8 i Sigmę 70-300 i przy tych obiektywach nie zauważyłem problemów z AF.

Jak myślicie,czy to wyciąganie matówki mogło miec jakiś wpływ na błędne pomiary AF przy 18mm czy dla tej ogniskowe i przyslonie 3,5-4 to sytuacja typowa.

Pozdrawiam
    Rychu_lhotse
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Jejku, już Ci pisali. Matówka nie ma ŻADNEGO wpływu na działanie AF, a o ostrzeniu AF piszesz jak rozumiem. Możesz ją sobie całkiem wyjąć. AE nieco zgłupieje, ale aparat będzie ostrzył.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Może jak czyścił matówkę, to zahaczył nieopacznie o lustro i zrobił się FF/BF

[email protected]

Komentarz

• BolekZ
        Bywalec
        • 2006
        • 101

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
        Może jak czyścił matówkę, to zahaczył nieopacznie o lustro i zrobił się FF/BF
        przecież napisał, że wyciągnął :-o
        30D; C17-40/4; C24-105/4; C70-200/2,8; C100/2,8 Macro; C 580EX

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1709

Nie rozumiem

[email protected]

Komentarz

• -=Festyk=-
            Uzależniony
            • 2005
            • 666

Też miałem lekkie problemy ze zrozumieniem o co biega.Chyba koledze Bolkowi chodzi o to,że Rychu_lhotse nie czyścił matówki w środku body i nie miał czym i jak zahaczyć.Tylko przecież jakoś tą matówkę trzeba wyjąć

||Galeria

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1709

Otóż to

[email protected]

Komentarz

Pracuję...