Filtr UV i co z tego wynikło
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
O qurcze! Jesli nawet na KITcie przy UV takie roznice widac, to wyraznie musze sprawdzic moja (tania) UV-ke. nie sadzilem, ze przy tej jakosci szkla, UV-ka moze cos zaszkodzic. Jestem w szkoku!
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus) -
-
No, po tych zdjeciach to nawet ja jestem gotow porzucic klub milosnikow UVZamieszczone przez KrzychuA nie mówiłem że do ochrony służy dekielek ?

Ale musze to jeszcze doswiadczalnie obadac samemu.
Komentarz
-
Mnie bawi koleś na giełdzie w stodole, co tak usilnie namawia ludzi na te Praktiki, mowiąc że to B&W bo Shnajder robi, ta sama firma i tego typu bzdety - guzik prawda - mam też taki filtr i nie polecam. Sam producent nawet sie przyznaje, ze są to filtry gorszej jakości niż te B&W ,choć mosiężny gwint robi wrażenie
Komentarz
-
ja niestety kupiłem, jak na takie pieniądze efekt jest tragiczny....Zamieszczone przez dziMnie bawi koleś na giełdzie w stodole, co tak usilnie namawia ludzi na te Praktiki, mowiąc że to B&W bo Shnajder robi, ta sama firma i tego typu bzdety - guzik prawda - mam też taki filtr i nie polecam. Sam producent nawet sie przyznaje, ze są to filtry gorszej jakości niż te B&W ,choć mosiężny gwint robi wrażenie
20Dset
maj łeb...Komentarz
-
Dekielek dużo bardziej pogarsza jakośćZamieszczone przez KrzychuA nie mówiłem że do ochrony służy dekielek ?

A serio, to nie dziwi mnie to. Dziwi mnie tylko, że mam fotę zrobioną przez brudną, grubą szybę w samolocie (kawałek silnika) i jest super ostra. Lens to był Sonnar.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
no ja niestety też, ale cóż... na szczęśćie mam bw tej samej średnicy i do niego sie doczepić nie moge...Zamieszczone przez Tytusja niestety kupiłem, jak na takie pieniądze efekt jest tragiczny....
tytus opchnij go na allegro, dołóż z 50 zeta i kup jakieś Hoye shmc lub bw. Choć bez filtra jest najlepiej, to jednak w moich łapach po tyg bym miał rysy
Komentarz
-
opchnę go na pewno, póki co walę filrt UV, szkła w końcu mają powłokiZamieszczone przez dzino ja niestety też, ale cóż... na szczęśćie mam bw tej samej średnicy i do niego sie doczepić nie moge...Zamieszczone przez Tytusja niestety kupiłem, jak na takie pieniądze efekt jest tragiczny....
tytus opchnij go na allegro, dołóż z 50 zeta i kup jakieś Hoye shmc lub bw. Choć bez filtra jest najlepiej, to jednak w moich łapach po tyg bym miał rysy
a niebo, jak będzie mało niebieskie, to zapodam Polarka lub w PS podkręcę
20Dset
maj łeb...Komentarz
-
Re: Filtr UV i co z tego wynikło
A ja mam inne pytanie. Jak Ci się udało w ciągu 30 sek odkręcić filtr i zrobić następne zdjęcie?Zamieszczone przez TytusPractica, SchneiderGruppe - 85 pln
lewe bez filtra
Komentarz
-
-
Jeszcze trudniejZamieszczone przez Tomasz GolinskiJurek Plieth, filtr został przykręcony w 30sek.
Komentarz
-
wiesz, 30s to kuuupa czasu, czy to na przykręcenie czy na odkręcenie.....Zamieszczone przez Jurek PliethA ja mam inne pytanie. Jak Ci się udało w ciągu 30 sek odkręcić filtr i zrobić następne zdjęcie?Zamieszczone przez TytusPractica, SchneiderGruppe - 85 pln
lewe bez filtra

nie robiłem zdjęcia ze statywu...choć wtedy pewnie poszłoby mi jeszcze szybciej...
[ Dodano: 3 Październik 2004 ]
jakoś nie widzę trudności.....Zamieszczone przez Jurek PliethJeszcze trudniejZamieszczone przez Tomasz GolinskiJurek Plieth, filtr został przykręcony w 30sek.

20Dset
maj łeb...Komentarz
-
A co niby za problem ? Odkręcenie filtra 5 sekund, zrobienie zdjęcia następne 5.Zamieszczone przez Jurek PliethA ja mam inne pytanie. Jak Ci się udało w ciągu 30 sek odkręcić filtr i zrobić następne zdjęcie?Zamieszczone przez TytusPractica, SchneiderGruppe - 85 pln
lewe bez filtra

Komentarz
-
Szczerze powiedziawszy nie wierzę tym zdjęciom...
To z prawej jest po prostu nieostre, autofokus trochę zgłupiał i tyle...
Też robiłem kiedyś testy filtrów: Hoya zielona, fioletowa i szara, do tego jakiś gówniany Rowi.
Przy tym ostatnim kontrast spadł tragicznie, flary szalały po całym kadrze... wszystkie Hoye trzymały kontrast jak należy (odkręcenie filtra było prawie niezauważalne).
Główną różnicą były flary - świecące lampy w tle wieczornego pejzażu dawały duże "odbicia" w zielonym filtrze, mniejsze w fioletowym, malutkie w szarym... i zupełnie zniknęły po zdjęciu filtra.
Natomiast na ostrość nie miał wpływu żaden z w/w filtrów (podobnie jak brudna szyba, jak ktoś wcześniej zauważył).
Testowałem na 10D + 70-200/4L i 24-84/3.5-4.5, to ta sama śtednica gwintu.
Ciekawostka: ten drugi obiektyw maspore odbicia "od tyłu" - obraz z przetwornika odbija się na powierzchni wewnętrznej soczewki i wraca do przetwornika, w innym miejscu oczywiście - jakby symetrycznie względem osi obiektywu.
Bogdan.Komentarz

Komentarz