Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
mam maly problem, chce dac fotki do wywolania z cyfrowki w formacie 18cm-21cm ( czy
jakos tak ), ostatnio w taki sposob dalem do zrobienia 4 fotki w rozdzielczosci
2048 x 1536 i zdjecia byly poobcinane :-( wiec w jakiej rozdzielczosci musze dac fotki zeby byly jakosciowo dobre no i nie poobcinane? czy to zalezy od labu? czy jesli fotki byly poobcinane to mam prawo do zwrotu?
Jak zapewne zauważyłeś proporcje zdjęć w labach wynoszą 2:3. Cyfra ma inne proporcje dlatego trzeba je przyciąć samemu albo zrobią to za Ciebie w labie. Istneje też możliwość wywołania "wyższych" zdjęć ale nie jest to ani ładne ani przydatne Przycinaj do proporcji 2:3 i po problemie.
Edit: Oczywiście DSLR mają dobre proporcje.. ale domyślam się że zdjęcie robiłeś kompaktem skoro Ci obcieli
Tematy pomocy dotyczące zarówno korzystania z sewisu Vertis.pl, jaki i obejmujące zagadnienia obróbki i przygotowania plików do naświetlania. Wiele cieklawych rad i rozwiązań dla amatorów fotografii oraz profesjonalistów.
Tematy pomocy dotyczące zarówno korzystania z sewisu Vertis.pl, jaki i obejmujące zagadnienia obróbki i przygotowania plików do naświetlania. Wiele cieklawych rad i rozwiązań dla amatorów fotografii oraz profesjonalistów.
mam maly problem, chce dac fotki do wywolania z cyfrowki w formacie 18cm-21cm ( czy
jakos tak ), ostatnio w taki sposob dalem do zrobienia 4 fotki w rozdzielczosci
2048 x 1536 i zdjecia byly poobcinane :-( wiec w jakiej rozdzielczosci musze dac fotki zeby byly jakosciowo dobre no i nie poobcinane? czy to zalezy od labu? czy jesli fotki byly poobcinane to mam prawo do zwrotu?
nie, prawa do zwrotu nie masz ale o tym za chwile
Zamieszczone przez yogi-bear
Jak zapewne zauważyłeś proporcje zdjęć w labach wynoszą 2:3. Cyfra ma inne proporcje dlatego trzeba je przyciąć samemu albo zrobią to za Ciebie w labie. Istneje też możliwość wywołania "wyższych" zdjęć ale nie jest to ani ładne ani przydatne Przycinaj do proporcji 2:3 i po problemie.
Edit: Oczywiście DSLR mają dobre proporcje.. ale domyślam się że zdjęcie robiłeś kompaktem skoro Ci obcieli
Yogi-bear, wybacz ale bullshit, kazdy format ma proporcje bokow albo 4:3 albo 2:3 dla przykladu chocbys niewiem jak dzielil to z formatu 30 x 40 cm nie zrobisz stosunku bokow 2:3 to samo z 18 x 24 cm. Ale to sa ogolnie przyjete standardy dla fotografii analogowoej, z tego co widze laby rzeczywiscie preferuja stosunek bokow 2:3 bo nawet to 30 x 40 cm naciagaja na 30 x 45 cm a 18 x 24 nie posiadaja wogole
druga sprawa ze format np. 13 x 18 cm to tylko wartosc nominalna, poniewaz do dzis tnac papier podstawowa jednostka dlugosci jest cal, stad rzeczywisty wymiar papieru 13 x 18 cm to 12,7 x 17,8 cm, na Twoim miejscu jesli uzywasz ps-a FOTOGRAF, uzywajac narzedzia cropp wpisalbym w okienku w lewym gornym rogu zadany format z dopiskiem cm np. 12,7 cm i w drugim oknie 17,8 cm a program sam dobierze stosunek bokow, ewentualnie mozesz jeszcze poprosic w labie o tzw. "Format wymuszony" ale wtedy musisz liczyc sie z rozciagnieciem zdjecia
pozdrawiam
krzysiek
EDIT:
a wiec prawa nie ma dlatego ze to Ty powinienes zadbac o to zeby zdjecie bylo dobrze wykadrowane, ten sam problem wystepuje w analogach, tyle ze jesli sam sobie fotki nie odbijesz to laboludek ma pelna dowolonosc w obcinaniu zdjecia
Yogi-bear, wybacz ale bullshit, kazdy format ma proporcje bokow albo 4:3 albo 2:3 dla przykladu chocbys niewiem jak dzielil to z formatu 30 x 40 cm nie zrobisz stosunku bokow 2:3 to samo z 18 x 24 cm. Ale to sa ogolnie przyjete standardy dla fotografii analogowoej, z tego co widze laby rzeczywiscie preferuja stosunek bokow 2:3 bo nawet to 30 x 40 cm naciagaja na 30 x 45 cm a 18 x 24 nie posiadaja wogole
Jak sam widzisz nie taki "bullshit" . Jak już napisałem w fotolabach wywołują formaty różne od 2:3. Od kiedy 4:3 jest standardem fotografii analogowe? Pierwszo słyszę. FullFrame ma proporcje 2:3, co moze byc dla Ciebie zaskoczeniem moj 350D tez ma 2:3... To właśnie 2:3 jest standardem analogowym a 4:3 cyfrowym (cyfrowe kompakty, monitory itp.). Sprawdz na przykładzie rozdzielczości monitorów: 640x480; 800x600; 1024x768; 1600x1200 i tak dalej. A na upartego to weż miarke i sprawdz że 17" monitor ma 32x24cm (4:3). Jak chcesz wywoływać zdjęcie o innych proporcjach to trzeba je odpowiednio przyciąć i koniec tematu. Jeśli FOTOGRAF chce 18x21 (dziwny format) to niech przytnie w takich proporcjach i nie widzę problemu.
Kwestia "ewolucji" formatów to zupełnie inna sprawa ale to nie zmienia faktu że 2:3 jest standardem.
Jak sam widzisz nie taki "bullshit" . Jak już napisałem w fotolabach wywołują formaty różne od 2:3.
Jak zapewne zauważyłeś proporcje zdjęć w labach wynoszą 2:3.
wybacz nie widze zebys pisal ze wywoluja formaty inne niz 2:3
Od kiedy 4:3 jest standardem fotografii analogowe? Pierwszo słyszę. FullFrame ma proporcje 2:3, co moze byc dla Ciebie zaskoczeniem moj 350D tez ma 2:3... To właśnie 2:3 jest standardem analogowym a 4:3 cyfrowym (cyfrowe kompakty, monitory itp.). Sprawdz na przykładzie rozdzielczości monitorów: 640x480; 800x600; 1024x768; 1600x1200 i tak dalej. A na upartego to weż miarke i sprawdz że 17" monitor ma 32x24cm (4:3). Jak chcesz wywoływać zdjęcie o innych proporcjach to trzeba je odpowiednio przyciąć i koniec tematu.
czytaj mnie uwazniej, nie pisalem ze malyobrazek ma "standard" 4:3, napisalem albo albo, a jesli pierwsze slyszysz to wypadaloby poczytac, ot link do papieru o odpowiednich wymiarach
EDIT:
dyskusja byla przeciez o wymiarach papieru a nie matrycy czy klatki zdjeciowej prawda ? to ja sie gubie czy szukasz bzdurnych argumentow na zbicie moich wiadomosci ?
Jeśli FOTOGRAF chce 18x21 (dziwny format) to niech przytnie w takich proporcjach i nie widzę problemu.
Kwestia "ewolucji" formatów to zupełnie inna sprawa ale to nie zmienia faktu że 2:3 jest standardem.
ja z tego zrozumialem ze chce format maksymalnie 18 lub 21cm (tylko ktorego boku ?)
wspomniamy przeze mnie fotonet to bezkonkurencyjny lab na slasku i z tego co wiem w calej polsce znajduje zwolennikow, polecam sciagnac program do wysylki zdjec i przejrzec jego funkcje... wymuszanie formatu, zakazywanie laboludkom optymalizacji kolorow i rozne inne potrzebne funkcje ma wbudowane aha lab wpolpracuje z siecia dystrybutorow na terenie calego kraju, wiec zamawiasz fotki w sieci odbierasz w spozywczaku za rogiem.
Ja korzystam z http://www.fotograf.net.pl i też jestem zadowolony :P
Ale nie będziemy się tutaj licytować, bo nie to jest tematem wątku, jak już możemy porównać odbitki kiedyś przy piwku w Krakowie :-)
Komentarz