View Full Version : A może FAQ?

bundy
10-05-2006, 13:18
Wielu userów zaczyna powoli dostrzegać problem masowego pojawiania się nowych wątków na stare i wiele razy wałkowane tematy. Faktem jest, że 1000 pytań typu "Jaki obiektyw wybrać do [tutaj wpisz model aparatu]?" mogą wyprowadzić z równowagi, bo w sumie na forum jest wielu ludzi chętnie dzielących się swoją wiedzą i doświadczeniem, ale każdy z nich wymięknie pisząc bez końca te same odpowiedzi :-) Są oczywiście tematy "przyklejone", ale moim zdaniem one nie do końca spełniają swoją funkcję, bo pojawiają się nieregularnie i dopiero po przekroczeniu przez pewien rodzaj wątków "masy krytycznej" i nie są jakoś centralnie skatalogowane, żeby łatwiej było wyszukiwać (tylko nie piszcie, że forumowa wyszukiwarka załatwia sprawę...)
Dlatego postuluję uruchomienie forumowego FAQ a w zasadzie takiej forumowej encyklopedii wiedzy na wzór funkcjonującej Wikipedii. Sami będziemy tworzyć treść tematów i będzie np. możliwość stworzenia listy życzeń (tematów nieopracowanych) z której chętni do opracowania będą sobie wybierać.
Da radę coś takiego wyrzeżbić? Programistycznie to nie jest trudne - ja zawsze oferuję moją pomoc (PHP, Perl, MySQL)

muflon
10-05-2006, 13:45
"Masa krytyczna" to zostala przekroczona jakis rok temu, bo z wtedy datuja sie pierwsze proby pisania FAQ. Poki co sprawa ugrzezla, z braku chetnych.

Zreszta ja tak naprawde mysle ze takie FAQ gdzie "kazdy sobie", to nie zadziala - beda pytania, dyskusje itp. Idealnie byloby zrobic tak jak ja robie na innym forum (http://forum.polacy.ch/viewtopic.php?t=329) - jest jedna osoba odpowiedzialna za cale FAQ, ktora uaktualnia teksty, czasem na podstawie tego co ktos gdzies napisze/wysle na PM itp. Ale tu to wymagaloby znalezienia kogos kto nie spi po nocach... nawet chyba mialbym jedna kandydature ;-)

bundy
10-05-2006, 14:06
Zreszta ja tak naprawde mysle ze takie FAQ gdzie "kazdy sobie", to nie zadziala - beda pytania, dyskusje itp.

Jasne jest, że przy takim projekcie musi być jakiś jego administrator bo inaczej ludziska nawrzucają śmieci.

Ale tu to wymagaloby znalezienia kogos kto nie spi po nocach... nawet chyba mialbym jedna kandydature ;-)

To fajnie, że się za to weźmiesz :-)

Tomasz Golinski
14-05-2006, 23:43
Ale tu to wymagaloby znalezienia kogos kto nie spi po nocach... nawet chyba mialbym jedna kandydature ;-)
Ej! Co za porządki.

muflon
15-05-2006, 10:31
Ej! Co za porządki.
O wilku mowa :-P

Vitez
15-05-2006, 15:30
O wilku mowa :-P

Az 5 dni zajelo wilkowi dotarcie tutaj ;)

asdfasfd
24-07-2008, 10:40
Może zrobimy na forum FAQ?

gwozdzt
24-07-2008, 10:45
Może zrobimy na forum FAQ?
pomysł nie nowy...

jak masz ochotę, to działaj :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=3820

Misiaque
24-07-2008, 11:40
Faq na forum chyba wymaga zbyt dużych wysiłków redakcyjnych. Wiki wydaje się być technologią o wiele bardziej pasującą do tego typu przedsięwzięcia.