bundy
10-05-2006, 13:18
Wielu userów zaczyna powoli dostrzegać problem masowego pojawiania się nowych wątków na stare i wiele razy wałkowane tematy. Faktem jest, że 1000 pytań typu "Jaki obiektyw wybrać do [tutaj wpisz model aparatu]?" mogą wyprowadzić z równowagi, bo w sumie na forum jest wielu ludzi chętnie dzielących się swoją wiedzą i doświadczeniem, ale każdy z nich wymięknie pisząc bez końca te same odpowiedzi :-) Są oczywiście tematy "przyklejone", ale moim zdaniem one nie do końca spełniają swoją funkcję, bo pojawiają się nieregularnie i dopiero po przekroczeniu przez pewien rodzaj wątków "masy krytycznej" i nie są jakoś centralnie skatalogowane, żeby łatwiej było wyszukiwać (tylko nie piszcie, że forumowa wyszukiwarka załatwia sprawę...)
Dlatego postuluję uruchomienie forumowego FAQ a w zasadzie takiej forumowej encyklopedii wiedzy na wzór funkcjonującej Wikipedii. Sami będziemy tworzyć treść tematów i będzie np. możliwość stworzenia listy życzeń (tematów nieopracowanych) z której chętni do opracowania będą sobie wybierać.
Da radę coś takiego wyrzeżbić? Programistycznie to nie jest trudne - ja zawsze oferuję moją pomoc (PHP, Perl, MySQL)
Dlatego postuluję uruchomienie forumowego FAQ a w zasadzie takiej forumowej encyklopedii wiedzy na wzór funkcjonującej Wikipedii. Sami będziemy tworzyć treść tematów i będzie np. możliwość stworzenia listy życzeń (tematów nieopracowanych) z której chętni do opracowania będą sobie wybierać.
Da radę coś takiego wyrzeżbić? Programistycznie to nie jest trudne - ja zawsze oferuję moją pomoc (PHP, Perl, MySQL)