300d >> 30d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mientki
    Coś już napisał
    • 2004
    • 57

300d >> 30d

Napisze co mam, co chcę kupić, a później uważnie wysłucham waszych sugestii, o które bardzo proszę.

Canon EOS 300d
    EF-S 18-55 mm
    EF 50 mm 1.8
    70-300 sigma
    canon EX550

chce zmienić body na 30d, jednak sprzedając 300d sprzedam go z obietywem 18-55, co za tym idzie, będe potrzebował jakiś uniwersalny obiektyw. 18-55 juz nie chcę, ponieważ mój po 2 latach uzytkowania jest tak rozklekotany, że woła o pomste do nieba. Myslałem o 17-85 EF-S IS, ale wczoraj sie o nim naczytałem w kilku wątkach na tym forum, że sam juz nie wiem. W zestawie z body jest w dosc atrakcyjnej cenie, osobno juz nie. Wiec jesli wogole mam go kupic to tylko teraz razem z body. Jakiego typu zdjecia robie mozna zobaczyc na www.pawel.paslek.com. Jak ktoś jest w stanie pomoc to bede wdzieczny.

p.s.
    wszystkie watki z tego forum o 17-85 przeczytalem - nadal jestem w kropce

aha, zapomnialem dodac ze 6000 zl jakos zorganizuje, ale nie wiecej
    Ostatnio edytowany przez mientki; 217.
    Canon eos 30d, 300d, EF 17-40 L, EF-S 18-55 mm, EF 50 mm f/1.8, Sigma 70-300 mm APO, CF 256, CF 1024, EX 550 + T1
    www.tucki.pl
  • Olgierd
    Coś już napisał
    • 2006
    • 76

...a może na 5d

Mam bardzo podobny dylemat, ale zastanawiam się nad zmianą z 300 na 5kę... Co prawda jest o 3300 pln droższy (od 30ki), ale wydaje mi się że między 300 a 30ką różnica nie jest aż tak drastyczna. Z drugiej strony biorąc pod uwagę cenę to 350ka jest dwukrotnie tańsza od 30ki

Komentarz

• bundy
      Uzależniony
      • 2006
      • 760

Zamieszczone przez Olgierd
      ...ale wydaje mi się że między 300 a 30ką różnica nie jest aż tak drastyczna.
      Oj jest, jest :-) Przede wszystkim: Jakość zdjęć przy wysokich ISO, praca systemu AF (szybkość i dokładność), wytrzymałość mechaniczna korpusu, itd.
      Oczywiście w stosunku do 5D ta "przepaść" się jeszcze bardziej pogłębia.
      IMO upgrade z 300-ki na 30D jest jak najbardziej sensowny. Ten tylko "3300 zł" różnicy można przeznaczyć na jakieś dobre szkło. No chyba, że te 3300 nie ma większego znaczenia, to wtedy oczywiście "piątka" :-)
      1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• mientki
        Coś już napisał
        • 2004
        • 57

a czy miedzy obiektywami: EF-S 18-55 i EF-S 17-85 USM IS też jest taka przepaść? Powiedzcie, że tak...
        Canon eos 30d, 300d, EF 17-40 L, EF-S 18-55 mm, EF 50 mm f/1.8, Sigma 70-300 mm APO, CF 256, CF 1024, EX 550 + T1
        www.tucki.pl

Komentarz

• bundy
          Uzależniony
          • 2006
          • 760

Zamieszczone przez mientki
          a czy miedzy obiektywami: EF-S 18-55 i EF-S 17-85 USM IS też jest taka przepaść? Powiedzcie, że tak...
          IMO inwestowanie w EF-S nie bardzo się opłaca, jeśli w jakiejś tam perspektywie czasu myśli się o porzuceniu cropa na rzecz pełnej klatki (sądzę, że 99% ludzi tutaj ma takie plany). Oczywiście, jak to zwykle bywa, wszystko rozbija się niestety o kasę :-)
          1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Przepaść jest w w mechanice (budowa, AF), ale optycznie absolutnie nie - nawet ciemne oba jednakowo.

Poczytaj:
            Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

oraz:
            http://www.photozone.de/8Reviews/len...3556/index.htm
            http://www.photozone.de/8Reviews/len...6_is/index.htm
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Routlaw
              Uzależniony
              • 2005
              • 983

ja bym na spacer zooma polecał Tamrona 28-75 jakość/cena knockoutuje..
              14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Wg mnie kupowanie EF-s'a nie ma sensu z 1 podstawowego powodu - bedziesz chcial kupic np. 1D i wtedy d...a - juz go nie podepniesz. Bedziesz chcial porobic troche zdjec na jakims dobrym analogu i... znowu d...a. A EF'a podepniesz wszedzie (z wyjatkiem kompaktow :wink: )

Komentarz

• Raff
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 778

Też bym wolał, żeby Tamron 17-50/2.8 czy Tokina 16-50/2,8 były EF. Sens kupowania EF-S jest w ich cenie

Komentarz

• mientki
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 57

a 17-40 L f4 chyba mozna uznać za uniwersalny? Zauważcie, jakie szkiełka już mam. Miedzy 50 a 70 bede miał luke, no i kawałek przed 50, ale to chyba nie az tak istotne. A bundy ma racje. W sumie obiektywy klasy L kupuje sie na długie lata. Za 3 lata może zmienie body na pełną klatkę...

reasumując, wyglądałoby to tak:
                    17-40 mm L f4 USM
                    50 mm f1.8
                    70-300 mm

potrzeba coś więcej?
                    Fakt, że 1200 musze dołożyć do tej ELKI
                    Ostatnio edytowany przez mientki; 217.
                    www.tucki.pl

Komentarz

• Costus
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 145

Zamieszczone przez Olgierd
                      ...a może na 5d

Mam bardzo podobny dylemat, ale zastanawiam się nad zmianą z 300 na 5kę... Co prawda jest o 3300 pln droższy (od 30ki), ale wydaje mi się że między 300 a 30ką różnica nie jest aż tak drastyczna. Z drugiej strony biorąc pod uwagę cenę to 350ka jest dwukrotnie tańsza od 30ki
                      Coś tu nie rozumiem - nie bardzo wiem skąd Ci się wzięła róznica 3300 pln? Jezeli porównujesz body 30d i 5d to faktyczna róznica jest rzędu co najmniej 4500 pln - generalnie 30d można kupić w okolicach 4500 pln a 5d to już wydatek rzedu 9000 pln. Analizowałem to wszsytko bardzo szczegółowo bo niedawno sam miałem podobny dylemat
                      ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
                      że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Komentarz

• Moris
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 302

Patrząc na Twoje fotki odnoszę wrażenie, że rozwiązanie przejścia na 350D + 17-40L + 85 f1.8 + Tamron 28-75 było by naj-uniwersalniejszym rozwiązaniem ... IMHO oczywiście ... koszt ~~ 7.500 papierów ... z czego musiałbys dobrze sprzedać 50mm i 70-300mm

... no i z casem przesiadka na 30D
                        | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | BLOG |

Komentarz

• mientki
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 57

Zamieszczone przez Moris
                          Patrząc na Twoje fotki...
                          a co z nimi nie tak?
                          www.tucki.pl

Komentarz

• Olgierd
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 76

Zamieszczone przez Costus
                            Coś tu nie rozumiem - nie bardzo wiem skąd Ci się wzięła róznica 3300 pln? Jezeli porównujesz body 30d i 5d to faktyczna róznica jest rzędu co najmniej 4500 pln - generalnie 30d można kupić w okolicach 4500 pln a 5d to już wydatek rzedu 9000 pln. Analizowałem to wszsytko bardzo szczegółowo bo niedawno sam miałem podobny dylemat
                            faktycznie 5d kosztuje mnie 6750 (gdy wezmę w kicie z obiektywem 24-105 w sumie 9500)
                            mój faktyczny koszt 30d to 3400

wydaje mi się to okazją :grin: i stąd mam poważny dylemat

Komentarz

• Moris
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 302

a co z nimi nie tak?
                              Chodzi mi o to CO fotografujesz ... ... poza tym z "nimi" wszystko ok.
                              | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | BLOG |

Komentarz

Pracuję...