Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wlasnie mam zamiar przesiasc sie z Canona T50, gdyz jest za bardzo "automatyczny" i nie mozna zrobic zdjecia manualnie, w zwiazku z tym zastanawiam sie, czy kupic sobie T70 czy AE-1(rozumiem, ze T70 mozna robic zdjecia z recznym ustawieniem czasu nasw. i przyslony).
Poradzcie co wybrac.
Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x
Nawet sie nie zastanawiaj tylko kupuj T-70. Dlaczego? A przedewszystkim dlatego ze masz T-50 który jest w pewnym stopniu podobny. Pozatym w T-70w porównaniu do AE-1 masz inna migawkę (metalowa-kurtyna) pomiar światła bardzo precyzyjny plus coś jakby punktowy, 8 Programów, wbudowany silnik, co prawda 1,5kl/s, ale zawsze. Nie będziesz miał problemy ze smarowaniem mechanizmu amortyzacji lustra, zmore serii A . Wybieraj T-70, to cos jak AE-1 Program tylko ulepszony. A dla ciekawości dodam, że T-70 możesz kupić taniej niż AE-1 . A jak chcesz cystego manuala to kup sobie AT-1, lub FTb , nie mówie o F-1 bo to inna półka cenowa. Sam wybierz, pozdrawiam
Cześć. Miałem kiedyś t70 ale mi skradziono Tak. W t70 możesz pracować na manualu lub na automatyce przysłony (Tv), aparacik jest jednym z pierwszych klasycznych sterowanych wyłącznie przyciskami.... design baaardzo oryginalny. ja bym polecał t70.... no i te cyferki z diód w celowniku ... poezja
Możesz tak stosowac jak napisał Zanussi, poprostu ustawiasz sobie czas, np. 1/250s w wizjerze pojawi Ci sie wartosc przyslony jaka by dobrał aparat. Jezeli przełączysz obiektyw z "A" to dodatkowo w wizjerze pojawia się "M", teraz już Ty kontrolujesz przysłonę, ustawisz taką jaka Ci będzie najbardziej odpowiadac.
NP: 1/125s + f5,6 , ale ustawisz sobie f4 lub f8, w wizjerze będzie cały czas 5,6 + "M" ale aparat przymknie obiektyw do wartości jaką sam wybrałes.
W miare proste, podaje Ci link do instrukcji w języku angielskim, ten trym nazywa się Manual Overide (jakos tak ) : http://www.canonfd.com/pdf/t70.pdf
Pozdrawiam
T-70 nie ma tryby Av tylko Tv (priorytet czasu). Z drugiej strony ma stopped-down dla obiektywow bez styku, co swietnie dziala z M42. Poza tym jest bardzo glosny, ale to chyba cecha FD. I jeszcze jedno - ma super wizjer. Moim zdaniem T70 jest najlepszym korpusem do M42 :-) Oczywiscie pomijam T90, ale to inna klasa i cena.
T-70 nie ma tylu funkcji co A-1 i ma mniejsze zakresy np. czasu, jest jednak tanszy i nieco nowszy. A-1 czy F-1 to nieco kultowe aparaty, T-70 ot zwykla lustrzanka, choc moim zdaniem bardzo fajna dla amatora. Kupujac T-70 zwroc uwage na wyswietlacz, niestety to czesc ktora ma swoja zywotnosc i czesto z wiekiem wysiada. Dlatego niektorzy wola klasyczne konstrukcje typu A-1 czy Pentax ME Super.
No musze powiedziec, ze zafascynowal mnie A-1, a co sadzicie tym egzemplarzu? Chodzi mi glownie o migawke, czy moglbym miec z nia problemy?
Bo zastanawiam sie nad kupnem tego egzemplarza.
Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x
sam uzywam T70 i jest bardzo zadowolony. A-1 tez bym chetnie zakupil a T70 wyladowalo u mnie po tym jak sie zepsula Praktica VLC2 a na t90 nie bylo kasy ... i tak zostalo juz to T70.
30D+kit+50/1.8MkII
Jestem strzelcem wyborowym. Zawsze strzelam na wyborach. Moje plgnioto.
Z migawka nie ma zadnych problemow. Sam wole uzywac migawek o poziomym przebiegu, bo powoduja mniejszy wstrzas w momencie robienia zdjecia. Aparaty takie jak EOS 300 maja juz znacznie lepsza amortyzacje lustra i migawki, ale to inna bajka. Wracajac do manuali z powodu trzesacego sie aparatu nie lubie Nikonow FM2.
Zaleta T70 jet to ze kosztuje ok. 100zl ale jest to tak jak napisal Fotos "zwykla lustrzanka".
W A-1 trzeba sprawdzic czy jest dobra elektronika. Jesli jest OK to jest to aparat, ktory ma wszystko czego trzeba: preselekcje przyslony, podglad glebi ostrosci, pamiec pomiaru. Z tego czesto korzystam. Ponadto tak samo swietnie wspolpracuje w trybie stopped-down z obiektywami M42 jak T70 dobierajac czas do roboczej przyslony i pokazujac go na wyswietlaczu. A-1 ma tez czytelniejszy wyswietlacz, pokazujacy czas i przyslone. Czego wiecej mozna chciec ?
Ja wybralem A-1 i nadal jestem w nim zakochany.
Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
inne sprzety
Ja kupuje aparaty FD ze względu na ręczny naciąg filmu - rozwiązanie ciche i proste, no i kultowe.
Co do migawek w serii A. Sa to zasłonki i zawsze czasy 1/500, 1/1000 są dość ryzykowne - precyzja i nierównomierność naświetlenia. Sam mam AE-1, AE-1P i T60. A-1 mimo że kultowy to nie podobają mi się w nim cyferki w wizjerze (wolę pęłną skalę) i brak normalnego dużego koła nastawy czasów.
T 60 jedyny T z ręcznym naciągeim filmu, ale z migawką jak w EOSach, na pewno dokładniejszą przy szybkich czasach.
Jednak w serii A migawki działaja bardziej miękko, poziomy przesów nie szarpie aparatem i są cichsze. W T60 troche rzuca - fakt ze obudowa to platik, który nie tłumi odgłosów, a brak wagi nie tłumi drgań. Może w T70 jest inaczej, ale nie sądzę.
JA wolę bardziej szlachetne aparaty - dlatego polecam serię A. Co to za manual z brzęczocym silnikiem naciągu filmu?
no juz sie zdecydowalem na A-1 :-D , juz nawet kupilem (trafilem na okazje) i dzisiaj ide go odebrac, tylko mam takie pytanie odnosnie obiektywow, posiadam w domciu obiektywy Helios-44M-4 2/58 i MIR-1B 2,8/37 oraz zooma z mojego T50 (tak jak w podpisie widac) i sie zastanawiam, czy kupic przejsciowke FD/M42, czy dokupowac obiektywy FD. Chodzi mi glownie o jakosc, czy np. bedzie wyrazna roznica miedzy Heliosem a Canonem 50mm...
Komentarz