jak rozdzielczosc?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • FOTOGRAF
    Uzależniony
    • 2005
    • 762

jak rozdzielczosc?

czesc

mam maly problem, chce dac fotki do wywolania z cyfrowki w formacie 18cm-21cm ( czy
    jakos tak ), ostatnio w taki sposob dalem do zrobienia 4 fotki w rozdzielczosci
    2048 x 1536 i zdjecia byly poobcinane :-( wiec w jakiej rozdzielczosci musze dac fotki zeby byly jakosciowo dobre no i nie poobcinane? czy to zalezy od labu? czy jesli fotki byly poobcinane to mam prawo do zwrotu?
    Canon? moze niedlugo!
  • totus
    Bywalec
    • 2006
    • 114

musisz im powiedziec, zeby zamiast obcinac, zostawili na mniejszych bokach nieco miejsca

Komentarz

• yogi-bear
      Początki nałogu
      • 2005
      • 366

Jak zapewne zauważyłeś proporcje zdjęć w labach wynoszą 2:3. Cyfra ma inne proporcje dlatego trzeba je przyciąć samemu albo zrobią to za Ciebie w labie. Istneje też możliwość wywołania "wyższych" zdjęć ale nie jest to ani ładne ani przydatne Przycinaj do proporcji 2:3 i po problemie.

Edit: Oczywiście DSLR mają dobre proporcje.. ale domyślam się że zdjęcie robiłeś kompaktem skoro Ci obcieli
      Ostatnio edytowany przez yogi-bear; 2074.

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Dowiedz się dokładnie w labie, jaki rozmiar w pikselach jest optymalny, i do takiego przygotowuj.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• FOTOGRAF
          Uzależniony
          • 2005
          • 762

ok dzieki za pomoc. jutro postaram sie pojsc i sie dopytam
          Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• cood
            Coś już napisał
            • 2006
            • 94

ja kozystam z tego labu:
            Tematy pomocy dotyczące zarówno korzystania z sewisu Vertis.pl, jaki i obejmujące zagadnienia obróbki i przygotowania plików do naświetlania. Wiele cieklawych rad i rozwiązań dla amatorów fotografii oraz profesjonalistów.

mozna tez wybrac rodzaje kadrowania:
            Tematy pomocy dotyczące zarówno korzystania z sewisu Vertis.pl, jaki i obejmujące zagadnienia obróbki i przygotowania plików do naświetlania. Wiele cieklawych rad i rozwiązań dla amatorów fotografii oraz profesjonalistów.

a.
            cood [czyt. kud]
            http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
            przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
            moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641

Komentarz

• Dexxim
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 38

Kadrowanie

Ja używam programu JpegCrops

do dużej ilosci zdjęć - oferuje bezstratne przycinanie jpeg do określonego formatu np 13x18.
              zauwazcie iż proporcje 13:18 to 0,72
              a 10:15 to 0,66

wiec nie zawsze 2:3 bedzie odbite bez strat w labie
              najlepiej więc kadrować przed oddaniem

pozdrawiam
              Canon 7d | T 18-270 | S 18-35 | C 18-55 | C 50 1.8

Komentarz

• thorin
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1990

Zamieszczone przez FOTOGRAF
                czesc

mam maly problem, chce dac fotki do wywolania z cyfrowki w formacie 18cm-21cm ( czy
                jakos tak ), ostatnio w taki sposob dalem do zrobienia 4 fotki w rozdzielczosci
                2048 x 1536 i zdjecia byly poobcinane :-( wiec w jakiej rozdzielczosci musze dac fotki zeby byly jakosciowo dobre no i nie poobcinane? czy to zalezy od labu? czy jesli fotki byly poobcinane to mam prawo do zwrotu?
                nie, prawa do zwrotu nie masz ale o tym za chwile

Zamieszczone przez yogi-bear
                Jak zapewne zauważyłeś proporcje zdjęć w labach wynoszą 2:3. Cyfra ma inne proporcje dlatego trzeba je przyciąć samemu albo zrobią to za Ciebie w labie. Istneje też możliwość wywołania "wyższych" zdjęć ale nie jest to ani ładne ani przydatne Przycinaj do proporcji 2:3 i po problemie.
                Edit: Oczywiście DSLR mają dobre proporcje.. ale domyślam się że zdjęcie robiłeś kompaktem skoro Ci obcieli
                Yogi-bear, wybacz ale bullshit, kazdy format ma proporcje bokow albo 4:3 albo 2:3 dla przykladu chocbys niewiem jak dzielil to z formatu 30 x 40 cm nie zrobisz stosunku bokow 2:3 to samo z 18 x 24 cm. Ale to sa ogolnie przyjete standardy dla fotografii analogowoej, z tego co widze laby rzeczywiscie preferuja stosunek bokow 2:3 bo nawet to 30 x 40 cm naciagaja na 30 x 45 cm a 18 x 24 nie posiadaja wogole

druga sprawa ze format np. 13 x 18 cm to tylko wartosc nominalna, poniewaz do dzis tnac papier podstawowa jednostka dlugosci jest cal, stad rzeczywisty wymiar papieru 13 x 18 cm to 12,7 x 17,8 cm, na Twoim miejscu jesli uzywasz ps-a FOTOGRAF, uzywajac narzedzia cropp wpisalbym w okienku w lewym gornym rogu zadany format z dopiskiem cm np. 12,7 cm i w drugim oknie 17,8 cm a program sam dobierze stosunek bokow, ewentualnie mozesz jeszcze poprosic w labie o tzw. "Format wymuszony" ale wtedy musisz liczyc sie z rozciagnieciem zdjecia

pozdrawiam
                krzysiek

EDIT:
                a wiec prawa nie ma dlatego ze to Ty powinienes zadbac o to zeby zdjecie bylo dobrze wykadrowane, ten sam problem wystepuje w analogach, tyle ze jesli sam sobie fotki nie odbijesz to laboludek ma pelna dowolonosc w obcinaniu zdjecia
                Ostatnio edytowany przez thorin; 2366.

Komentarz

• yogi-bear
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 366

Zamieszczone przez thorin
                  Yogi-bear, wybacz ale bullshit, kazdy format ma proporcje bokow albo 4:3 albo 2:3 dla przykladu chocbys niewiem jak dzielil to z formatu 30 x 40 cm nie zrobisz stosunku bokow 2:3 to samo z 18 x 24 cm. Ale to sa ogolnie przyjete standardy dla fotografii analogowoej, z tego co widze laby rzeczywiscie preferuja stosunek bokow 2:3 bo nawet to 30 x 40 cm naciagaja na 30 x 45 cm a 18 x 24 nie posiadaja wogole
                  Jak sam widzisz nie taki "bullshit" . Jak już napisałem w fotolabach wywołują formaty różne od 2:3. Od kiedy 4:3 jest standardem fotografii analogowe? Pierwszo słyszę. FullFrame ma proporcje 2:3, co moze byc dla Ciebie zaskoczeniem moj 350D tez ma 2:3... To właśnie 2:3 jest standardem analogowym a 4:3 cyfrowym (cyfrowe kompakty, monitory itp.). Sprawdz na przykładzie rozdzielczości monitorów: 640x480; 800x600; 1024x768; 1600x1200 i tak dalej. A na upartego to weż miarke i sprawdz że 17" monitor ma 32x24cm (4:3). Jak chcesz wywoływać zdjęcie o innych proporcjach to trzeba je odpowiednio przyciąć i koniec tematu. Jeśli FOTOGRAF chce 18x21 (dziwny format) to niech przytnie w takich proporcjach i nie widzę problemu.
                  Kwestia "ewolucji" formatów to zupełnie inna sprawa ale to nie zmienia faktu że 2:3 jest standardem.

Komentarz

• thorin
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1990

Jak sam widzisz nie taki "bullshit" . Jak już napisałem w fotolabach wywołują formaty różne od 2:3.
                    Jak zapewne zauważyłeś proporcje zdjęć w labach wynoszą 2:3.
                    wybacz nie widze zebys pisal ze wywoluja formaty inne niz 2:3

Od kiedy 4:3 jest standardem fotografii analogowe? Pierwszo słyszę. FullFrame ma proporcje 2:3, co moze byc dla Ciebie zaskoczeniem moj 350D tez ma 2:3... To właśnie 2:3 jest standardem analogowym a 4:3 cyfrowym (cyfrowe kompakty, monitory itp.). Sprawdz na przykładzie rozdzielczości monitorów: 640x480; 800x600; 1024x768; 1600x1200 i tak dalej. A na upartego to weż miarke i sprawdz że 17" monitor ma 32x24cm (4:3). Jak chcesz wywoływać zdjęcie o innych proporcjach to trzeba je odpowiednio przyciąć i koniec tematu.
                    czytaj mnie uwazniej, nie pisalem ze malyobrazek ma "standard" 4:3, napisalem albo albo, a jesli pierwsze slyszysz to wypadaloby poczytac, ot link do papieru o odpowiednich wymiarach

EDIT:
                    dyskusja byla przeciez o wymiarach papieru a nie matrycy czy klatki zdjeciowej prawda ? to ja sie gubie czy szukasz bzdurnych argumentow na zbicie moich wiadomosci ?

Jeśli FOTOGRAF chce 18x21 (dziwny format) to niech przytnie w takich proporcjach i nie widzę problemu.
                    Kwestia "ewolucji" formatów to zupełnie inna sprawa ale to nie zmienia faktu że 2:3 jest standardem.
                    ja z tego zrozumialem ze chce format maksymalnie 18 lub 21cm (tylko ktorego boku ?)
                    Ostatnio edytowany przez thorin; 2366.

Komentarz

• yogi-bear
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 366

Zamieszczone przez thorin
                      wybacz nie widze zebys pisal ze wywoluja formaty inne niz 2:3
                      "stneje też możliwość wywołania "wyższych" zdjęć ale nie jest to ani ładne ani przydatne Przycinaj do proporcji 2:3 i po problemie."

Najlepiej przycinać proporcjonalnie do formatu w którym będzie się wywoływało (jak wyżej opisałeś to na przykładzie PS'a). EOT

Komentarz

• gonzo44
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1304

Myśle, że lab dbający o klijenta powinien udostępnić mu coś takiego:

jak i równiez mozliwość wyboru czy zdjęcie ma być z białymi paskami czy ma wypełniać dostępny obszar.
                        Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• thorin
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1990

wspomniamy przeze mnie fotonet to bezkonkurencyjny lab na slasku i z tego co wiem w calej polsce znajduje zwolennikow, polecam sciagnac program do wysylki zdjec i przejrzec jego funkcje... wymuszanie formatu, zakazywanie laboludkom optymalizacji kolorow i rozne inne potrzebne funkcje ma wbudowane aha lab wpolpracuje z siecia dystrybutorow na terenie calego kraju, wiec zamawiasz fotki w sieci odbierasz w spozywczaku za rogiem.

Komentarz

• gonzo44
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1304

Ja korzystam z http://www.fotograf.net.pl i też jestem zadowolony :P
                            Ale nie będziemy się tutaj licytować, bo nie to jest tematem wątku, jak już możemy porównać odbitki kiedyś przy piwku w Krakowie :-)
                            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

Pracuję...