D20

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lanc
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 37

D20

Wlasnie znalazlem to forum
    Mam duzy problem i moze ktos mi pomoze.
    A dokaldniej moja 20ka kupiona w Canadzie rozostrza fotki. W serwisie powiedzielimi, ze wszystko jest z nia ok, a porownojac foty z 350ka bylem ...!
    Robilem na 20ce foty na roznych szklach i wina nie jest tym spowodowana.
    Ma ktos moze jakies lekartwo lub rade?
    dzieki

milosz
    milo
  • bundy
    Uzależniony
    • 2006
    • 760

Zamieszczone przez Lanc
    Wlasnie znalazlem to forum
    Mam duzy problem i moze ktos mi pomoze.
    A dokaldniej moja 20ka kupiona w Canadzie rozostrza fotki. W serwisie powiedzielimi, ze wszystko jest z nia ok, a porownojac foty z 350ka bylem ...!
    Robilem na 20ce foty na roznych szklach i wina nie jest tym spowodowana.
    Ma ktos moze jakies lekartwo lub rade?
    dzieki

milosz
    Wrzuć jakieś sample, to będzie można coś więcej powiedzieć - tak, to jest wróżenie z fusów :-)
    Generalnie wszystkie dslr'y Canona mają nieco "wykastrowaną" ostrość dzięki filtrowi AA, który jest przed CMOS'em. I z tego powodu zdjęcia mogą się wydawać miękkie, ale to nie to samo co nieostre. Obróbka w PS wydobywa jednak ładnie wszystko co ukrył filtr AA :-)
    Sprawdź jak masz ustawione parametry aparatu - może parametr wyostrzania jest ustawiony na najniżeszej wartości. A jednocześnie może być tak, że 350-ka do której porównujesz może mieć wyostrzanie w aparacie podciągnięte na max (kiepski pomysł IMO).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• LostMyMind
      Zablokowany
      • 2006
      • 15

zobacz jak masz ustawiony SHARPNESS

Komentarz

• Lanc
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 37

Ostrosm mam w kazdym z parametrow ustawiona na 0. Poprzestawiam ja w kierunku +a i zobacze co to da.
        milo

Komentarz

• bundy
          Uzależniony
          • 2006
          • 760

Zamieszczone przez Lanc
          Ostrosm mam w kazdym z parametrow ustawiona na 0. Poprzestawiam ja w kierunku +a i zobacze co to da.
          Pokaż po prostu jakąś fotkę full size, z pełnym exifem.
          Przy ustawieniu 0 nie będzie żylety ale też nie powinno być super mydła. Tak więc pokaż fotkę przykładową - zobaczymy co Ci dolega ;-)
          1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Lanc
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 37

postarm sie zaraz cos pokazac. Po prostu na razie jeszcze poznaje to forum i co gdzie jest

No niestety fotki sa za dzue i nie moge ich tu prszeslac. Jak by co to mailem moge pelen rozmiar podrzucic.

milosz

A private space for your group's photos and videos. Share, react, and relive moments together. Available on iOS, Android, and desktop. Free for new sign-ups.

Ostrosc ustawiona na 0. Photobucket chyba ja troche zmniejszyl. Otrzylem na srodek kadru - poerwsza linia czerni i bieli

fotka z ostroscia ustawiona na max.
            Ustawienia ostrosci zrobilem w parametrach bybierajac Set1 i tam bawiac sie ostroscia.
            milo

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

z fotek wynika ze aparat jest OK ;-)
              Instagram

Komentarz

• LostMyMind
                Zablokowany
                • 2006
                • 15

wg fotek tych all jest ok

Komentarz

• Lanc
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 37

Znaczy dal mnie fotki sa nieostre. jestem przyzwyczajony do ostrosci jak zyletka (spaczenie po pracy na hasselu) a jak patrze na te to poprostu umieram. Zrobie jeszcze jedna fotke z ktora ten aparat mial ogromy problem - a dokladnie fotke mapy. Jest na niej duzo lini i za kazdym razem zadna z nich nie byla ostra jak robilem fotki wczesniej.
                  milo

Komentarz

• popmart
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1721

w/g mnie jest git .... czyli ok

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

Zamieszczone przez Lanc
                      Znaczy dal mnie fotki sa nieostre. jestem przyzwyczajony do ostrosci jak zyletka (spaczenie po pracy na hasselu) a jak patrze na te to poprostu umieram. Zrobie jeszcze jedna fotke z ktora ten aparat mial ogromy problem - a dokladnie fotke mapy. Jest na niej duzo lini i za kazdym razem zadna z nich nie byla ostra jak robilem fotki wczesniej.
                      f/8, i ogniskowa 73mm, ale ostrośc jest gdzie indziej, tzn nie na krawedzi na ktorą ustawiasz, mozliwe ze masz lekki front focus, sprobuj zrobic test w dobrych warunkach oswietleniowych na linijce z wyraznie zaznaczonym pkt ogniskowania..
                      Instagram

Komentarz

• bundy
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 760

Foty są ok. Cała filozofia Canona w DSLR właśnie polega na tym, żeby materiał zdjęciowy prosto z aparatu dawał możliwość obróbki. Łatwiej wydobyć detale z lekko miękkiego obrazu (ale miękkiego a nie niestrego, bo to kolosalna różnica) niż niwelować skutki przeostrzenia przez algorytmy aparatu. Ja jestem zwolennikiem wypluwania przez aparat właśnie fot gotowych do przyjęcia pewnej porcji postprocessingu w PS'ie, gdzie od początku do końca panuję nad ustawieniami.

Komentarz

• Tytusdezoo

Ostre jest.Nawet na moim laptoku starym z rozdzielczoscia 1280x1024.Tez mialem taki niedosyt z moimi fotkami ktore ogladalem na zwyklym monitorze 19".Jak druknalem fotke na sredniej klasy papierze bez obrobki w PS to ostrosc wyszla jak szydlo z wora.SUPER.A jak podrobilem PS to sie prawie skaleczylem fotka .Taka ostra.Tak sprawdz.Albo zmien monitor.Tylko ze godny zaufania w tej kwestji to chyba na bide ze 4000 pln

Komentarz

• Lanc
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 37

Zgodze sie. Ale co zrobic jak robie material i mam kilkadizesiat fotek. Lub packshoty. Wowczas kazdej fotce osobno musze poswiecac troche czasu by nadawala sie do oddania. Troche to upierdliwe swoja droga.
                            Nolens volens aparat juz mam i raczej zostanie. A fotki z D350 czu Ds1 na serio byly od razu duzo lepsze niz z 20ki. A przeciez 20ka jest pomiedzy tymi aparatmi :/
                            To jest fotka mapy ktora zwykle wychodzi nizbyt ciekawie:
                            milo

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4813

czas 1/50 i ogniskowa 105mm no to jak ma wyjsc?
                              Instagram

Komentarz

Pracuję...