Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Napisze co mam, co chcę kupić, a później uważnie wysłucham waszych sugestii, o które bardzo proszę.
Canon EOS 300d
EF-S 18-55 mm
EF 50 mm 1.8
70-300 sigma
canon EX550
chce zmienić body na 30d, jednak sprzedając 300d sprzedam go z obietywem 18-55, co za tym idzie, będe potrzebował jakiś uniwersalny obiektyw. 18-55 juz nie chcę, ponieważ mój po 2 latach uzytkowania jest tak rozklekotany, że woła o pomste do nieba. Myslałem o 17-85 EF-S IS, ale wczoraj sie o nim naczytałem w kilku wątkach na tym forum, że sam juz nie wiem. W zestawie z body jest w dosc atrakcyjnej cenie, osobno juz nie. Wiec jesli wogole mam go kupic to tylko teraz razem z body. Jakiego typu zdjecia robie mozna zobaczyc na www.pawel.paslek.com. Jak ktoś jest w stanie pomoc to bede wdzieczny.
p.s.
wszystkie watki z tego forum o 17-85 przeczytalem - nadal jestem w kropce
aha, zapomnialem dodac ze 6000 zl jakos zorganizuje, ale nie wiecej
Mam bardzo podobny dylemat, ale zastanawiam się nad zmianą z 300 na 5kę... Co prawda jest o 3300 pln droższy (od 30ki), ale wydaje mi się że między 300 a 30ką różnica nie jest aż tak drastyczna. Z drugiej strony biorąc pod uwagę cenę to 350ka jest dwukrotnie tańsza od 30ki
...ale wydaje mi się że między 300 a 30ką różnica nie jest aż tak drastyczna.
Oj jest, jest :-) Przede wszystkim: Jakość zdjęć przy wysokich ISO, praca systemu AF (szybkość i dokładność), wytrzymałość mechaniczna korpusu, itd.
Oczywiście w stosunku do 5D ta "przepaść" się jeszcze bardziej pogłębia.
IMO upgrade z 300-ki na 30D jest jak najbardziej sensowny. Ten tylko "3300 zł" różnicy można przeznaczyć na jakieś dobre szkło. No chyba, że te 3300 nie ma większego znaczenia, to wtedy oczywiście "piątka" :-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
a czy miedzy obiektywami: EF-S 18-55 i EF-S 17-85 USM IS też jest taka przepaść? Powiedzcie, że tak...
IMO inwestowanie w EF-S nie bardzo się opłaca, jeśli w jakiejś tam perspektywie czasu myśli się o porzuceniu cropa na rzecz pełnej klatki (sądzę, że 99% ludzi tutaj ma takie plany). Oczywiście, jak to zwykle bywa, wszystko rozbija się niestety o kasę :-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
a czy miedzy obiektywami: EF-S 18-55 i EF-S 17-85 USM IS też jest taka przepaść? Powiedzcie, że tak...
Wg mnie kupowanie EF-s'a nie ma sensu z 1 podstawowego powodu - bedziesz chcial kupic np. 1D i wtedy d...a - juz go nie podepniesz. Bedziesz chcial porobic troche zdjec na jakims dobrym analogu i... znowu d...a. A EF'a podepniesz wszedzie (z wyjatkiem kompaktow :wink: )
a 17-40 L f4 chyba mozna uznać za uniwersalny? Zauważcie, jakie szkiełka już mam. Miedzy 50 a 70 bede miał luke, no i kawałek przed 50, ale to chyba nie az tak istotne. A bundy ma racje. W sumie obiektywy klasy L kupuje sie na długie lata. Za 3 lata może zmienie body na pełną klatkę...
reasumując, wyglądałoby to tak:
17-40 mm L f4 USM
50 mm f1.8
70-300 mm
potrzeba coś więcej?
Fakt, że 1200 musze dołożyć do tej ELKI
Mam bardzo podobny dylemat, ale zastanawiam się nad zmianą z 300 na 5kę... Co prawda jest o 3300 pln droższy (od 30ki), ale wydaje mi się że między 300 a 30ką różnica nie jest aż tak drastyczna. Z drugiej strony biorąc pod uwagę cenę to 350ka jest dwukrotnie tańsza od 30ki
Coś tu nie rozumiem - nie bardzo wiem skąd Ci się wzięła róznica 3300 pln? Jezeli porównujesz body 30d i 5d to faktyczna róznica jest rzędu co najmniej 4500 pln - generalnie 30d można kupić w okolicach 4500 pln a 5d to już wydatek rzedu 9000 pln. Analizowałem to wszsytko bardzo szczegółowo bo niedawno sam miałem podobny dylemat
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
Patrząc na Twoje fotki odnoszę wrażenie, że rozwiązanie przejścia na 350D + 17-40L + 85 f1.8 + Tamron 28-75 było by naj-uniwersalniejszym rozwiązaniem ... IMHO oczywiście ... koszt ~~ 7.500 papierów ... z czego musiałbys dobrze sprzedać 50mm i 70-300mm
Coś tu nie rozumiem - nie bardzo wiem skąd Ci się wzięła róznica 3300 pln? Jezeli porównujesz body 30d i 5d to faktyczna róznica jest rzędu co najmniej 4500 pln - generalnie 30d można kupić w okolicach 4500 pln a 5d to już wydatek rzedu 9000 pln. Analizowałem to wszsytko bardzo szczegółowo bo niedawno sam miałem podobny dylemat
faktycznie 5d kosztuje mnie 6750 (gdy wezmę w kicie z obiektywem 24-105 w sumie 9500)
mój faktyczny koszt 30d to 3400
wydaje mi się to okazją :grin: i stąd mam poważny dylemat
Komentarz