jakie szkla w podrozy???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nelson

jakie szkla w podrozy???

czym fotografujecie w podrozy? mowie tu o dalszych wyjazdach typu Indie,
    Ameryka Pd i na dluzej.
    ja foce nie od dzis choc dotychczas slabymi szklami i wlasnie przyszla
    chwila na wydanie paru zlotych. wyjezdzam na pare miesiecy i chcialem tym
    razem postawic rowniez na techniczna jakosc zdjec.

zrobilem statystyke z EXIFow wykonanych zdjec i wyszlo mi ku mojemu
    szczeremu zdziwieniu ze najwiecej zdjec robie na 18mm (dodam ze puszka to
    300d a dotychczas jedzilem z sigma 18-200(bo lekka). duzo tez w oikolicach
    200mm bo lubie wylapywac z daleka ludzi, sytuacje i detale. najmniej w
    okolicach 70mm. przy czym najgorsze jest to ze najcenniejsze i najlepsze sa
    te na dlugim tele ... a najwiecej tych na szerokim ale to bardziej
    pocztowkowe sprawy wiec ich nie cenie zbytnio

teraz mam wielki problem. idealnie byloby mi kupic 17-40 4L(uzywana) i
    70-300 IS ale to w sumie 5 tys .. za duzo. za tyle mozna w indiach dluuugo
    przezyc.
    zastanawiam sie czy wogole kupowac ten dlugi choc dotychczas czesto
    korzystalem z dlugich ogniskowych i zawsze mi bylo za ciemno, zawsze
    musialem walczyc z czasami rzedu 1/200, 1/250 ... IS by sie tu spisal.

a szerokiego canona zamienic moze warto na Sigme 17-70???? zeby oszczedzic.
    to chyba jedyna alternatywa ktora rozwazam choc boje sie jej autofocusa
    glownie.

powiedzmy ze chcialbym wydac do 3 tys .. chyba ze odradzicie mi ktores z
    tych szkiel wogole ... np. 18 mm na rzecz kita albo przeciwnie 17-40 a na
    200tke zostawic sobie te Sigme 18-200 ... HELP!!! licze na ludzi ktorzy duzo
    jezdza i powazniej fotografują.

jest jeszcze jedna opcja. olac wydawanie pieniedzy i kupic EF 50mm 1.8 i
    wiecej chodzic a mniej krecic ręką.

pozdrawiam
    pawel dunia

PS nie bez znaczenia jest tez ciezar cakosci. nie moge dzwigac nie wiadomo
    ile. dlatego dotychczas mialem te sigme
  • djtermoz
    Uzależniony
    • 2004
    • 995

Zamieszczone przez nelson
    zrobilem statystyke z EXIFow wykonanych zdjec i wyszlo mi ku mojemu szczeremu zdziwieniu ze najwiecej zdjec robie na 18mm
    Nic dziwnego. Te 18mm na twojej puszce to gdzies jak 28mm na pelnej klatce czyli przyzwoicie szeroko do fotografii w podrozy. Ja 90% fotek w podrozy robie na 17mm.

jest jeszcze jedna opcja. olac wydawanie pieniedzy i kupic EF 50mm 1.8 i wiecej chodzic a mniej krecic ręką.
    Zapomnij. 50mm bedzie w wielu momentach duzo za waskie po cropie.

Jesli chcesz zainwestowac w jakosc to kupuj 17-40/4L i 70-200/4L. Wydaje mi sie ze wiekszosc sytuacji zalatwisz tez kitem albo czyms podobnym w przedziale 18-50mm. Do tego np. Tamron 28-75 i masz sprawe zalatwiona. Wybor 70-300IS tez jest dobry bo jesli poczytasz testy w necie (Byle nie za duzo! Lepiej robic fotki niz testowac) to wychodzi ze jest to swietne optycznie szklo.
    Ta Sigma 18-200 to taki sobie wybor wg mnie. Mocno aberruje i daleka jest od doskonalosci.

Ja bym wolal kupic mniej a dobrze. Czy np. 17-40/4L albo cos podobnego. I nawet z jednym obiektywem moglbym jechac w swiat. Choc prawda jest ze jak gdzies jade na dluzej to i tak biore srednio 3 szkla. Jest troche dzwigania ale i tak statyw jest z tego wszystkiego najciezszy wiec co tam jedno szklo wiecej.
    djtermoz@pbase

Komentarz

• storm
      Bywalec
      • 2004
      • 183

Ja na moje wyjazdy zazwyczaj zabieram 3 szkla, 17-40, 70-300 is. 3cie szklo jest zmienne, czasem 28 1.8, czasem 100 2,8.

nelson: 70-300 jest niezlym szklem na podroze, nie zwraca na siebie tak bardzo uwagi, a Is jest przydatny.
      Jesli nie masz kasy by kupic i 17-40 i tego zooma, to kup szeroka jasna stalke np sigmy. Po lekkim przymknieciu jakosc bedzie napewno dobra a dodatkowe swiatlo w slabych warunkach moze ci sie przydac.

Komentarz

• emisiaczek
        Uzależniony
        • 2005
        • 548

sprawa prosta jak wszedzie, kupujesz tak zeby bylo dobrze do tego co chcesz focic, ja tam lubie szeroko street-owo i zabawa w cykanie jakis tarasow koscielnych mnie nie bawi. Widac ze 18-200 Ci pasuje pomimo wad na obu koncach wiec po co kobinowac, 50tke mozesz kupic bo tanio ale skoro nie lubisz 70 to tez troche kasa w bloto, przynajmniej mala

Moze taniocha zeby ci w tej Indii nie podpieprzyli:
        -twoja sigma
        -kit
        -i 70-300 apo dg o ktorej na forum juz trylion tary bylo

Komentarz

• nelson

tarasy kosciolow to ja tez nie ale ostatnio jak bylem (coprawda to inne klimaty) to na tele robilem takie rzeczy: www.hk.ires.pl ale tez mnostwo ludzi wylawianych z tlumu.

jedno jest pewne : 70-200 4L odrzucam. 70-300 IS ma w miare podobna jakosc (na brzegach gorsza) i jest nieco tanszy. sigma 70-200 apo za wielka i za ciezka.

kupie jeden obiektyw lepszy a drugi mniej dobry.
          szeroki to by mi w zasadzie wystarczyla stałka!! bo jak patrze na statystyki to na 18mm mam wielki slupek a potem w przedzialem 18 - 40 nie wiele zdjec.

sa jakies sensowne stalki szerokie? 17?, 18? ... ale nie za szerokie. nie chce znieksztalcen.

aha! i jak sie obchodzic ze szklami zeby mi nie splesnialy!? to moze byc problem .. zwlaszcza ze jade w porze deszczowej...

Komentarz

• emisiaczek
            Uzależniony
            • 2005
            • 548

-fajna galeria, wrzuc ja gdzies w dobry topic
            -moze w condom szkla, no i jakas dobra torba ... crumplera ?

Komentarz

• snowboarder
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Fajne zdjecia. Masz moze jakies wskazowki co fotografowac w Hong Kongu?
              Moze napisalbys mala relacje w dziale plenery, calkiem niedlugo tam sie
              wybieram i zbieram wszystko, co moge znalezc...
              Co do szkiel, to wez Tokine 17mm f3.5. Plus jakies tanie tele, ale
              tu nie mam rozeznania. 70-200 f4L jest najlepszym rozwiazaniem, ale
              skoro go przekresliles, to nie wiem...

Komentarz

• Mac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2063

Może zostań na kicie i dobierz 70-200/4L, bardzo dobre szkło do wyławiania ludzi i do zbliżeń. Ja osobiście na wyjazdy zawsze biorę 17-40/4L i 70-200/4L a do tego Tamron 28-75 czasem macro jeśli wiem, że będę mógł porobić makro.
                Za 3 000 PLN tudno kupić dobre szkła.

Galeria ciekawa, dobre zdjęcia.
                EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• storm
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 183

Zamieszczone przez Mac
                  Może zostań na kicie i dobierz 70-200/4L, bardzo dobre szkło do wyławiania ludzi i do zbliżeń. Ja osobiście na wyjazdy zawsze biorę 17-40/4L i 70-200/4L a do tego Tamron 28-75 czasem macro jeśli wiem, że będę mógł porobić makro.
                  Mac wszystko fajnie, tylko nie wiem czy byles w kraju typu indie?
                  70-200? ladna biala rurka przypominajaca te z telewizora,..
                  Nie polecam.

Komentarz

• McKane
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2015

Z dosyc szerokich dobrych stalek jest jeszcze Sigma 20/1.8. To niestety wiecej niz 18 mm wiec byc moze Tokina 17 mm to jedyne sluszne rozwiazanie
                    Co do pojemnika na aparat i szkla looknij na Crumplera .. nie rzuca sie w oczy a wykonanie napewno Cie zadowoli. Co do wilgoci to najlepszym rozwiazaniem jest szczelne pakowanie w foliowe torby i wszedzie umieszczone pochlaniacze wilgoci (takie kuleczki w woreczkach).
                    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• sergi
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 413

Zamieszczone przez storm
                      Mac wszystko fajnie, tylko nie wiem czy byles w kraju typu indie?
                      70-200? ladna biala rurka przypominajaca te z telewizora,..
                      Nie polecam.
                      Maciek Dakowicz jeździ co kilka miesiecy do Azji i wozi ze soba w miare dobry sprzęt a miedzy innymi wlasnie 70-200 f/4. Wiec chyba da sie
                      http://www.pbase.com/maciekda
                      5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                      :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                      :: Motywy wordpress

Komentarz

• storm
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 183

Zamieszczone przez sergi
                        Maciek Dakowicz jeździ co kilka miesiecy do Azji i wozi ze soba w miare dobry sprzęt a miedzy innymi wlasnie 70-200 f/4. Wiec chyba da sie
                        http://www.pbase.com/maciekda
                        Troche wiec sie wyglupilem..
                        Sam 2-3 krotnie w roku mam wieksze wyjazdy do takich kraji i coz, raczej sie wole nie afiszowac ze sprzetem,..

edit:
                        Hmm dopiero teraz zerknelem na galerie Macka, sorki, respekt.

Mac: Czy twoje wyjazdy sa zwiazane zarobkowo z fotografia? Czy masz jakichs przewodnikow na wyjazdach?
                        Ostatnio edytowany przez storm; 932.

Komentarz

• nelson

snowboarder: lekko OT ale pytales to odpowiadam :
                          w hong-kongu da sie znalezc o wiele wiecej do fotografowania niz by sie to moglo stereotypowo wydawac.
                          architektura, takze ta w bardziej abstrakcyjnym ujeciu co mnie akurat interesuje, ludzie, targowiska, wielopoziomowe serpentynowate ulice, ale takze klimaty dalekie od cywilizacji: "bieszczadopodobne" góry, male wysepki subtropikalne zupelnie niecywilizowane, stare wioski rybackie, wielki port, lodzie, statki, ptaki, turystów, hindusów, handlazy, dziwki, owoce morza, widoki z gory na miasto w dzien i w nocy ... blokowiska jakie nam tu w polsce sie nawet nie snily ...slowem - miasto jest warte eksplorowania zwlaszcza ze nie ruszajac sie daleko mozna tam znalezc bardzo roznorodne klimaty, rowniez zupelnie niemiejskie.

coraz bardziej sie nastawiam na 17-40 4L .. + byc moze jednak 70-300IS ... jesli zacisne pasa. tylko w czym taki zestaw wozic .. poszukam te torby ktore zaproponowaliscie choc pewnie sa drogie

a wogole to myslalem juz zeby zmienic system i kupic nikona D50 + 18-200 VR zaskakujaco niezle szklo!!! tylko a) z gigantyczną beczką na szerokim koncu b) drogie c) trzeba kupic aparat ... slowem sie nie oplaca

Komentarz

• Flowenol
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 85

Sprawdź jeszcze jakie przysłony miałeś na tych 18mm. Jeśli tak ok. f8 i jeśli chcesz oszczędzić to na razie 17-40L może sobie odpuść i kup 70-300 IS, a 17-40L zaplanuj sobie jako np. natępny wydatek. KIT (jak zresztą wszyscy tu stwierdzają) w granicach f8 i 18-35mm to przyzwoite szkło.
                            BTW tu na forum Tytus ma takie szkło (70-300 IS) i często podróżuje więc poszukaj Jego wątków oraz obejrzyj galerie.
                            EDIT: a z tańszych, przyzwoitych ultraszerokich jest jeszcze Tokina 12-24 f4.
                            Ostatnio edytowany przez Flowenol; 4509.
                            PozdRufka
                            Flowenol
                            -------------------------------------------------------------
                            Life is too short for reading MTF charts.
                            Craig16229

Komentarz

• LFB
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 372

a wogole to myslalem juz zeby zmienic system i kupic nikona D50 + 18-200 VR zaskakujaco niezle szklo!!! tylko a) z gigantyczną beczką na szerokim koncu b) drogie c) trzeba kupic aparat ... slowem sie nie oplaca
                              A propos D50 zauważyłeś że on NIE MA podglądu głębi ostrości ?
                              Dla mnie ta wiadomość była tak absurdalna i szokująca że jak ją znalazłem na dpreview, musialem jeszcze gdzieś potwierdzić. Ale jak się okazuje to prawda !!
                              Może jak się ma duże doświadczenie to bez tej opcji można żyć, ale jak dla mnie to kloaka maxima ;-)
                              http://www.tomasz-studio.pl

Komentarz

Pracuję...