Pomocy! DPP robi mi okropne rawy!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdrianP
    Początki nałogu
    • 2006
    • 462

Pomocy! DPP robi mi okropne rawy!

Tak wygląda RAW po przerobieniu w DPP na JPEG ??:

tragedia, to ISO 200, a JPEGi wyglądają całkowicie normalnie, niestety na razie nie mam w kompie win XP, (tylko 98 ) więc inny program na razie odpada, a po za tym nie sądzę aby DPP wszystkim robił takie zdjęcia, widziałem zdjęcia obrobione w tym programie i w żadnym nie było takiego szumu powstałego przy kompresji do JPEG...
    poradźcie
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Jakbyś mógł podesłać rawa : twpk(goryl)o2.pl

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

ISO 200 to to moze i jest, ale niedoswietlone po byku (stawiam na jakies 2,5~3 dzialki). ja bym tu nie narzekal na program, ze nie potrafi naswietlic poprawnie
      www albo tez flickr

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

wrzuc tez resize z wolaniem z parametrami na '0'
        Instagram

Komentarz

• virpower
          Coś już napisał
          • 2005
          • 64

Właśnie mam ten sam problem. Od pewnego czasu robie wszystko w RAW-ie. Teraz gdy dochodzi do procesu przekształcenia tego do "Jotpega" (heh), to przy niektórych zdjęciach wystepują daleko idące szumy. Widze jednak że kolega akustyk wspomniał o niedoświetleniu i pewnie ten problem zachodzi właśnie przy przerabianiu z RAW > JPEG przy niedoświetlonym zdjęciu. Moim zdaniem tak być nie powinno - jakie sa tego przyczyny???

Komentarz

• emisiaczek
            Uzależniony
            • 2005
            • 548

to jak, robie fotke niedoswetlona w jpg i git a z rawa nie git ... losowo widze ze kazdy ma jakiegos pecha do poszczegolnych progsow do rawow, nie liczac tego ze ech nie oszukujmy sie cmos szumi w poszczegolnych egzemplarzach puszek inaczej, smiac sie plakac?

Komentarz

• virpower
              Coś już napisał
              • 2005
              • 64

...dokończenie poprzedniego wątku...
              Tak.. przy konwertowaniu innego zdjęcia które jest bardzo ciemne (no ale takie ma być), przerabia się bardzo ładnie. Niewiem także dlaczego po przerobieniu na JPEG w programach Canona zdjęcie JPEG jest bardzo wyraźne, a w przeglądarkach jest takie sobie - nie ostre. Może to już inny temat, ale i tak niektóre zdjęcia (może dlatego że była użyta lampa) przerabiane są jakby nieprawidłowo (patrz zdjęcie AdrianaP) przy przeglądaniu je (po przerobieniu) w programie Canon. Inne przeglądarki pokazują zdjęcie na jednym poziomie wszystkie, lecz z mniejszą ostrością.

Komentarz

• virpower
                Coś już napisał
                • 2005
                • 64

emisiaczek! właśnie przetestowałem to wszystko, i to ma związek z rozmiarem wyświatlanego zdjęcia na ekranie - jeżeli zapisze się jpeg-a z rawa do ustawionej na monitorze rozdzielczości to jest wszystko ok ..inaczej zdaje sie nam że szumi. Poprostu monitor ma swoje właściwości... Na wydruku zdjęciowym pewnie by tego nie było widac... nagram na CD, zaniosę do wydruku i sparawdzę ... ateraz do łóżeczka spac bo już po 04:00

Komentarz

• jarecki
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 21

Jaką masz wersję DPP?
                  Jarecki

Komentarz

• virpower
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 64

Moja wersja DPP to 2.0.3.7 Aktualizowałem w przeciągu ostatniego tygodnia ze strony Canona. Generalnie wszystko zaktualizowałem, no bo dlaczego by nie?

Komentarz

• virpower
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 64

Tym samym własnie zaktualizowałem mój podpis co by niepotrzebnie nie pisać - a co masz... ..Jeżeli chcesz to podeśle swije jakieś zdjęcia abyś porównał do swoich wyników. Mam nadzieje że związku niema z tym wszystkim karta pamięci i jej jakość czy coś takiego jak transfer na USB, bo już można by się spodziewać wszystkiego, no ale po parugodzinnych testach wydaje się wszystko prawidłowe.

Komentarz

• pazurek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1294

Ja rozumiem ludzi ktorzy podaja w sygnaturkach pelne listy sprzetu ktory posiadaja, wraz z dekielkami dokupionymi na allegro... ale zeby wersje programow ktorych uzywaja podawac...
                        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• AdrianP
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 462

Zdjęcie było naświetlone poprawnie, nie podnosiłem ekspozycji o nic.
                          Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Zamieszczone przez AdrianP
                            Zdjęcie było naświetlone poprawnie, nie podnosiłem ekspozycji o nic.
                            Spróbuj EOS Viewer czy jakoś tak. DPP i EOS Viewer to dwa różne, niezależnie pracujące zespoły programistów. Pierwszą aplikacją na rynku był EOS Viewer i to on działa na oficjalnym SDK Canona.
                            the silence is deafening

Komentarz

• mjastrzebski
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 450

Zamieszczone przez AdrianP
                              Tak wygląda RAW po przerobieniu w DPP na JPEG ??:

tragedia, to ISO 200, a JPEGi wyglądają całkowicie normalnie, niestety na razie nie mam w kompie win XP, (tylko 98 ) więc inny program na razie odpada, a po za tym nie sądzę aby DPP wszystkim robił takie zdjęcia, widziałem zdjęcia obrobione w tym programie i w żadnym nie było takiego szumu powstałego przy kompresji do JPEG...
                              poradźcie
                              Nie znam DPP, ale czy nie masz tam przypadkiem ustawionego jakiegos wyostrzania??

Marcin
                              Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

Pracuję...