co na początek do 350d???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bruckner
    Początki nałogu
    • 2006
    • 275

co na początek do 350d???

Witam.
    Niedługo kupuję sobie 350d i zastanawiam się jaki kupić drugi obiektyw (oprócz kita):
    EF 50/1.8
    Sigma 70-300 APO DG

nie mogę kupić dwóch naraz, z braku kasy, stąd moje rozważania.
    Proszę o waszą podpowiedź..
    Z góry dziękuję:smile:

Fotki Digart
    FOTOblog
  • Michal-Czuba
    Zablokowany
    • 2005
    • 356

Musisz sam rozważyć czego Ci brakuje! Ale moim zdaniem kup sigmę - 50'tke na razie zastąpi Ci kit.

Komentarz

• bruckner
      Początki nałogu
      • 2006
      • 275

Tak właśnie myślałem. dzięki. Chociaż jest taka opcja że na stalce najlepiej się uczyć. nie jest tak łatwo jak na zoomie, że podjeżdżasz i skadrowane. i to mnie skłania w kierunku 50'tki. z kolei sigma to macro no i rozpiętość ogniskowych.
      a macro do 50'tki to wystarczy raynox'a kupić i Heja. więc nie wiem i mam cały czas mętlik w głowie... Uff

Fotki Digart
      FOTOblog

Komentarz

• hocken
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 31

ja mam ten apart od 3tygodni. kupiel go z karta 1gb oraz gripem. i pierwsze co kupiem to bateria nastepnie torbe tulipana. teraz przymiezam sie do polara i obiektywu. ciezko wybrac a pieniadze latwo stracic. trzeba wiedziec jakie zdjecia chce sie robic aby pozniej byc naprwde zadowolonym.
        only canon

Komentarz

• mattnick
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1735

zobacz czego Ci brakuje. Mi brakowało zoomu więc kupiłem sigmę 70-300 apo...co do marco tej sigmy wiele się nie spodziewaj...teraz brakuje mi lampy więc kolejnym zakupem będzie 430.
          30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez bruckner
            Witam.
            Niedługo kupuję sobie 350d i zastanawiam się jaki kupić drugi obiektyw (oprócz kita)...
            Jeszcze nie masz aparatu z obiektywem "podstawowym", a juz myślisz o nastepnym?
            Najpierw pomyśl o karcie CF, dodatkowym aku, grip tez by się przydał (zwłaszcza, że to 350D). Moje typy: CF - Kingston niebieski 1GB, aku - zamiennik (bo drugi oryginał raczej nie warto), grip - raczej oryginał BG-E3

Kolejna sprawa, że w czymś trzeba ten sprzęt nosić, więc pomyśl o jakieś torbie/plecaku lub chociaż futerale. Mój typ na początek: plecaczek Carena LO-8 http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=9471

Potem warto pomyśleć o jakimś urządzeniu umożliwiającym fotografowanie w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Do wyboru: statyw lub porządna lampa błyskowa, a najlepiej obie te rzeczy :-) Moje typy:
            - statyw FT-6101 lub FT-666 dostepne np.

- lampa 430EX. dostępna wszedzie :-)

No i jak juz będziesz zaopatrzony we wszystkie wyzej wymienione akcesoria, to rób zdjęcia i wtedy sam przekonasz się czy i jaki ewentualnie potrzebujesz dodatkowy obiektyw ;-)
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• bruckner
              Początki nałogu
              • 2006
              • 275

Zamieszczone przez gwozdzt
              Jeszcze nie masz aparatu z obiektywem "podstawowym", a juz myślisz o nastepnym?
              Najpierw pomyśl o karcie CF, dodatkowym aku, grip tez by się przydał (zwłaszcza, że to 350D). Moje typy: CF - Kingston niebieski 1GB, aku - zamiennik (bo drugi oryginał raczej nie warto), grip - raczej oryginał BG-E3
              to wszystko mam już zaplanowane i wliczone w koszty aparatu.
              Nie wliczyłem tylko obiektywu. Mmimo wszystko dzięki.
              Pozdrawiam serdecznie

Fotki Digart
              FOTOblog

Komentarz

• bruckner
                Początki nałogu
                • 2006
                • 275

EOT dzieki już wiem

Fotki Digart
                FOTOblog

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

to wszystko mam już zaplanowane i wliczone w koszty aparatu.
                  Nie wliczyłem tylko obiektywu. Mmimo wszystko dzięki.
                  Pozdrawiam serdecznie
                  No to bardzo dobrze 8)
                  A więc już teraz całkiem serio: nie kupuj na początku drugiego obiektywu.
                  Porób zdjecia KITem i zobaczysz, czego Ci brak.
                  Gdy dojdziesz do wniosku, że KIT jest za ciemny lub nie będzie Ci odpowiadała jakość produkowanych przez niego obrazów - dokupisz 50/1,8.
                  Jeśli odczujesz potrzebę "większego zbliżenia" - kupisz Sigmę 70-300.
                  A moze się okazać, że zapragniesz całkiem czegoś innego, np. szerszego kąta i kupisz jako drugi obiektyw od 10-12mm.
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• bruckner
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 275

o 10-22 nie mam co marzyć. interesują mnie raczej portrety, a jasne szkiełko się przyda. dzięki z odpowiedź.
                    pozdrawiam

Fotki Digart
                    FOTOblog

Komentarz

• zdz
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 47

Witam.
                      Niedługo kupuję sobie 350d i zastanawiam się jaki kupić drugi obiektyw (oprócz kita):
                      EF 50/1.8
                      Sigma 70-300 APO DG

nie mogę kupić dwóch naraz, z braku kasy, stąd moje rozważania.
                      Proszę o waszą podpowiedź..
                      Z góry dziękuję:smile:
                      Mialem 3 tygodnie temu ten sam problem. Kupilem 50 i Sigme i nie zaluje. Obydwa sprawdzaja sie w innych sytuacjach. Tele do zblizen z duzej odleglosci 100 - 300 m a 50 w pomieszczeniach mozesz focic bez lampy ale 50 z cropem to 75 i tu poczujesz duze ograniczenia w kadrowaniu. Jerzeli mialbym doradzac to kup najpierw tele czesciej Ci sie przyda a 50 dokupisz pozniej na razie mozesz zastapic ja Kitem na duzym ISO. Po za tym 50 kosztuje okolo 360 PLN to pozniej juz bedziesz mial z gorki zeby na to dozbierac.
                      Pozdrawiam

P.S.
                      Do portetow lub imprez to raczej polecam kup najpierw lampe, do zastosowan amatorskich nawet z Kitem da calkiem fajne efekty a E-TTL II dziala calkiem przyzwoicie.
                      Canon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8

Komentarz

• szycho
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 350

Do kita dokupiłem najpierw Sigme 70-300. Pstrykałem fotki aż się uzbierało na Tamrona 28-75/2.8. Jak na chwile obecną to dziekuję bardzo za inny sprzęt. No jeszcze lampa do kompletu i bedzie hura
                        EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
                        www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• bruckner
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 275

dzięki za odpowiedzi. uff. jeszcze mam pare dni na zastanowienie
                          Pzdrawiam

Fotki Digart
                          FOTOblog

Komentarz

• bruckner
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 275

wiem! przed chwilą wymyśliłem. kupie sobie przejściówkę do m42 i jazda na heliosie. Zaoszczędze sobie 300zl i kupie tele też
                            kujcze dobrze wykombinowałem nie??
                            pozdrawiam

Fotki Digart
                            FOTOblog

Komentarz

• merger
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 619

ja ze szkiel m-42 odkopanych w piwnicy jestem bardzo zadowolony. aczkolwiek jako glowna stalke uzywam nie heliosa (dla mnie za wasko), ale pentacon'a 29/2.8.
                              5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                              430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

Pracuję...